ASTROLOGIJA: Promjene koje donose moć, a naslućuje ih solarna eklipsa

Vrijeme je dolaska velikih promjena. Čini se kao da su te promjene nešto što se naglo pokrenulo, dok zapravo…. One su se nakupljale vremenom i onda se jednostavno aktivirale. prema svemu, ove promjene nas očekuju od 8. 4. do 3. 6. 2024. Upamtite da ove promjene počinju pomračenjem sunca u Ovnu i završavaju formiranjem trigona Plutona sa Jupiterom. Ovo bi trebalo biti vezano za period smjene snaga i dolaska novih autoriteta. Ona dobra strana jeste aktivacija Plutona kroz Jupiter što daje da autoriteti koji imaju u sebi dobrotu i humanost dobiju veću milost Kosmosa u pronalasku moći i plasiranju iste. Kako bi dali bolji uvid u ova dešavanja, u ovom članku objasniti ćemo detaljno što nas čeka do 28. 4.

Kako bi bolje razumjeli situacxiju na nebu, značajno je pomenuti da će sve astrološke promjene koje će uticati na nas gravitirati oko aspekta konjunkcije Uran/Jupiter na 21° Bika. Ovaj aspekt će biti u svojoj punoj snazi od 18. 4. do 28. 4. Osnove na kojima će se ovo osjetiti su veoma individualne, s toga je potrebno pogledati tranzite lično za svaku osobu koja osjeti znakove aktivacije ovog aspekta. Ono što će ubrzati proces aktivacije jeste Saturn, Sunce, Jupiter i Mars u zemljanim ili vodenim znakovima u natalnoj katrti. Ovo je jedan od aspekata koji se ne dešava često. Svako 14 godina je aktuelan i obično sugerira na smjenu snage i osnaženje novih ideala. Ovaj aspekt će odabrati ljude koji su se pokazali svojom plemenitošću ka univerzumu, a o tome ćemo više u narednim člancima o ovom aspektu. Za sad, ovdje je nekoliko znakova po kojima ćete Vi znati da li Kosmos odabrao Vas kroz neke od znakova:

1. Iznenadna dešavanja koja pred Vama ostavljaju moć vodstva na raspolaganju
2. Sudbinske događaje koji Vas povezujui sa nekim koga Vi vidite kao autoritete ili kao osobe koje imaju potencijal za to.
3. Snaga unutar Vas postaje nepredvidiva i djeluje kao da nešto više nad njom upravlja
4. Intenzivne konekcije sa novim osobama koje su komplementarne sa Vašim potencijalim
5. Iznenadne situacije koje Vas dovode u opasnost, ali koje donose nova znanja i jačaju konekcije sa ljudima koji nisu prije bili dio Vašeg života


Naravno, postoji i još znakova koje individualno možemo prepoznati i razumjeti ih kao ine iste koji nas povezuju sa jezgrom ovog aspekta.

Naravno, bitno je naglasiti da u generalnom kontekstu, ova neuobičajena situacija na nebu će imati izražen uticaj na osobe sa jakim aspektima u Ribama, Strijelcu, Biku, Vodoliji i Jarcu. Time da će najbolje od sva četiri znaka proći Jarac radi svoje izdržljivosti i predanosti ka ciljevima koje želi ostvariti. Jarčeva izdržljivost je diktirana od strane Saturna koji svojom pozicijom u Ribama jasno ucrtava put za Jarčeve poduhvate, pa će tako ovaj znak biti inertan za djelovanje Merkura. To znači da će Jarčevi biti pošteđeni gubitka koncentracije i usporenog razmišljanja, što je nus pojava retrogradnog Merkura, ali dalje ostaje borba sa egom. Vodolija će itekako osjetiti promjenu koja dolazi! No to će je tjerati da impulsivno djeluje u skladu toga da se ostvari što prije. Nestrpljenje ne bi smjeli iskazivati sad!

Tako da Vodolije moraju paziti ukoliko žele da ova promjena nadvlada njih na pozitivan način. Ribe će isto odlično doživjeti ovu promjenu, samo se moraju čuvati frustracije . Frustrirati će ih tuđa sebičnost do te granice da će napustiti intuiciju. Najbitnije je da ostanu usmjereni ka intuiciiji i shvate da će sam Kosmos staviti stvari na svoje mjesto. Bik bi mogao biti prirodno zaštićen od nepravde čitava ova dva mjeseca. Moguće je da će ojačati svoja prijateljstva sa Vodolijama i Strelčevima, shvaćajući da su im ovi ljudi iskrena podrška. Ono što Bik treba sada da reguliše jeste njihov impulsivni govor o ljudima. Moguće je da će imati poriv da kažu pogrešnu stvar za isppravne ljude i obrnuto. To ih može dovesti do pšoslijedica. Budući da je Jupiter, kao vladajući planet Strijelca involviran u ovoj razmjeni energije, upravo ovaj znak bi mogao biti osvijetljen kao onaj čiji impuls bi mogao biti jedini ispravan u ovoj situaciji. Mars u Ribama sa harmonizuirajućim uticajem na Jupiter nosi snagu svakom Strijelcu da se fokusira bolje na mogućnosti i sredstva kojima ostvaruje cilj, ali uticaj retrogradnog Merkura mu može donijeti oslabljenu koncentraciju koja ga može dovesti do proceduralnih grešaka.



