More
    HomeDOBARMLADE PODUZETNICE: Maglajke nije zaustavila korona da ostvare svoje snove

    MLADE PODUZETNICE: Maglajke nije zaustavila korona da ostvare svoje snove

    Pandemija COVID-19 sa kojom se cijeli svijet bori već skoro godinu dana u potpunosti je promijenila živote svih nas.

    Nanijela je ogromne štete u svakom sektoru, ali nas i udaljila od ljudi. Učinila je da promijenimo način života i takvom da se prilagodimo. Ipak, u svemu tome što nam život čini otežavajućim, možemo pronaći svjetlo na kraju tunela. Možemo, ako vjerujemo u sebe i svoje ciljeve.

    Almedina i Merima Šahman su sestre, koje svoj san žive uprkos situaciji koja mnoge snove ipak ostavlja nedosanjanim. Ove mlade poduzetnice svom gradu Maglaju poklonile su nešto što do tada nije imao.




    Dvije sestre su sjele i razmislile šta tačno nedostaje gradu u kojem su odrasle te su shvatile da je to butik sa proizvodima čiji artikli zbog sitnog nedostatka nisu pušteni u redovnu prodaju, odnosno outlet roba poznatih svjetskih brendova.

    “Shodno našim prethodnim radnim iskustvima, susrećući se sa ljudima različitih interesa i ambicija, shvatile smo da nešto nedostaje našem gradu Maglaju, te smo odlučile raditi na tome. Sticajem okolnosti, uprkos koronavirusu, kao dvije nezaposlene mlade djevojke prijavile smo se na općinski poticaj (START UP – Poticaj za mlade poduzetnike općine Maglaj) koji nam je bio vjetar u leđa za ostvarenje našeg cilja, a to je otvaranje butika. S obzirom da ima mnoštvo butika u Maglaju, mi smo odlučile da naš bude nešto drugačiji sa asortimanom robe, te smo se opredijelile na novu Outlet robu poznatih svjetskih brendova (H&M, C&A, Esmara, Lupilu, Crivit…)”, kaže Almedina Šahman.

    Butik “Tr Trendy” (FOTO: privatni arhiv)

    Budući da su jako mlade ušle u posao koji iziskuje mnoga odricanja, ali i nameće brojne obaveze, Almedina je istakla kako su se morale dosta potruditi da bi došle do ovog finalnog proizvoda te da im nije manjkalo podrške njihove porodice, ali i prijatelja.

    “Naravno da nije bilo lahko odlučiti se na ovaj korak gledajući na trenutnu situaciju, ali uz konstantnu podršku porodice i prijatelja velikim koracima smo išle ka ostvarenju našeg cilja. Bilo je mnogo odricanja, najviše materijalnog da bi uložile u pripremne radnje u poslovnom prostoru i inventar. Naknadno poticaj koji smo dobile uložile smo u robu. Naši sugrađani prepoznali su kvalitet i niske cijene, što nam daje jaku motivaciju da nastavimo dalje”, naglasila je ova mlada poduzetnica.




    Svako od nas ima neki svoj san, neko ga i dalje sanja, a neko ga realizuje uprkos svim preprekama koje mu se nađu na putu, baš kao što su svoj realizovale Merima i Almedina. Mladima poručuju da rade na svojim snovima i da ih se ne plaše.

    “Naša poruka drugim mladim ljudima bi bila da se ne boje svojih snova i da uvijek daju sve od sebe pri ostvarenju istih, bez obzira na prepreke koje im život postavi”, zaključuje Almedina Šahman.

    Must Read

    spot_img