Home SPORT OSTALI SPORTOVI MLADI I SPORT: Mnogi gradovi u BiH bili domaćini najljepše sportske priče

MLADI I SPORT: Mnogi gradovi u BiH bili domaćini najljepše sportske priče

Sportske igre mladih nastavljaju realizirati svoje ovogodišnje aktivnosti, a nakon što su takmičenja u prethodnom periodu održana u Orašju, Srebreniku i Velikoj Kladuši, djevojčice i dječaci, željni sportskih nadmetanja i druženja, imali su se priliku takmičiti u Sanskom Mostu, Ključu, Banovićima i Gradačcu.

 

Najljepša sportska priča, koja ove godine proslavlja desetu godišnjicu postojanja u Bosni i Hercegovini, će u okviru ovogodišnje BH Telecom Sportske igre mladih Turneje radosti posjetiti 42 grada širom naše države.

 

Sanski Most, Ključ, Banovići i Gradačac bili domaćini najljepše sportske priče (FOTO: Sportske igre mladih)

Sa djevojčicama i dječacima, koji su 2005. godište i mlađi, Igre će i ove godine, uz finansijsku podršku USAID-a, nastaviti realizirati projekat „Fer igra za fer djetinjstvo“, čiji je cilj učenje o važnosti poštivanja različitosti, toleranciji i fair playu na terenu.

 

Takmičenja Igara su po prvi put ove godine održana u dva krajiška grada – Sanskom Mostu i Ključu. Djevojčice i dječaci iz Sanskog Mosta su se imali priliku takmičiti u malom nogometu i košarci, dok su se mališani u Ključu takmičili u malom nogometu i odbojci. Coca-Cola Cup u Sanskom Mostu, takmičenje u malom nogometu za 2005. godište i mlađe, osvojila je ekipa „Podgrmeč“, dok je pobjednik takmičenja u malom nogometu za 2009. godište i mlađe, ekipa „Djeca sa Partizana“.

 

Sanski Most, Ključ, Banovići i Gradačac bili domaćini najljepše sportske priče (FOTO: Sportske igre mladih)

Košarkaši i košarkašice u Sanskom Mostu su odigrali vrlo zanimljive i neizvjesne utakmice, a u konačnici su pobjede odnijele ekipe „Sana“, u kategoriji dječaka, i ŽKK „Sana“, u kategoriji djevojčica.

 

„Drago nam je što se Igre po prvi put održavaju u Sanskom Mostu i što smo baš mi osvajačice prvog Kinder Joy of moving Cupa u našem gradu. Nadam se da ćemo i na polufinalu biti jednako uspješne, te da ćemo izboriti plasman na Veliko finale u Sarajevo“, kazala je članica ekipe ŽKK „Sana“, Amra Deari.

 

Sanski Most, Ključ, Banovići i Gradačac bili domaćini najljepše sportske priče (FOTO: Sportske igre mladih)

Malonogometaši iz ŠF „Ključ“ i NK „Ključ“ pobjednici su takmičenja Igara u Ključu i bit će predstavnici svog grada na polufinalnom turniru. Pobjednice Plazma Cupa, takmičenja u odbojci za djevojčice 2005. godište i mlađe, su odbojkašice iz ŽOK „Ključ“, koje su ove godine prvi put učestvovale na takmičenjima Igara.

 

Nakon Krajine, Igre su ovogodišnju turneju nastavile u dva grada Tuzlanskog kantona, a to su Banovići i Gradačac. Mališani iz Banovića su se ove godine takmičili u malom nogometu i košarci. Posebno je zanimljivo bilo na takmičenjima u malom nogometu za kategoriju 2009 godište i mlađi, a u finalnoj utakmici sastale su se dvije ekipe iz istog kluba.

