OV SAPNA: Neizvjesna većina i međusobne optužbe

Stanovnici Sapne ni nakon skoro četiri mjeseca od izbora u Općinskom vijeću nemaju stabilnu većinu. 

Nakon izbora većinu u OV Sapna činili su SDA, DF i SBiH, a na drugoj strani bili su PDA i SDP.

Načelnik općine, Zudin Mahmutović, kadar je PDA, dok je rukovodstvo OV iz doskorašnje koalicije SDA, DF, SBiH.

Taman kad se činilo da će i u ovoj rubnoj općini mladi imati priliku pokazati znanje, da će ih pitati i uvažavati, nastale su unutarstranačke, međustranačke borbe za komisije, čelna mjesta u lokalnim institucijama.

Na posljednoj sjednici OV predsjednik SDA u ostavci Salim Husejnović glasao je mimo stavova koalicije SDA, DF, SBiH, pa je tako ova koalicija postala manjinska.

U izjavi za naš portal, predsjednik OV Sapna, Sabit Brđak, pojasnio je da to guranje po strani njega kao predsjednika OV traje od dana kada je odbio koaliciju koju čine PDA i SDP.

“Svi dobro znaju zašto sam odbio tu koaliciju. Dovoljno je reći da je traženo od mene da dižem ruke za nešto što nikako ne ide u korist građana Općine, tome sam se suprostavio i svakoj takvoj odluci ću se uvijek maksimalno suprostaviti. Nas su birali građani da radimo u njihovu korist, a ne u korist pojedinaca, što su oni od mene zahtjevali. Ja takve odluke ne mogu nikad podržati.”

U svojoj objavi na Facebook-u Brđak je kazao da predsjednika OV nisu pozvali ni kada su u posjetu Sapni dolazile delegacije iz Vlade Tuzlanskog kantona i Vlade Federacije BiH. Opet kaže kako je spreman sarađivati i kako pritiscima neće podleći.

“Ja sam uvijek spreman za saradnju, i evo javno pozivam općinskog načelnika da svi djelujemo u korist građana. Saradnja je itetako nužna, ali nepoštivanje instucije OV nije nikako dobro, svejsni su i oni toga vrlo dobro, ti ljudi su u politici dugo. Izgleda da su oni tako navikli da rade, bahato ponašanje nas neće ni do čega dovesti. Kada je neko ovako javno protiv vas i kada neko koristi sve moguće načine da sruši vaš diginitet i da ponižava instituciju OV, onda mislim da je ono što radimo i što je urađeno jako dobro, vjerovatno postoji strah od ovako mlade ekipe. Pritisci me ne mogu otjerati nigdje, čak šta više daju mi motiv da nastavim sa borbom.”

Salim Husejnović, vijećnik Stranke demokratske akcije u OV Sapna. Prema njegovom mišljenju, do sada je održana konstituirajuća sjednica, usvojen je Budžet te održana jedna svečana sjednica, što mu daje utisak da OV fukcioniše nesmetano.

U razgovoru o većini Husejnović je kazao:“Što se tiče većine u Općinskom vijeću Sapna ona još nije jasno definisana. Većina će biti definisana tek onda kada koalicione partije postignu dogovor o zajedničkoj saradnji i potpisu koalicioni sporazum o zajedničkom djelovanju i nastupanju u vijeću ( ovdje se misli na bilo koje političke subjekte koje će imati potrebnu većinu u vijeću).”

Pitali smo ga i o tvrdnjama predsjednika OV Sabita Brđaka da rukovodstvo prolazi opstrukcije na što nam je Husejnović odgovorio: “Ako postoji neslaganje u radu rukovodstva vijeća i općinskog načelnika, ono se najjednostavnije može riješiti na način da se poštuju odredbe Statuta općine Sapna i Poslovnika o radu Općinskog vijeća.”

Na službeni meil načelnika općine Zudina Mahmutovića smo dostavili pitanja o navodima predsjednika OV Sapna Sabita Brđaka, ali odgovor do danas nije došao.

Ko će činiti formalnu koaliciju u budućnosti OV Sapna? Da li će optužbe na relaciji predsjednik OV i načelnik prestati, te da li će zaista raditi u interesu građana koji ih plaćaju?

Pitanja na koja nemamo odgovore, već ćemo ih saznati u budućnosti.