IRMA JUSANOVIĆ: Tek nadolazi vrijeme za ženski nogomet u Bosni i Hercegovini

Irma Jusanović je 20-godišnja nogometašica koja dolazi iz Švedske. Odrasla je u gradiću Gotene i trenutno nastupa za Lecce Women na poziciji ofenzivne i defenzivne vezne igračice.  
U razgovoru za dobarportal.net ističe kako ljubav prema nogometu gaji još od malih nogu s obzirom na to da dolazi iz sportske orijentirane porodice, s naznakom na njenog djeda Namika, te također oca i sestru.
“Prvo sam nastupala za ekipu Sils IF gdje sam i počela igrati nogomet s pet godina. Tu sam i dobila prvi poziv za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Odakle sam otišla za Lidköpings FK s 15 godina i igrala u prvoj ekipi (Elit ettan, druga liga Švedske). Poslije sam potpisala za Rada BK gdje sam odigrala jednu sjajnu sezonu. Onda sam dobila mugućnost da igram za IK Gauthiod ekipu koja je bila jedan rang bolja od Rada BK. Tu sam odigrala samo polusezonu kada je nastupio kontakt sa SFK 2000 Sarajevo. Planovi su bili da se ostane duže u SFK 2000 Sarajevo, međutim došao je iznenadni poziv od Lecce Women koji se nije mogao odbiti”, priča Irma Jusanović.
Dodaje da je do sada odigrala mnogo utakmica za reprezentaciju Bosne i Hercegovine u omladinskim kategorijama te sada očekuje poziv za A selekciju.
“Veoma je teško opisati riječima taj osjećaj kada igraš reprezentaciju i slušaš himnu svoje zemlje. Uvijek ću biti zahvalna za poziv da igram za svoju zemlju i uvijek ću ostaviti srce na terenu”, ističe ova mlada nogometašica.
Naglašava da je po dolasku u SFK 2000 Sarajevo imala priliku igrati i Ligu prvaka.
“Sam osjećaj igranja Lige prvaka je nešto veliko. Imala sam šansu samo da igram jedno poluvrijeme pošto sam tek bila došla u SFK 2000 Sarajevo”, kaže Irma Jusanović.
Irma Jusanović (FOTO: Irma Jusanović, privatni arhiv)
Potom je komentirala stanje ženskog nogometa u Bosni i Hercegovini u odnosu na druge zemlje gdje je igrala.
“U Bosni i Hercegovini je ženski nogomet u jednom razvitku. Tek nadolazi vrijeme za ženski nogomet u Bosni i Hercegovini. U poređenju sa Švedskom u kojoj se igra puno više na fizičku spremu i podignuta je profesionalnost za još jednu stepenicu više. Iskustva iz Italije su takva da se igra taktički i tehnički s puno nogometnog razumijevanja”, navodi naša sagovornica.
Zatim nam je otkrila i na šta je najviše ponosna u dosadašnjoj karijeri.
“Ponosna sam na to što svake godine se podignem za jedan nivo, a na tom putovanju pokupila sam puno iskustva. Također sam ponosna na osvojeno prvenstvo s Rada BK, kada sam postigla odlučujući pogodak u finišu utakmice. Tu je i  odigrana kvalifikaciona utakmica protiv Švedske 2:2, kada smo poslije te utakmice izborili dalje kvalifikacije za Portugal”, govori ova mlada nogometašica.
I u budućnosti želi nastaviti igrati nogomet na najvišem nivou.
“Nadam se da je ovo samo početak i da ću ostati malo duže u Italiji pošto mi pase način igranja i razmišljanje nogometa koji preferiraju u Italiji. Također, nadam se da ću biti zdrava sa što manje povreda i nadam se što bržem pozivu u A reprezentaciju Bosne i Hercegovine”, zaključuje Irma Jusanović.