DUGO OČEKIVAN NA TRŽIŠTU: Stiže novi Piaggio BEVERLY, dostupan i u BiH

U globalnoj premijeri, dvadeset godina nakon prve generacije rođene 2001. godine, novi Piaggio Beverly stiže. Kompanija je objavila detalje o novitetima na službenoj webstranici brenda Piaggio.

 

Popularan od rođenja zbog svoje nepogrešive elegancije, toliko da je s godinama postao jedan od najprodavanijih skutera, Beverly je sada potpuno preuređen i evoluirao da postane pravi crossover, prevazilazeći svoju kategoriju, kombinujući svestranost i dinamičnost. Karakteristike i držanje ceste vozila na visokim točkovima uz bujne performanse i udobnost luksuznog GT-a.

 

Novi Piaggio Beverly potpuno je lagodan u bilo kojoj situaciji, od gradskog putovanja na posao, gdje do izražaja dolazi njegova okretnost i rukovanje, pa sve do srednjeg i dugog putovanja u prigradskim naseljima, situacije u kojoj pokazuje svoju vrhunsku stabilnost, snagu i udobnost. Novi dizajn je izrazito sportski, s prednjim dijelom koji je u potpunosti redizajniran, dok bočnim linijama linije napuštaju mehkoću prethodnih modela kako bi postale zategnutije i mišićavije, što dovodi do stražnjeg dijela koji je elegantniji. LED prednja svjetla ističu se u središtu novog upravljača.

Pokazivači smjera i poziciona svjetla su također LED tehnologija, postavljena na bokovima prednjeg štita za profilisanje ivica, stvarajući tako sjajni „natpis“ koji čini novi Beverly prepoznatljivim na prvi pogled, čak i tokom dana. U zadnjem dijelu rep se završava originalnim ekstraktorskim profilom koji izlazi na sredinu LED zadnjeg svjetlosnog sklopa. Potpuno novi nosač registarskih tablica u motociklističkom položaju, postavljen na točak, doprinosi tome da novi Beverly bude izuzetno tanak i čist. Obruči točkova su također novi, sa sportskim dizajnom sa sedam podijeljenih krakova, a sjedište je veličanstveno dorađeno dvostrukim pokrivačem i dvostrukim šavovima.

 

Na novom Piaggio Beverly debituju dvije nove i moćne Euro 5 snage iz porodice hpe (motor visokih performansi) – 300 odnosno 400 ccm. Oba motora – četvorotaktni jednocilindrični 4-ventila, s vodenim hlađenjem i elektroničkim ubrizgavanjem – rezultat su iskustva centra za istraživanje i razvoj Piaggio Groupe, koji posebno radi na postizanju boljih performansi i poboljšane stabilnosti, smanjenju potrošnje goriva i buke.  Motor od 300 hpe povećava snagu za 23% u odnosu na prethodnu verziju iste veličine, dostižući 19 kW (25,8 KS) pri 8000 o / min, dok se maksimalni obrtni moment povećava za 15%, sada dostižući 26 Nm pri 6250 o / min.  Snaga od 400 hpe zamjenjuje prethodnih 350 motora. Razlika nije samo u jednostavnom povećanju kubnih centimetara, već su, počevši od već izuzetno efikasnog motora, Piaggio inženjeri dodatno poboljšali mehaničke i termodinamičke performanse i dodatno smanjili ionako izuzetno niske nivoe vibracija i buke. Rezultat je snaga koja doseže 26 kW (35,4 ks) pri 7500 o / min i maksimalni obrtni moment od 37,7 Nm pri 5500 o / min.

Ova dva motora, ultra moderna i snažna, kombiniraju se s izuzetno efikasnim i naprednim dizajnom  šasije. Okvir dvostruke kolijevke u čeličnim cijevima visokog otpora i pocinčanom limu kombinuje se sprijeda s novom viljuškom Showa s nosačima promjera 35 mm, dok straga radi s novim parom Showa dvostrukih amortizera sa zavojnicom opruga s prednaprezanjem podesiva na 5 položaja. Zahvaljujući ovoj nosećoj strukturi u stilu motocikla i velikim točkovima sa felgama od lagane legure (16 ”sprijeda i 14” straga), novi Beverly osigurava udobnost vožnje i držanje ceste nalik motociklima, održavajući veliku okretnost i upravljivost. Model 400 hpe također prihvata šire gume (120/70 umjesto 110/70 sprijeda i 150/70 umjesto 140/70 straga), koje osiguravaju bolju stabilnost pri stalnim brzinama.  Piaggio Beverly također se poboljšava u pogledu tehnoloških karakteristika, usvajajući sistem bez ključa, tako da se uključuje bez potrebe za umetanjem tradicionalnog ključa, a time olakšava pokretanje, otvaranje sjedišta i poklopca za gorivo te postavljanje upravljačke brave – sve radnje koje mogu završite s daljinskim u džepu. Na središnjem „mostu za navigaciju“ nalazi se potpuno nova i potpuno digitalna 5,5-inčna LCD instrument tabla, uz koju su postavljene nove komande na upravljaču, u potpunosti redizajnirane u svojoj ergonomiji.

 

Oprema je upotpunjena sistemom povezivanja PIAGGIO MIA, standardnim za verziju od 400 hpe, koji vam omogućava povezivanje pametnog telefona sa Beverlyjevim ugrađenim elektroničkim sistemom putem Bluetootha, pružajući ekskluzivne funkcije za još zadovoljnije i zabavnije iskustvo vožnje.  Dva različita duhovna iskustva Piaggio Beverly: s jedne strane, onaj elegantniji i profinjeniji, kojeg predstavlja Beverly, a s druge strane, onaj krhkiji i sportskiji, koji se očituje u Beverly S.  Piaggio Beverly dolazi u rasponu elegantnih i sjajnih boja, kao što su Bianco Luna i dvije potpuno nove boje Blu Oxigen i Grigio Cloud. Ove sheme boja kombinuju se sa završnom obradom u svijetlim, toplim i privlačnim metalnim nijansama, tamno smeđom bojom sjedišta i svijetlo sivim felgama.  Piaggio Beverly S ističe se, prije svega, zbog svojih sportskih mat završnih slojeva u grafitno sivoj boji.

 

Postoje tri namjenske sheme boja: Argento Cometa i Nero Tempesta, mat i originalna i futuristička sjajna boja Arancio Sunset. S verzija ima novo crno sjedište od dva materijala i tamno sive felge. Ovi svjetski popularni modeli mogu se pronaći u prodaji i u Bosni i Hercegovini, u jednoj od moto prodavnica u Sarajevu.