 

„Prvi put učestvujemo na Igrama i mnogo smo sretni što smo osvojili Poli Cup u Banovićima. Jedva čekamo polufinalni turnir i nadamo se da ćemo na kraju izboriti odlazak na finale u Sarajevo“, rekao je Anis Sejdinović, kapiten pobjedničke ekipe FK „Budućnost 1“.

 

Sanski Most, Ključ, Banovići i Gradačac bili domaćini najljepše sportske priče (FOTO: Sportske igre mladih)

I dok su takmičenja Igara ove godine po drugi put održana u Banovićima, Gradačac je devetu godinu zaredom bio domaćin najvećeg amaterskog sportskog takmičenja u Evropi. Djevojčice i dječaci su se u ovom gradu takmičili u malom nogometu, košarci, odbojci i odbojci na pijesku. Osim dječaka, u Gradačcu su se i djevojčice takmičile u malom nogometu, pri čemu su najuspješnije bile malonogometašice iz ekipe „Perfect“.

Ovogodišnja takmičenja u malom nogometub za djevojčice održavaju se pod pokroviteljstvom UEFA Foundation for children. Kada je riječ o pobjednicima u kategoriji dječaka, ekipa „Rođeni“ je u finalnoj utakmici savladala ekipu „Red dragons“.

 

„Nakon što smo prošle godine izgubili u finalu, ove godine smo konačno osvojili Coca-Cola Cup u svom gradu. Svakako da ćemo dati sve od sebe da dobro odigramo i na polufinalnom turniru, kako bismo putovali u Sarajevo“, poručio je kapiten ekipe „Rođeni“, Jasmin Huskić.

 

Treći ovogodišnji BH Telecom Cup u odbojci na pijesku održan je u Gradačcu. Pobjednice u ženskoj kategoriji su djevojčice iz ekipe „Panter“, dok su u kategoriji dječaka najuspješniji bili dječaci iz ekipe „Glumci“. I jednu i drugu ekipu očekuje učešće na Velikom finalu Igara u Sarajevu.

 

Sportske igre mladih

Ovogodišnje aktivnosti Plazma Sportskih igara mladih realiziraju seuz prethodnu saglasnost nadležnih zdravstvenih institucija, te uz poštivanje svih propisanih preporuka. Prijave za takmičenja vrše se isključivo online putem, a sva takmičenja bit će održana bez prisustva publike. Sve informacije o načinu provođenja aktivnosti, preporukama i mjerama koje svi trebaju ispoštovati kako bi se takmičenja održala, zainteresirani mogu pronaći na stranici.

 

Komentari

komentar

Must Read

JU-JUTSU KLUB “SENSEI”: Naučite tehnike za samoodbranu koje će vam spasiti život

Željko Stjepanović, trener je u sarajevskom JU-JUTSU klubu "SENSEI" koji funkcioniše više od 15 godina i u kome se podučava samoodbrana za uzraste od...

Svjetlosna čarolija na Jahorini

Skijaški centar Jahorina, jedan od najmodernijih ski centara u regiji, izabran je za prvu ski destinaciju u sklopu koje su prezentirane svjetlosne dekoracije s...

FOTOGRAFIJE KOJE OSTAVLJAJU BEZ DAHA: Ljepote Srebrenice kroz objektiv Ibre Begića

Ibro Begić, rođen 27. aprila 1995. godine, mladi je, talentovani fotograf iz Srebrenice, koji svoju ljubav prema ovom poslu zajedno sa bratom upakuje u...

ALEKSANDRA BOŠKOVIĆ: Dušu treba puniti znanjem, ono je lijek za sve

Aleksandra Bošković diplomirana je inžinjerka hemije, a osim obrazovanja, ova 24-godišnja djevojka iz Istočnog Sarajeva od svoje osme godine bavi se karateom.  U razgovoru za...

FOTOGRAFKINJA AMINA HODŽIĆ: Planova nemam, ali mašte i ideja imam

    Amina Hodžić iz Visokog apsolventica je na Odsjeku za komparativnu književnost i bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta Univerziteta...

Komentari

komentar