BRANKICA SMILJANIĆ: “Zadnji izazov na TIK TOK-u je bio poziv na masovno samoubistvo mladih”

Tokom sedmice, MUP Tuzlanskog kantona izdao je upozorenje roditeljima da se na društvenoj mreži TIK TOK nalaze opasni izazovi koji mogu ugroziti živote djece te apelovali na roditelje da obrate pažnju na svoje mališane.

Ovo upozorenje su izdali nakon informacija koje im je dostavila Federalna uprava policije.

Upravo tim povodom razgovarali smo sa novinarkom Brankicom Smiljanić koja već dugo prati dešavanjima na mreži punoj izazova.

Pitali smo je da li bi svome djetetu dozvolila korištenje TIK TOK-a, na šta je Smiljanić kazala: “Zavisi koliko bi moje dijete tad imalo godina. Ako je ispod 13 godina, pobrinula bih se da ovu aplikaciju nema, ali ako je iznad te granice, dobro bih pazila kako je koristi. Ova aplikacija kao i sve druge mogu da se koriste i u pozitivne svrhe. Iako, mi u zadnje vrijeme dosta slušamo samo tu negativnu stranu. Nisam roditelj još uvijek, ali bih pričala sa svojim djetetom o društvenim mrežama, ne da zastrašim svoje dijete, nego samo da kažem kakve sve sadržaje može da vidi i da se pazi generalno nepoznatih ljudi.”

Dobna granica prema mišljenju ove novinarke bi trebala biti 13 godina, međutim koriste ga i dosta mlađi.

“Vidjela sam profile djece koja imaju pet godina, osam godina i slično kako ih roditelji snimaju. Malo stariji sami sebe snimaju i mislim da je to pogrešno ako nema roditeljske kontrole. Djecom je lako manipulisati, a tamo se nalazi sadržaj koji je namjenjen i za odrasle do kojih oni mogu lako da dođu i vide ih. Algoritam je veoma naklonjen svima, tako da je i to jedan od većih problema. U tom slučaju dijete može da vidi svašta.”

Pojavom TIK TOK-a i samoubistvima nekoliko mališana uzrokovanih izazovima na ovoj društvenoj mreži, kod roditelja se javlja strah od korištenja ovakve vrste zabave u online svijetu. Šta to naši mališani mogu sve vidjeti tamo?

“Ova društvena mreža se definitivno razlikuje od drugih jer je dinamična po svom sadržaju, održava pažnju i možeš lako da postaneš ovisan. Časkom prođe sat vremena dok se gleda ovaj sadržaj, jer se tik tokovi (kratki videi) samo smjenjuju. Veliki je problem što se neki mladi “šale” na taj način da vređaju nekoga i tako prave videe. Komentari ispod bilo kakvog videa su većinom loši i nalaze se zamjerke za sve što je Tik Toker uradio u videu. Govor mržnje je najviše prisutan tamo. Problem je što se neki ne znaju da nose sa takvom vrstom komentara. Rade se takođe razni izazovi. Zadnji izazov je bio poziv na masovno samoubistvo mladih. To nigdje drugo nisam vidjela nego tamo. Mada su slični izazovi postojali na YouTube, ne znam da li još postoje. Preko 400.000 videa koji pozivaju na samoubistvo je banovano. Nekoliko djece je i tokom ovog izazova i umrlo. Ako ovo nije alarm da je situacija i više nego zabrinjavajuća, ja ne znam šta jeste.”

Vrlo važna je medijska pismenost kod roditelja kako bi djeca pravilno koristila društvene mreže i konzumirala sadržaj plasiran putem istih.

“Problem je što većina roditelja nije medijski pismena, ne zna da koristi isto tako ni najbolje ograničenja koja postoje na aplikacijama ili ne želi. Lakše je dati djetetu telefon u ruke i da dijete samo nalazi sadržaj sa kojim će se zanimati. Što je veoma pogrešno.”

Društvene mreže odavno formiraju drugačije stavove kod novih generacija, život prezentiraju kao estradu, slavu i kriminal, što šteti realnu sliku u dobu kad je dijete u fazi razvoja.

“Posebno Instragram koji još uvijek prednjači u tome da prikazuje savršene fotografije, živote i da ljudi izgledaju kao sa Face tune aplikacije (aplikacija koja mijenja opis ljudi). Ta aplikacija u neku ruku pravi klonove od ljudi. Isto tako mladi mogu misliti da je sve to realno i da sami teže savršenstvu.”

Ipak, Brankica kaže da pored svih spornih sadržaja, TIK TOK ima i korisnog sadržaja koji tamo možete konzumirati.

Kako god bilo, prema mišljenju Brankice Smiljanić, društvene mreže djeci ne mogu biti zamjena za loptu, biciklo i igru na livadi ili u nekom parku.