Uticaj retrogradnog Merkura i solarne eklipse na razmjenu kosmičke energije

Početak same razmjene energija je od momenta ulaska Merkura u retrogradni hod što je počelo 2. 4. Ovo govori da izazov počinje od misli koje nas i okolinu tjeraju da se postavimo u centar važnosti. Na ovaj način se jasno opisuje kosmičkoj energiji ko je spreman da dobije na svijetu blagoslov ili poslijedicu razmjene energije. Jadnostavno i logično! Kada je Merkur u Ovnu retrogradan, onda nad logikom vlada impuls, želja za prestižom, sebičnost i pretencioznost. Ovo su sve ososbine koje pretežu tas vage balansa kosmičkih energija, pa tako, Kosmos kao najveće Božansko djelo mora da ih odbaci i sam po sebi ojača one energije koje će biti produktivne. Zapamtite! Zlo je stvoreno da bude destruktivno, i na kraju će sebe uništiti. To nije Univerzalna logika, već je logika u proširenju i osnaženju. Upravo su to ososbine dobra! S toga, više nego ikada je bitno da se u ovom periodu oslobodite teretaimpulsa, invazivnosti i destrukcije. Nije jednostavno, ali Vas blagoslovi iščekuju.

Ovim, solarna eklipsa nam osnažuje izazove kad su ovi porivi u pitanju. Njen efekat na nas je tri dana, od 7 – 9. 4. Kao takva, dovodi nas da odlično sagledamo naš ego i ego okoline. Shvatite ovo kao dan kada nam se daje do znanja što se od nas zahtijeva i na koji način da ne pretežemo kosmičku vagu koja je glavna da odredi gdje će naša energija ići. O nama dakle, ovisi, da li ćemo blagoslov koji nam nosi arhetip pravde i prosperiteta dobiti u njegovoj punoj čistoći, ili kao otrovni ujed serviran da nas nauči lekcije.

Ples Saturna i Marsa nas vodi ka izlazu

Ovaj aspekt je pozicioniran u ribama i kao takav je lijepo usklađen sa sa Uranom i Jupiterom koji u biku su jako pasivni. Saturn zbog svoje pasivne i statične energije, kroz znak Ribe nam daje da intuitivno osjetim cilj koji opravdava sredstva i da u skladu sa pravdom i željom da učinimo nešto veće od sebe stvorimo put kojim nećemo nikoga obezvrijedniti. Ono značajno je da će baš ovaj aspekt održavati naše strpljenje ukoliko se ispravno usmjerimo (pazeći da ne pretegnemo kosmićku vagu pravde svojkm egom) kako bi postigli svoj cilj. Pazite i dalje na efekt retrogradnog Merkura. On je i dalje u stanju da čak ode u suprotnost i da nas zbog ličnih ciljeva dovede i do toga da lažemo i koristimo slatkorječivost osobama koje su dobrodušne.



Ovaj aspekt nam isto može dovesti do toga da nam se činio da stvari idu mnogo sporije nego očekujemo, pa bi nas onda retrogradni Merkur stimulisao da koristimo impulsivnost i na taj način ostvarimo ono što mislimo da je cilj. Istina jeste da treba da se prilagodimo ostvarenju cilja, a to radimo stavljajući pred sebe mogućnosti koje nas dovode do cilja i navigiramo upravo njih ka ostvarenju zamišljenog. Ovaj proces gdje ćemo se boriti sa mogućnostima i truditi se da ih prihvatimo, trajati će do 18. 4. nakon čega će se situacija malo relaksirati i vidjet ćemo malo jasnije kuda idemo i što možemo ostvariti

Kristali koji bi u ovom periodu bili korisni su obično oni koji kompenziraju djelovanje retrogradnog Merkura poput: epidot/unakita, hematita, magnetita, tektita, galaksina, granata i pirita. Konsultirajte se naravno, u skladu sa tranzitima koji mineral bi mogao biti najkorisniji te na koji način da isti koristite. To možete uvijek uraditi slanem upita na našu e-mail adresu: akristaloterapija@gmail.com