More
  HomeDOBARDOBRE PRIČENJEMAČKA: Sve skuplje, nego ranije

  NJEMAČKA: Sve skuplje, nego ranije

  Iznadprosječni rast cijena energije potaknuo je inflaciju u Njemačkoj na najviši nivo u zadnje dvije godine. Gorivo i grijanje su znatno skuplji bili u aprilu ove godine, za razliku od istog perioda prošle godine.

  Od januara 2021. godine do danas, četiri puta je zabilježen rast cijena osnovnih potrošačkih potrepština.

  Mehmed Valjevac sa porodicom u Njemačkoj živi treću deceniju. Prema njegovom iskustvu posljedice pandemije su osjetili i naši radnici u toj zemlji. Sve je skuplje, nego ranije.

  – Plin, struja, gorivo, kirija za stanove, građevinski materijal, a sada i namirnice su skuplje nego ranije. U Njemačkoj je mnogo ljudi radi manje sati i dobivaju samo 60 do 67 % plate. U gastronomiji i trgovini veliki broj radnika je ostao bez posla. Građevina je jedini sektor koji je napredovao, izjavio je Valjevac.

  Kako nam je objasnio naš sagovornik, ova zemlja ima odličan socijalni sistem i to je razlog što ipak, pored svih poskupljenja, imaju manje problema.
  Ekonomska situacija u Austriji je povoljnija i nije bilo značajnijeg poskupljenja.

  Hurem Avdić je menadžer u osiguravajućoj kući. Prema njegovom iskustvu iz svakodnevnog života, do značajnijih poskupljenja nije došlo. Gorivo, meso i mliječni proizvodi su skuplji za 1 do 3 procenta, sve ostalo je na istom nivou kao i prije pandemije.

  – Razlog za stabilniju ekonomsku situaciju jeste činjenica da je ta država kroz pandemiju pomagala skoro sve privredne sektore. Zabilježen je porast profita kada je riječ o građevini, ali i zabilježen pad profita u hotelijerstvu i ugostiteljstvu. Mnogi od naših građana koji su radili upravo u ovim uslužnim djelatnostima kao konobari ili kuhari, ostali su bez posla, – izjavio je Huremović.

  Da će se pandemija ipak odraziti na sve privredne sektore, predviđaju i tamošnji ekonomski analitičari i prema nekim stavovima, ovim državama će trebati najmanje dvije godine za potpuni oporavak.

  Must Read

  spot_img