AJLA SALKANOVIĆ: Samopouzdanje je ključno u svijetu mode

Ajla Salkanović iz Živinica nedavno je osvojila laskavu titulu Top Fotomodel Tuzlanskog kantona. 

Na početku razgovora za dobarportal.net prenijela je svoje utiske s održanog takmičenja.

“Prije svega bila sam počašćena pozivom i jako ponosna što sam dobila baš ja priliku da predstavim sebe i svoj grad. Ova šansa me je motivisala da pokušam nešto novo i iskoristim ovu priliku na najbolji mogući način”, priča Ajla Salkanović.

Prema njenim riječima, iskustvo na izboru fotmodela bilo je nezaboravno.

“Osjećala sam se kao da imam priliku otkriti novu stranu sebe i svojih vještina u svijetu mode”, govori ova mlada djevojka iz Živinica.

Ističe da je na takmičenju željela naglasiti svoju prirodnost i autentičnost.

“Fokusirala sam se na njegovanje zdravog i prirodnog izgleda kože i kose. Uz to, posvetila sam se fizičkoj pripremi, redovno vježbajući i brinući se o svom zdravlju i izgledu. S obzirom na to da je bila jaka konkurencija, fokusirala sam se na svoju jedinstvenost, kako bih se istakla u masi talentiranih kandidata”, navodi naša sagovornica.

Dodaje da je atmosfera tokom takmičenja bila puna uzbuđenja i napetosti ali da su sve djevojke bile jedan tim.

“Bile smo pune motivacije i podrške jedna drugoj da pokažemo svoj najbolji nastup. Osjećaj podrške od strane publike bio je zaista inspirativan i dodatno nas je ohrabrivao da damo sve od sebe na pozornici”, kazuje Ajla Salkanović.

Upitali smo je i koje osobine smatra ključnim za uspjeh u svijetu modelinga.

“Osobine koje smatram ključnim za uspjeh u svijetu modelinga, osim fizičkog izgleda su kreativnost jer omogućava modelu da se istakne, donese nešto novo uz to pomaže modelu da bude osobniji. Također smatram da je samopouzdanje ključno u svijetu mode kako bi model mogao samouvjereno predstavljati različite modne stilove i marke uz to izgledati prirodno i uvjerljivo”, napominje naša sagovornica.

Ajla Salkanović (FOTO: Ajla Salkanović, privatni arhiv)

Otkrila nam je i kako planira promovisati Tuzlanski kanton na federalnom nivou kroz učešće na ovom takmičenju.

“Namjeravam aktivno koristiti društvene medije i javne nastupe kako bih istakla ljepote i bogatstva Tuzlanskog kantona, poput prirodnih ljepota, kulturnih spomenika, jezera. Time bih potaknula interes ljudi za posjetu i istraživanje ovog predivnog dijela Bosne i Hercegovine”, izjavljuje ova zanosna djevojka iz Živinica.

Naglašava da joj podrška porodice, prijatelja, direktorice Selme i mentorice Sare mnogo znači i pomaže joj da se nosi s pritiskom.

“Trudim se biti smirena, fokusirati se na svoje ciljeve i vrijednosti. Samopouzdanje mi pomaže da održim stabilnost i sigurnost u situacijama kada je javna pažnja intenzivna i fokusirana na pojedinca”, kaže Ajla Salkanović.

Nastavlja da su njeni modni ukusi raznoliki i prilagodljivi, s miješanjem elegancije i sportskog stila ovisno o prilici i raspoloženju.

“S obzirom na to da je moje zanimanje tetoviranje volim eksperimentirati s različitim stilovima i trendovima. Na takmičenju sam se potrudila ispoštovati teme, ali sam nastojala izraziti svoju jedinstvenost”, priznaje naša sagovornica.

Ne krije da bi iskoristila svoju titulu fotmodela i prisustvo u javnosti kako bi podržala društvene i humanitarne ciljeve na različite načine.

“Prije svega iskoristila bih svoje platforme na društvenim mrežama kako bih informisala pratitelje o humanitarnim događajima i pozvala ih da se pridruže kao podrška. Osim toga sudjelovala bih u dobrotvornim događajima i volonterskim aktivnostima kako bi direktno doprinijela poboljšanju zajednice i pomoći onima kojima je potrebna. Kroz svoj rad i trud, želim biti primjer pozitivnih promjena i pokazati kako svako može doprinijeti boljoj budućnosti za sve ako se dovoljno potrudi”, jasna je ova harizmatična djevojka iz Živinica.

Na kraju razgovora iznijela je svoje ambicije i ciljeve u karijeri.

“Moje ambicije u karijeri modela su usmjerene prema tome da budem prisutna na velikim modnim revijama širom svijeta, radeći s poznatim dizajnerima i brendovima. Želim da moje lice bude prepoznatljivo, da inspirišem druge svojom pojavom i radom. Ovo takmičenje mi pruža mogućnost da istaknem svoj talenat, predstavim sebe na najbolji način i to iskoristim u svojim narednim poslovnim prilikama”, zaključuje Ajla Salkanović.