Home DOBAR DOBRE PRIČE MERIMA ŠATROVIĆ: "Koraci jednog pedagoga" je edukativna platforma za sve prosvjetne radnike,...

MERIMA ŠATROVIĆ: “Koraci jednog pedagoga” je edukativna platforma za sve prosvjetne radnike, roditelje i djecu

Merima Šatrović diplomirana je pedagogica, a trenutno završava master studij pedagogije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Svoja prva iskustva u radu sa djecom stekla je u okviru Udruženja “Srce puno osmijeha”  koja su bila volonterskog tipa, na radionicama u Zavodu “Mjedenica”, “Pedijatrijskoj klinici KCUS” te “Klinici za ortopediju i traumatologiju- dječji odjel.”

Iako je zaposlena u jednom vrtiću, nedavno je na Instagramu pokrenula svoju edukativnu platformu pod nazivom “Koraci jednog pedagoga” za sve prosvjetne radnike, roditelje i djecu. U razgovoru za dobarportal.net ističe kako u radu sa djecom posebno voli izražavanje kreativnosti i upravo su je mališani inspirisali da treba imati neki svoj prostor, pedagošku kutiju u koju mogu zaviriti svi i nešto naučiti.
“Svaki dan gledam te njihove ručice koje nešto kreativno i lijepo naprave, tako sam i osjetila potrebu predstaviti to sve javnosti. Kad kažem javnosti posebno želim da sve aktivnosti koje radim sa djecom dopru do roditelja, drugih stručnih saradnika, do djece i generalno svakog pojedinca. Inspirisati nekog da kvalitetno provede svoje vrijeme sa djetetom, pomoći u samoobrazovanju i učenju. Također ova stranica i sadržaj koji predstavljam će biti i moje ogledalo, lični pečat rada, truda, svakog mog koraka u odgojno-obrazovnom svijetu, moja lična karta svega onoga što jesam, kao čovjek i kao stručnjak, koliko mogu i želim korak dalje”, kaže Merima Šatrović.

Merima Šatrović (FOTO: Merima Šatrović, privatni arhiv)

Cilj njene stranice u širem smislu ogleda se u obogaćivanju odgojno-obrazovnog i pedagoškog djelovanja svakog pojedinca te promicanja učenja kao cjeloživotnog procesa koje predstavlja stub naše budućnosti.

“Obzirom da djeca u predškolskim ustanovama prolaze kroz vrlo osjetljiv proces adaptacije, najvažnije je da dijete bude u zdravom i sigurnom okruženju. Svi zaposleni trebaju biti strpljivi i pozitivni u tom procesu, kako bi dijete steklo povjerenje u vas. Važno je koliko promišljamo o njihovim mogućnostima, dakle to su još uvijek mala djeca koja tek stiču osnovne navike za koje je potrebno vrijeme i strpljenje. Moramo i trebamo razumjeti sve njihove dječije faze kroz koje prolaze, buntovništvo kao najkarakterističnija faza je obično najburnija za podnijeti svima, kada dođe do te faze roditelji obično prave mnogo grešaka i predrasuda o onom što vide i čuju od djece”, navodi naša sagovornica.
Dodaje kako je ovo možda i jedan od najizazovnijih momenata svakome ko radi sa djecom neovisno koji je uzrast u pitanju, jer pažnja oscilira u trajanju različito od djeteta do djeteta.

“U prirodi djece je da budu radoznali, jer su stalno u procesu istraživanja, spoznavanja novih činjenica, to u najboljem smislu treba i iskoristiti na pozitivan način. Ja u svom radu volim primjeniti uglavnom aktivnosti koje zahtijevaju koncetraciju, razvijanje preciznosti, fokus pažnje na ono što se traži od djeteta kao što su npr: razvoj grafomotorike, korištenje bojanki, memory kartice, slagalice i slično što se upravo i održava na poticanje kreativnog razmišljanja i predanost u radu. Veoma je važno učiniti proces učenja zabavnim, ali i edukativnim, jer mnoga istraživanja su pokazala da djeca najbolje uče kroz igru. Ukoliko utičete na razvoj pažnje kod djeteta od najranijih uzrasta u velikoj mjeri utičete i na razvoj pozitivne discipline”, riječi su ove pedagogice.

Merima Šatrović (FOTO: Udruženje “Srce puno osmjeha”)

Potom nam je ispričala jednu anegdotu kada je jednoga jutra dječak Imran (5) došao u vrtić sa tužnom viješću da mu je uginuo zeko.

