More
    HomeMODAPODRŽALA PROJEKAT "VJENČANICA KROZ HISTORIJU": Jelena Govedarica u novim poslovnim poduhvatima

    PODRŽALA PROJEKAT “VJENČANICA KROZ HISTORIJU”: Jelena Govedarica u novim poslovnim poduhvatima

    Protekli period medijsku pažnju je privukao projekat “Vjenčanica kroz historiju” čije je zaštitno lice glumica, voditeljica i stilistica Jelena Govedarica.

     

    Promjenila sam gledanje na vjenčanicu i sada je gledam kao eksponat svake žene, kaže Jelena na početku našeg razgovora.

    “Prihvatila sam odmah poziv jer mi je zanimljivo da prodjem kroz istoriju jedne takve haljine a i zadovoljstvo mi je da moj lik može da doprinese kvalitetnoj promociji projekta”, rekla nam je  Govedarica”.

     

    Violeta Šoć, predsjednica udruženja vjenčanica Srbije, ushićena je pažnjom koju su privukle projektom, ali i time što se izradom jedne takve kolekcije piše historija. Kolekcija će proći brojne manifestacije, ali i gradove širom Evrope. Prvo Udruženje u Srbiji koje se bavi vjenčanicama i svadbenim običajima osnovano je 17.avgusta 2020. godine, pod nazivom Udruženje predstavnika salona vjenčanica Srbije.

     

     

    Ciljevi ovog Udruženja su očuvanje tradicije i običaja vezanih za kulturu venčanja i svadbi kako srpskih , tako i običaja nacionalnih manjina u Srbiji. Zato smo odlučili da se pozabavimo vjenčanicom kao najlepšom  haljinom u zivotu svake žene! Šta se nosi danas, šta je bilo moderno pre 50 godina a kakva je bila svadbena haljina pre dva veka? Da bi dobili odgovore na ta pitanja, osmislili smo projekat “VJENČANICE KROZ ISTORIJU “, od vremena Kneza Miloša do danas. U saradnji sa kostimografom i etnologom, pokušaćemo da dočaramo vjenčane haljine, s posebnim osvrtom na modele od 1880-1914 godine, gde se vidi ogroman uticaj francuske mode.  Ovo je jedinstven projekat u istoriji Srbije i zbog toga postoji veliko interesovanje medija i kulturnih radnika.  Udruženje već poseduje nekoliko autentičnih modela, koji će ući u sastav buduće kolekcije, a ostale odjevne predmete çe izraditi naši članovi koji su izuzetno talentovani i predstavljaju čuvare starih zanata i vještina. Ovaj projekat će biti završen do kraja godine, i biće izložen u jednom od Beogradskih kulturnih objekata”, izjavila je Violeta.

     

     

    Must Read

    spot_img