More
  HomeDOBARDOBRE PRIČEPOZIV MLADIMA: Budite dio obuke koja mijenja život

  POZIV MLADIMA: Budite dio obuke koja mijenja život

  Prijave na Javni poziv za učešće u sedamnaestoj generaciji Uči, Misli i Djeluj! UMiD obuci za omladinske lidere zatvaraju se u nedjelju, 6. februara 2022. godine, u 23.59 sati. Drugim riječima, ostalo je još samo nekoliko dana da se prijaviš i budeš dio obuke koja mijenja život.

  Tako UMiD opisuju polaznici iz prvih šesnaest generacija. UMiD obuka inkubator je mladih lidera aktivnih u društvu. Obuka koja ti omogućava da postaneš primjer i pokretačka snaga u svojoj zajednici i učestvuješ u rješavanju problema mladih, ali i da se pripremiš za vlastitu karijeru, stekneš nove vještine, upoznaš nove mlade ljude slične sebi, usavršavaš se i družiš.

  KAKO UMiD MIJENJA ŽIVOT?

  UMiD je jednogodišnja obuka koja se sastoji od sedam dvodnevnih modula i ljetne škole, a obuhvata teme koje su tebi, kao mladoj osobi, neophodne da budeš aktivan član društva i pravi lider u zajednici. Tokom obuke UMiD naučit ćeš kako da animiraš svoje vršnjake da se i oni uključe u rješavanje problema mladih u zajednici, kako možeš uvjeriti donosioce odluka i druge učesnike u svojoj društvenoj zajednici da daju konkretnu podršku mladima, kako da se ponašaš jednog dana kad uploviš u poslovni svijet i mnogo drugih korisnih stvari.

  LIDERSTVO U PRAKSI?

  Tokom obuke imat ćeš priliku da Učiš o temama koje smo nabrojali, a obuka će te potaknuti da Misliš o sebi, vršnjacima, zajednici i građanskom aktivizmu kao alatu za promjene. Kako znanja stečena tokom obuke ne bi ostala samo na nivou teorije, imat ćeš priliku da ih praktično primijeniš i da Djeluješ u svojoj lokalnoj zajednici s ciljem poboljšanja položaja mladih. Provođenjem lokalne građanske inicijative (LGI) napravit će promjenu u tvojoj zajednici. Lokalnu građansku inicijativu smišljaš zajedno sa mladim ljudima iz zajednice, a cjelokupan proces provođenja će savjetodavno i finansijski podržati Institut.

  TROŠKOVI?

  Ako ti ovaj poziv zvuči primamljivo i na korak si do prijave, ali nisi siguran ko će to sve platiti, molimo te da se ne brineš za to! Institut snosi troškove prijevoza, smještaja, hrane i materijala koje koristiš tokom obuke UMiD.

  KAKO SE PRIJAVITI?

  Vrlo jednostavno!

  Ako si motivirana mlada osoba, starosne dobi od 18 do 30 godina, sa prebivalištem u BiH, koja želi biti prepoznata u svojoj zajednici kao aktivista i lider koji predlaže, inovira i osmišljava kreativna rješenja sa ciljem stvaranja boljih uslova za mlade, onda požuri i prijavi se jer upravo tebe čekamo!

  Ukoliko si zainteresiran za učešće u UMiD obuci, ispunjavaš navedene kriterije, želiš da se pokreneš i mijenjaš stvari u svojoj zajednici, a imaš ideju i kako to uraditi, potrebno je da snimiš video koji će odgovoriti na pitanje Šta ja mogu uraditi danas da mladima u mojoj zajednici bude bolje sutra?

  Razmisli o konkretnim problemima i izazovima sa kojima se susrećeš ti i tvoji vršnjaci u zajednici. Kada prepoznaš najvažnije probleme i potrebe, osmisli kako bi mogao da ih riješiš i ispričaj nam to u formatu videa. Video ne treba biti duži od 3 minute.

  Ukoliko smatraš da ćeš se bolje izraziti tekstom ili nekom drugom formom, budi slobodan to učiniti. Tekst ne treba biti duži od jednog lista A4 formata u fontu Times New Roman, veličina 11.

  Za obuku se prijavljuješ putem elektronskog prijavnog obrasca koji se nalazi OVDJE u okviru kog ćeš nam dostaviti i svoj rad (video, tekst…) na zadanu temu. U obrascu je potrebno da navedeš i dvije preporuke osoba koje bismo mogli kontaktirati (ime, prezime, pozicija i kontakt).

  Ako ti sve ovo zvuči previše dobro da bi bilo istinito i volio bi da čuješ iskustva drugih mladih koji su prošli UMiD obuku, možeš to uraditi na OVOM linku.

  Ako i nakon čitanja poziva imaš osjećaj da ti nije sve u potpunosti jasno i imaš pitanja, a propustio si našu online info sesiju, ne brini!

  Zbog velikog broja upita organiziramo još jednu online info sesiju koja će se održati u ponedjeljak, 31. januara 2022. godine u 17 sati, a registrovati se možeš na OVOM linku.

  Cijeli tekst Javnog poziva za učešće u sedamnaestoj generaciji Uči, Misli i Djeluj! obuke za omladinske lidere dostupan je na OVOM linku.

  Dodatne informacije o UMiD obuci i Javnom pozivu za učešće u obuci možeš dobiti i putem emaila zorana.tovilovic@kultbih.org ili broja telefona 033 778 765.

  NAPOMENA: Izrazi koji su radi preglednosti dati u jednom gramatičkom rodu u dokumentu bez diskriminacije se odnose jednako na osobe svih rodova.

  Must Read

  spot_img