MAIDA MURATOVIĆ: Ne dopuštam da me komplimenti previše uzdignu

Maida Muratović je 21-godišnja djevojka iz Viteza, studentica treće godine Pravnog fakulteta, studijskog programa Sigurnost i kriminalistika na Sveučilištu/Univerzitetu “Vitez” koja se i van studiranja zanima za kriminalistiku kao nauku, ali i za krivično-pravnu oblast.

Iako za mnoge djevojke moda predstavlja isključivo trendove i estetiku, za našu sagovornicu ona ima dublje značenje.

“Interes za modom zapravo kod mene i ne postoji nego ja to gledam na drugačiji način. Za mene je moda nešto što je povezano sa mojim osjećanjima i sa onim što sam ja. U tom slučaju interes postoji samo onda kada ostajem dosljedna sebi, a odnosi se na modu”, govori Maida Muratović.

Maida Muratović (FOTO: Maida Muratović, privatni arhiv)

Potom nam je otkrila koja je njena omiljena odijevna kombinacija.

“To je crno odijelo, bijela košulja, crna kravata i crne cipele. A razlog je jako jednostavan. U toj odijevnoj kombinaciji sam ono što jesam, i što želim biti. U tim odijevnim kombinacijama je nemoguće izgubiti samopouzdanje, a to je ono što meni najviše znači kod odijevnih kombinacija”, kazuje ova harizmatična djevojka.

Kada ocjenjuje modnu scenu u Bosni i Hercegovini, primjećuje bogatstvo različitih stilova i kreativnosti unutar zemlje.

“Iako djevojke u Bosni i Hercegovini u nekoj mjeri prate svjetsku modnu scenu, opet ostaju doslijedne kulturi Bosne i Hercegovine i odgoju. Djevojke u Bosni i Hercegovini su jako lijepe, i mislim da trebaju graditi svoj stil”, kaže naša sagovornica.

Maida Muratović (FOTO: Maida Muratović, privatni arhiv)

Zatim nam je i navela šta sve sadrži njena kozmetička torbica.

“Moja kozmetička torbica sadrži puder, ruž i obavezno crnu olovku za oči. Osim tog, parfem kao obavezan detalj moje kozmetike”, izjavljuje Maida Muratović.

Podijelila je i jedan beauty savjet za druge djevojke.

“Kao beauty savjet koji bi dala djevojkama jeste da bez obzira što nisu našminkane, njihova čista i uredna kosa, kao i bijelu zubi, ih svakako krase. Što znači da je najbolji savjet i ono što je pod moranje jeste čista kosa i bijeli zubi”, jasna je ova zanosna Vitežanka.

Maida Muratović (FOTO: Maida Muratović, privatni arhiv)

Priznaje da njen pristup održavanju vitke linije može izgledati nekonvencionalno, ali da u njenom slučaju funkcioniše.

“Često se nađem pod stresom, što dovodi do smanjenog unosa kalorija i kvalitetne hrane. Iako smatram da je to moja slabost, neki to vide kao prednost jer mi pomaže da održim vitku liniju. Pored toga, strastveno se bavim treningom, posebno crossfitom, što doprinosi mom zdravlju i izgledu”, dodaje naša sagovornica.

Nastavlja da lično ne podržava estetske zahvate u svakom slučaju, ali da ako se neko odluči za to, važno je da to radi kod iskusnih i provjerenih stručnjaka, te da zadrži dozu mjere.

“Mislim da je raznolikost i individualnost ono što čini svakog od nas posebnim, stoga estetske operacije koje dovode do toga da svi izgledaju isto, nisu nešto što bih podržala. Cijeli život sam težila ka tome da budem drugačija, i vjerujem da je ta raznolikost ono što nas čini jedinstvenim i predivnim na svoj način”, napominje Maida Muratović.

Maida Muratović (FOTO: Maida Muratović, privatni arhiv)

Ističe da trenutno nije u ljubavnoj vezi, što ne znači da ne vjeruje u ljubav.

“Sada prolazim kroz fazu u kojoj nisam posvećena tome, ali se nadam da će se to uskoro promijeniti. Za mene, ljubav ima duboko značenje i smatram da je ona nešto što čini život ispunjenim. Međutim, primjećujem da se definicija ljubavi u modernom dobu promijenila i to mi se ne sviđa. Nadam se da će prava osoba, moja srodna duša, doći u moj život i ponuditi iskrenu ljubav, a ne lažnu”, naglašava ova šarmantna djevojka.

Prema njenim riječima, kada razmišlja o osobinama koje je privlače kod muškarca, ističe iskrenost kao temeljnu vrijednost.

“Muževnost, humor, jednostavnost i ambicije su također ključni faktori. U današnje vrijeme, primjećujem da neki muškarci gube svoju muževnost i postaju previše isfeminizirani, što nije ono što tražim. Za mene, pravi muškarac treba zračiti muževnošću u svakom pogledu, imati manire iz prošlih vremena te mi pružati potpunu pažnju”, apostrofira naša sagovornica.

Maida Muratović (FOTO: Maida Muratović, privatni arhiv)

Tvrdi da se trudi prihvatiti komplimente sa zahvalnošću i poniznošću.

“Nije uvijek lako primiti pohvale, ali shvatam da su one iskreni izrazi ljubaznosti i podrške od strane drugih ljudi. Pokušavam odgovoriti s osmijehom i zahvaliti osobi koja mi je uputila kompliment, pokazujući tako da cijenim njihovo mišljenje i gestu ljubaznosti. Istovremeno, radim na tome da ne dopustim da me komplimenti previše uzdignu ili oblikuju moje samopouzdanje, već se trudim da ostanem skromna i realna u svojoj percepciji o sebi”, priča Maida Muratović.

Na kraju razgovora poručuje da njeni planovi za budućnost niti malo nisu skromni.

“S obzirom na to da sam se posvetila obrazovanju, tu želim i da napredujem. U budućnosti se vidim kao stručnjakinja u kriminalistici i ne tako skromno, krivičnom pravu. Želim dijeliti svoje znanje s entuzijazmom i strašću, možda kao tužiteljica i profesorica. Svojim radom želim približiti važnost ove oblasti ljudima koji je možda ne razumiju dovoljno. Zaista bi željela da utičem na pravosudni sistem u Bosni i Hercegovini, da probudim svijest o pravdi, obzirom da je pravda za mene jedan temelj društva. U ovoj državi se zaista na tom polju mora ozbiljno raditi”, zaključuje ova ambiciozna Vitežanka.

Maida Muratović (FOTO: Maida Muratović, privatni arhiv)