BH. STUDENTI NA PRESTIŽNIM UNIVERZITETIMA: 70 budućih doktoranata i njihovi radovi u tri minute

0
216
Učesnici online takmičenja (FOTO: Fondacija budućnosti u Bosni i Hercegovini)

Na “The three-minute thesis” (3MT) online takmičenje koje Fondacija budućnosti u Bosni i Hercegovini organizira u saradnji sa Asocijacijom za napredak nauke i tehnologije, Bosanskohercegovačko američkom akademijom nauka i umjetnosti i Bosana fondacijom, prijavilo se 70 Ph.D studenata (doktoranata) iz cijelog svijeta: Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Velike Britanije, Španije, Švedske, Bosne i Hercegovine, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Francuske…

Svi studenti su bh. porijekla i imali su zadatak da u tri minute videoprezentacije predstave svoje istraživačke teze, koje zainteresirani mogu pogledati na zvaničnom YouTube kanalu Fondacije budućnosti u Bosni i Hercegovini, ali i glasati za svoje favorite.

“U toku je javno glasanje, a učesnik sa najvećim brojem lajkova na svom YouTube
klipu dobit će novčanu nagradu u iznosu od 1.000 KM. Ostale nagrade će dodijeliti
stručni žiri također sastavljen od bh. stručnjaka”, istakli su iz Fondacije budućnosti u Bosni i Hercegovini.
Većina takmičara 3MT-a studira na najprestižnijim univerzitetima na svijetu i djeluju na različitim poljima: inžinjerstvo, jezici, ekonomija, arhitektura, biologija… A ko će od njih osvojiti pažnju publike i stručnog žirija bit će poznato 12. januara na online ceremoniji dodjele nagrada.

Važno je napomenuti da 3MT takmičenje pruža studentima mogućnost istraživanja kako bi razvili svoje akademske, prezentacijske, istraživačke i komunikacijske vještine te vještine vođenja zajednice objašnjavajući svoja istraživanja publici koja nije iz njihove oblasti djelovanja.
Takmičenje ima više ciljeva, a ključni su kreiranje snažne zajednice istraživača,
komuniciranje važnih istraživanja široj javnosti te jačanje komunikacijskih i drugih važnih vještina bh. Ph.D istraživača.

Na ovom linku možete pogledati videoklipove svih učesnika i glasati za svog favorita.