“Njegovo lice je bilo ozareno iskrenom tugom. Nakon izvjesnog vremena u ćošku sobe zapazih karakteristični dječiji okup, razmišljam i smijem se sigurno u pripremi opet neki belaj. Ipak sam odlučila osluškivati i vidjeh Imrana u suzama, a ostala djeca su ga okružila sjedeći na podu. Nisam željela odmah reagovati, željela sam idalje gledati i slušati. Imran je rekao da mu je uginuo zeko i da je mnogo tužan. Na licima druge djece ta tuga se preslikala, ne mogu je čak ni dočarati. Taj prizor muka i tišine djece koja su inače vesela graja, napunile su mi oči suzama. Krijem se… Nekoliko njih je ustalo do police sa igračkama i donesoše mu tri plišana zeca. To je bio prijelomni trenutak kad mu govore: ‘Evo nemoj plakati, uhvatiti ćemo mi tebi i prave kad budemo išli na izlet u šumu’. Čujem glas: ‘Hoćeš li nas voditi učiteljice?’  Prozborih: ‘Hoću…'”, ispričala je Merima Šatrović.

Naglašava kako je ovo bila snažna poruka u kojoj nas djeca bez obzira na sva njihova gurkanja, ružne riječi, prkos, na kraju nauče empatiji i onom što znači biti čovjek u najljepšem smislu, iskreno, čisto i bez interesa.

Merima Šatrović (FOTO: Udruženje “Srce puno osmjeha”)

Roditeljima savjetuje da se uvijek trude imati na umu da jedna situacija, djelo ili riječ od strane djeteta ne opisuje dijete u potpunosti nikad jer to vrlo često vodi do predrasuda.

“Roditelji treba da se educiraju i razumiju sve faze odrastanja djece, prigrle ih i pomognu u prevazilaženju istih. Vrlo je važno na kakav način i koliko roditelji provode vremena sa svojom djecom. Roditelji treba da budu model ponašanja svom djetetu i da se uvijek sjete da su oni nekad bili djeca”, smatra naša sagovornica.
S druge strane, djeci poručuje da su najmanje ili nikako krivi za bilo šta u životu.

“Djeca su rođena kao ‘tabula rasa’ – prazna ploča, po kojoj tragove ispisuju primarno  roditelji, pa i svi ostali okolinski faktori. Djeca su neiskvarena mala bića ovisna od nas u mnogo toga, i sve što im je potrebno je pomoć i podrška, ljubav i pažnja”, zaključuje Merima Šatrović koja i u budućnosti planira povoditi još mnogo istraživanja u kontekstu odgoja i obrazovanja koja će vrlo rado podijeliti na svojoj stranici.

Komentari

komentar

Must Read

FOTOGRAFIJE KOJE OSTAVLJAJU BEZ DAHA: Ljepote Srebrenice kroz objektiv Ibre Begića

Ibro Begić, rođen 27. aprila 1995. godine, mladi je, talentovani fotograf iz Srebrenice, koji svoju ljubav prema ovom poslu zajedno sa bratom upakuje u...

ALEKSANDRA BOŠKOVIĆ: Dušu treba puniti znanjem, ono je lijek za sve

Aleksandra Bošković diplomirana je inžinjerka hemije, a osim obrazovanja, ova 24-godišnja djevojka iz Istočnog Sarajeva od svoje osme godine bavi se karateom.  U razgovoru za...

FOTOGRAFKINJA AMINA HODŽIĆ: Planova nemam, ali mašte i ideja imam

    Amina Hodžić iz Visokog apsolventica je na Odsjeku za komparativnu književnost i bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta Univerziteta...

PONOS DRŽAVE: Robotički tim BiH trenutno prvi u svijetu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021

Tim mladih Bosne i Hercegovine, okupljeni oko CERIT – Centra za edukaciju robotiku, inovacije i tehnologiju u Mostaru, učestvuju ove godine na svojevrsnoj Međunarodnoj...

VREMEPLOV U SARAJEVU: Vršnjačko nasilje kroz vrijeme

Vremeplov "Vršnjačko nasilje kroz vrijeme", koji simbolično pokazuje da nasilje nije pravi put, održan je u Sarajevu, u prostoru Kutcha.  Vršnjačko nasilje je prisutno u...

Komentari

komentar