NAIDA HODŽIĆ: Kroz fotografiju ostavljamo i neki pečat iza sebe

Naida Hodžić iz Sarajeva djevojka je koja teži cjeloživotnom učenju i ulozi modernog polimate. Završila je Srednju ekonomsku školu u Sarajevu te diplomirala i magistrirala na odsjeku za Menadžment i informacione tehnologije na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Tokom studija bila je dobitnica Erasmus+ stipendije u dva navrata, što joj je omogućilo da godinu dana na master studiju provede i na univerzitetima u Portugalu i Španiji. Nakon završetka srednje škole, ali i tokom studiranja, nastojala je steći iskustvo volontiranjem u različitim organizacijama i radom u kompanijama te putovanjima u okviru prilika za mlade, na osnovu čega je u praksi primjenjivala naučeno za vrijeme formalnog obrazovanja te tokom rada na projektima na fakultetu bila dodatno inspirisana onim što je naučila na praksi, ali i nova poznanstva te doživjela u različitim situacijama i okruženjima.

U slobodno vrijeme, ova mlada Sarajka bavi se fotografijom te je članica Udruženja “BH FOTOGRAFI”, a neke od njenih radova možete pogledati na “Dharma Photography” Facebook, Instagram i web stranici

Naida Hodžić (Foto: Adil Sokolović)

Odakle interes i ljubav prema fotografiji?

Oduvijek sam bila radoznala i nastojala istražiti kako funkcioniše svijet oko mene, šta može biti unaprijeđeno, te kako važni i inspirativni prizori mogu biti zabilježeni tako da budu zapamćeni te preseni drugima. Dio prethodno spomenutog sam definitivno pronašla u fotografiji. U višim razredima osnovne škole sam se zainteresovala za fotografiju te sam koristila svaku slobodnu priliku da pravim fotografije koristeći prvi mobitel koji sam dobila, ali i stare fotoaparate. Na početku sam najviše fotografisala prirodu i arhitekturu, a prvi “modeli” su mi bili mlađi brat i sestra, koji su se također zaintrigirali za ovu oblast do mjere da je danas i njihovo formalno obrazovanje vezano za multimediju i dizajn, tako da danas možemo ponuditi i dodatne usluge poput dizajna, te snimanja i montaže. Našu prvu profesionalnu kameru smo nabavili tako što smo, nakon osvojenog prvog mjesta na video takmičenju za koje smo dobili iPhone 7 (koji je u to vrijeme bio jedan od najnovijih mobilnih telefona), isti prodali te kupili aparat. Sa istim apratom sam otputovala na Erasmus+ godinu razmjene, tokom koje sam se dodatno oslobodila kada je riječ o fotografisanju svakodnevnih prizora te portreta.

Po čemu se Vaše fotografije izdvajaju od drugih?

Svaki umjetnik i fotograf unosi dio sebe u svoje radove, te ostavlja svojevrstan pečat. Fotografije svih posvećenih fotografa koji kontinuirano rade na sebi i razvoju svojih vještina, te kreiraju svoj stil izdvajaju na određeni način i postaju prepoznatljive vremenom. Ono što imam priliku čuti kroz feedback od javnosti kada je riječ o mojim fotografijama, veže se za uspješno pričanje priča na vizuelni način, te bilježenje inspirativnih i emotivnih trenutaka koji podstiču na razmišljanja.

Foto: Naida Hodžić

Šta najviše volite fotografisati?

Iako smo do sada najviše objavljivali radove sa vjenčanja, portretne i porodične fotografije, naš rad obuhvata i niz komercijalnih projekata te saradnji sa kompanijama. Kako god bilo, ono što najviše volim fotografisati su zapravo prizori koje doživim tokom putovanja i istraživanja novih mjesta, ali i svakodnevni ali ponekad i neobični trenuci koji često znaju proći neopaženo u oku javnosti.

Kako napraviti dobru fotografiju?

Ne postoji jedinstven recept za kreiranje dobre fotografije, no na osnovu ličnog iskustva mogu reći da su neizostavni strpljenje, ali i brzina pokreta i snalažljivost koje su neophodne u određenim trenucima, korištenje alata koje trenutno na raspolaganju (za dobru fotografiju nije neophodno imati najbolju ni najnoviju profesionalnu opremu), te korištenje različitih izvora svjetla na pravi način. Naravno, dodatnu vrijednost našem radu daju i edukacija, istraživanje, saradnja sa drugim ljubiteljima fotografije te razmjena znanja i vještina sa iskusnijim fotografima.

