AMINA OHRANOVIĆ: Pisanje mi je došlo kao lijek za dušu

Amina Ohranović, za raju Mina, za bliže od najbližih Minka, po vokaciji je magistrica prava, a u duši zaljubljenica u pisanu riječ.

Svoje misli i tekstove objavaljuje na Instagram profilu “writing_by_mina”, a u razgovoru za dobaportal.net ističe da je teško tačno odrediti kada je otkrivena njena ljubav prema pisanju.

“Recimo da sam u osnovnoj školi i gimnaziji pisala najbolje pismene zadaće, a najlakše sam se izražavala kroz pisanje pisama. Sjećam se u nekoj fazi puberteta, kad god nisam uspijevala da nešto kažem mami, bratu, prijateljici, ostavljala sam im pisma, čak sam tako završila i najdužu ljubavnu vezu”, priča Amina Ohranović.

Prema njenim riječima, kad god se nalazila u “bezizlaznoj” situaciji, u pisanju je pronalazila spas.

“Na papir sam mogla da prenesem svaku emociju, da se ogolim do kosti i kažem šta mislim bez da me neko prekida. Ljubav prema pisanju naslijedila sam od tate. Poslije, kroz studije i rad na sudu, razvila sam ljubav prema pisanju kroz obrazloženja presuda. U nekoj zrelijoj dobi, pisanje mi je došlo kao lijek za dušu”, kaže naša sagovornica.

Dodaje da je u oktobru 2020. godine napisala jedan tekst na privatnom profilu koji je bio okidač da napravi Instagram stranicu.

“Ubrzo sam vidjela na profilima raznih djevojaka isti tekst, bez oznake autora. Onda sam iz inata napravila Instagram profil za pisanje i odlučila da ću sve tekstove da objavljujem na istom, sve dok jednog dana ne objavim knjigu. Tekst koji je bio okidač za pisanje govorio je o današnjoj ‘klasifikaciji’ muškaraca i žena, iz mog ugla, a rekla bih i ugla većine žena”, navodi ova mlada spisateljica.

Ističe da je emocije posebno inspirišu pri pisanju tekstova.

“Svaki tekst je pisan iz srca i duša, uglavnom prouzrokovan situacijama koje sam lično doživjela, a pisan prostim jezikom, bez uvijanja i cenzura. Mislim da imam već dovoljno tekstova za knjigu koju odavno planiram izdati, ali nikako da nađem vremena da se posvetim tome i završim, iako sam davno obećala i sebi, a i drugima. To će biti knjiga posvećena mom tati”, napominje Amina Ohranović.

Kako stalno piše o predrasudama, smatra da je najvažnije osluškivati otkucaje svog srca i svog karaktera.

“Rekla bih da sam po prirodi buntovnik i nikada nisam slijedila masu, nikada nisam robovala običajima, nikada nisam imala predrasude. Uvijek pratim svoj unutrašnji signal iz stomaka, čak i kada svi kažu da je to pogrešno. Čak i da je pogrešno, prije ćemo naučiti nešto iz takvih grešaka i poraza nego iz onih koje su proizašle temeljem tuđih odluka”, jasna je naša sagovornica.

Za nepristojne komentare na društvenim mrežama koje ponekad dobiva, kao odgovor citirala je izreku “Psi laju, a karavani prolaze”.

“Uvijek ponavljam da iz čovjeka ne može izaći ono čega tamo nema. Ako neko ima potrebu da govori ružno ili iznosi neistine, da vrijeđa, to nije izraz nadmoći, nego nemoći, nevaspitanja, nepristojnosti, frustracije i ličnog nezadovoljstva. Na sve takve komentare, nemam odgovor, jer bi se u tom slučaju svaki vid komunikacije odvijao na nivou onog koji uvrede iznosi, a život je previše kratak za to. Nije svačija akcija vrijedna moje rekacije”, poručuje ova mlada spisateljica koja je odgovarajući na pitanja šta prvo primijeti kod osoba suprotnog spola i kakvi je muškarci privlače, citirala Andriju Terzića: “Mene ćeš lako kupiti. Iskrenom rječju, mudima, srcem”.

Kako živi u sadašnjem trenutku i spada u one osobe koje planove prave u hodu, mladima je poručila da se više vole te da žive svoje, a ne tuđe živote.