MLADA SLIKARKA BINASA MEMIĆ: Sretna sam što sam ostvarila san

Binasa Memić je mlada akademska slikarka čija umjetnička oduševljavaju mnoge.

U razgovoru za dobarportal.net ova 23-godišnja djevojka ističe da ljubav prema umjetnosti gaji još od ranog djetinjstva.

“Od malih nogu sam crtala, bojila, slikala… gdje se primijetio talenat za umjetnost kao i sama ljubav prema istom. Roditelji se sjećaju da sam izrazila želju vrlo rano želeći postati slikarka i veoma sam sretna što sam ostvarila san”, govori Binasa Memić.

Dodaje da za nju slikarstvo predstavlja slobodu gdje može izraziti svoje ideje odnosno samu sebe.

“Umjetnost je poseban svijet gdje pronalazim sve što poželim. Umjetnička povijest i bezgraničnost mogućnosti predstavljanja ekspresije je ono što me privuklo ovom pozivu”, kaže ova mlada slikarka.

Prema njenim riječima, slikarstvo je izuzetno zahtjevno jer potražuje ogromnu predanost radu.

“Ideja je ona koja mi daje zahtjev da pređe na sliku. Sama ideja je osnova i ona mora biti čvrsta kako bismo je prenijeli u fizički svijet. Skiciranje ideje je idući korak, a zatim priprema materijala i onda počinje slikanje”, obrazlaže naša sagovornica.

Nastavlja da na njenu inspiraciju utiču pojave u prirodi i društvu.

“Od velike važnosti jesu umjetnici za čiji rad sam posebno zainteresovana i oni imaju značajan uticaj na mene u smislu puta kojim želim rasti”, priča Binasa Memić.

Potom nam je kazala po čemu se njeni radovi razlikuju od ostalih.

“Svaki čovjek je autentičan i samim tim njegovo djelo je različito jedno od drugog, i kada rade na istu temu i sa istom paletom boja. U nijansama je razlika”, izjavljuje ova mlada slikarka.

Mišljenja je da se kod nas u nedovoljnoj mjeri cijeni umjetnost.

“Najvjerovatnije razlog je manjak sredstava za razvitak kulture ali umjetnici se nisu nikad obazirali na to inače ne bi mogli stvarati umjetnička djela i oni se jako žrtvuju za svoj rad. Od društva to nije prepoznato u potrebnoj mjeri”, smatra naša sagovornica.

Zatim nam je otkrila na šta je najviše ponosna u svom dosadašnjem radu.

“Ponajviše sam ponosna na svoj predan rad kojeg rezultat jeste da sam završila četverogodišnji studij u roku i odbranila završni rad u julu ove godine u klasi profesorice Natalije Salikhovich na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu odsjek slikarstvo. Aktivno učestvujem na zajedničkim izložbama sa kolegom i kolegicama iz klase, na što smo veoma ponosni”, navodi Binasa Memić.

Ne krije da planira nastaviti master studij kao i izlaganje sa kolegama pod nazivom “Klasa 19”, a imala je i poruku za sve mlade.

“Savjetujem mlade da prepoznaju svoje predmete interesovanja i da im daju veliku pažnju kako bi se usmjerili ka edukaciji u tom pravcu. Najvažnije je raditi ono što volite i što vas ispunjava”, zaključuje ova mlada slikarka.