Foto: Naida Hodžić

Na šta ste najviši ponosni u dosadašnjem radu?

Ponosna sam na uspješne projekte i zadovoljne klijente sa kojima često nastavljam saradnju. No, moram reći da sam u dosadašnjem radu najviše ponosna na fotografije koje ljude inspirišu na nove akcije, promjene, ali i podstiču na kritičko razmišljanje jer predstavljaju izazove sa kojima se društvo susreće. Vjerujem da se kroz takve fotografije upravo može kreirati i prostor za unaprjeđenje u različitim sferama života invidividue ali i zajednice!

Šta Vaš najviše inpiriše kada je riječ o fotografisanju?

Ono što me najviše inspiriše kada je riječ o fotografisanju je sama ideja bilježenja određene pojave, situacije ili jedinstvenog trenutka koji se u takvom obliku više neće ponoviti te prilika da budemo svjedoci istih. Također, kroz fotografiju ostavljamo i neki pečat iza sebe, dajemo doprinos priči o svijetu koji nas okružuje te stvaramo mogućnost da naše fotografije “pričaju priče” nekim novim generacijama čak i kada autora fotografija više ne bude.

Foto: Naida Hodžić

S kojim sve izazovima se suočavate dok fotografišete?

Izazovi sa kojima se fotografi susreću mogu biti raznoliki te specifični za određene situacije – od vremenskih neprilika, neodgovarajućeg svjetla ali i susretanja sa različitim profilima ljudi. Stoga je važno da fotografi imaju i dobre komunikacijske vještine, te da su orjentisani ka rješavanju izazova na kreativan način, i spremni za improvizaciju.

Možete li nam ispričati jednu anegdotu sa nekog šutinga?

Svaki novi šuting je specifičan, kao i ljudi koje imam priliku upoznati te situacije u kojima se zateknem. No, nešto što se definitivno izdvaja u dosadašnjem iskustvu su mladenci koji su imali želju da ovjekovječe jedan od njima najvažnijih dana u životu kroz fotografije na Prenju. Avantura je započela u ranim jutarnjim satima na Rujištu (1200 mnv), odakle smo se popeli na Veili Prijevorac (1679 mnv) u mjesecu januaru ove godine. Iako volim boraviti u prirodi te kada god imam priliku, posjećujem planine u Bosni i Hercegovini, ranije nisam išla na zimsko planinarenje. Obzirom da su zimski dani kraći te da se radilo o cjelodnevnom pohodu, posljednja dva sata planinarenja u povratku smo imali priliku posmatrati nebeski pokrivač satkan od zvijezda. Ovog puta mi se pridružio i brat, te smo spremno odgovorili na sve zimske izazove uz upute mlade, koja je inače i planinarski vodič. Ono što je zanimljivo je da su se mladenci upoznali na planini, da se i prosidba desila baš na Prenju, pa samim tim ni ne čudi želja mladenaca u vezi šutinga na ovoj planini.

Foto: Naida Hodžić

Koji su Vaši planovi za budućnost?

Kada je riječ o fotografiji, planovi za budućnost podrazumijevaju dijeljenje različitih vrsta dosadašnjih radova sa javnošću te usmjeravanje i ka oblastima i svrsi fotografije koju sam već spomenula u odgovorima na prethodna pitanja.

Koja bi bila Vaša poruka mladima?

Budite slobodni i neustrašivi u svom kreativnom izražavanju. Iako često nećete biti sigurni šta vas čeka iza novih vrata na koja naiđete, otvorite svaka za koja procijenite da su potencijal izvanrednih mogućnosti. Upustite se u različite situacije, posjetite nova mjesta, stvorite prostor za drugačije perspektive i nove ljude, i dozvolite im da vas inspirišu. Potom sav taj čudesni potencijal iskoristite da otkrijete vašu magiju. Iskoristite energiju koju nosite u sebi da kroz ono što radite inspirišete nove naraštaje i svijet koji vas okružuje, i odigrajte svoju ulogu u punom sjaju na pozornici zvanoj život!