PREDSTAVLJAMO VAM: Marla Felis, mlada DJ-ica na sarajevskoj techno sceni

0
948
DJ Marla Felis (FOTO: Mirna Hrapović, privatni arhiv)

Mirna Hrapović je mlada i prosperitetna djevojka porijeklom iz Sarajeva koja se bavi DJ-ingom na techno sceni, a poznata je i pod imenom Marla Felis. Iako je ova magistrica Indisciplinarnog studija Jugoistočne Europe zaposlena u nevladinom sektoru, za nju DJ-ing i techno muzika predstavljaju jedan veoma bitan aspekt života i djelovanja. 

U razgovoru za dobarportal.net ističe kako se želja za ovakav interesantan muzički smjer kod nje pojavila veoma davno.

“Već od svoje 13. godine izražavala sam posebnu ljubav prema muzici. U srednjoj školi sam se nalazila u društvu od kojih je nekoliko mojih drugova već započelo svoj život u muzičkoj karijeri baveći se DJ-ingom i muzičkom produkcijom. Očarana njihovim talentom, učila sam zajedno sa njima i bila sam jednostavno oduševljena time”, kaže Mirna Hrapović.

Iako nikada nije naučila svirati neki instrument, shvatila je DJ-ing kao priliku da se bavi muzikom, zbog koje sada ujedno i napreduje kao umjetnica na elektronskoj sceni. Za njene simpatije prema elektronskoj muzici su zaslužni Fatboy Slim, Chemical Brothers, Moby, Roger Sanchez, Depeche Mode, Armand Van Helden, Daft Punk, i mnogi drugi poznati izvođači.

“Moj muzički stil i muzika koju sam tada puštala se dosta razlikuje od onoga što danas puštam. Moj primarni zvuk je techno i acid, ali se ne ograničavam na jedan žanr. Volim energične i ‘groovy’ trake, te generalno volim neobične zvukove koji u meni bude neke neuobičajne emocije”, priča nam ova mlada Sarajka.

DJ Marla Felis (FOTO: Mirna Hrapović, privatni arhiv)

Dodaje da teži tome da njeni setovi budu energični i da nisu monotoni.

“Iako je moja muzika koju uglavnom ‘vrtim’ na nastupima prilično tvrda i brza, volim i istražujem različite muzičke stilove i volim ih ponekad ‘presjeći’ nekim dobrim break beatom. Sve zavisi od atmosfere i situacije, nekada u dnevnim varijantama u mojim setovima bude dosta tech housea i elektronike. Zaista ne smatram da je uvijek po svaku cijenu insistirati na jednom žanru”, naglašava naša sagovornica.

Pojava Marle Felis na domaćoj sceni je bio jedan izuzetno neobičan i sretan splet okolnosti. Nakon što su njene starije kolege DJ-evi poslušali njene setove na privatnim dešavanjima, ponudili su joj šansu da javno nastupa, što je ona vrlo rado prihvatila te nakon toga su joj se samo nizale šanse i prilike. Izjavljuje da po prirodi nije nametljiva osoba i da nikada ne bi sama tražila da nastupa u nekom klubu da joj se tada nije pružila prilika.

DJ Marla Felis (FOTO: Mirna Hrapović, privatni arhiv)

Prvi DJ nastup Marle Felis bio je 2010. godine u tadašnjem “Kogu” sa 17 godina. To su bili njeni prvi kontakti sa DJ-ingom, ali tek godinama poslije se igrom slučaja opet počela baviti istim i puštati techno. Njen prvi javni nastup u Sarajevu, tačnije u klubu “Trezor”, bio je 2018. godine. Iako je prethodno nastupala na brojnim privatnim događajima, javni nastup za ovu ambicioznu Sarajku bio je novo i drugačije iskustvo.

“Elektronska muzika za mene predstavlja jedan drugačiji svijet u kojem nisu potrebne riječi da bi se nešto ispričalo i budi u meni osjećaj slobode i neograničenosti. To je nešto što radim primarno iz ljubavi i zabave, i nisam nikada išla u to s primarnim razmišljanjem o zaradi ili nekoj dobiti”, govori ova mlada umjetnica.

Na kraju se osvrnula i na svoje planove kada je riječ o muzičkoj karijeri.

“Mislim da je generalno teško u ovom regionu baviti se samo muzikom i oslanjati se na to kao na jedini izvor prihoda. Pogotovo kada se uzme u obzir i koronakriza i šteta koju je poruzrokovala u industriji zabave, te čak i oni DJevi koji su dominirali globalnim festivalima, nisu u prilici da se bave svojim poslom. Ali u budućnosti, vrlo rado bi se odazvala pozivu da sviram na nekom festivalu, smatram da bi to iskustvo ostalo posebno”, zaključuje Mirna Hrapović.

DJ Marla Felis (FOTO: Mirna Hrapović, privatni arhiv)

Ako ste zainteresovani da poslušate njenu muziku, dostupna je na Soundcloudu i Mixcloudu, a neki setovi su dostupni i na YouTubeu.

Autor: Amila Mehinagić

Bilješka o autoru: Amila Mehinagić rođena je 02.02.1999. godine u Zenici i trenutno je studentica na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.