MLADI I SPORT: Mnogi gradovi u BiH bili domaćini najljepše sportske priče

Sportske igre mladih nastavljaju realizirati svoje ovogodišnje aktivnosti, a nakon što su takmičenja u prethodnom periodu održana u Orašju, Srebreniku i Velikoj Kladuši, djevojčice i dječaci, željni sportskih nadmetanja i druženja, imali su se priliku takmičiti u Sanskom Mostu, Ključu, Banovićima i Gradačcu.

 

Najljepša sportska priča, koja ove godine proslavlja desetu godišnjicu postojanja u Bosni i Hercegovini, će u okviru ovogodišnje BH Telecom Sportske igre mladih Turneje radosti posjetiti 42 grada širom naše države.

 

Sanski Most, Ključ, Banovići i Gradačac bili domaćini najljepše sportske priče (FOTO: Sportske igre mladih)

Sa djevojčicama i dječacima, koji su 2005. godište i mlađi, Igre će i ove godine, uz finansijsku podršku USAID-a, nastaviti realizirati projekat „Fer igra za fer djetinjstvo“, čiji je cilj učenje o važnosti poštivanja različitosti, toleranciji i fair playu na terenu.

 

Takmičenja Igara su po prvi put ove godine održana u dva krajiška grada – Sanskom Mostu i Ključu. Djevojčice i dječaci iz Sanskog Mosta su se imali priliku takmičiti u malom nogometu i košarci, dok su se mališani u Ključu takmičili u malom nogometu i odbojci. Coca-Cola Cup u Sanskom Mostu, takmičenje u malom nogometu za 2005. godište i mlađe, osvojila je ekipa „Podgrmeč“, dok je pobjednik takmičenja u malom nogometu za 2009. godište i mlađe, ekipa „Djeca sa Partizana“.

 

Sanski Most, Ključ, Banovići i Gradačac bili domaćini najljepše sportske priče (FOTO: Sportske igre mladih)

Košarkaši i košarkašice u Sanskom Mostu su odigrali vrlo zanimljive i neizvjesne utakmice, a u konačnici su pobjede odnijele ekipe „Sana“, u kategoriji dječaka, i ŽKK „Sana“, u kategoriji djevojčica.

 

„Drago nam je što se Igre po prvi put održavaju u Sanskom Mostu i što smo baš mi osvajačice prvog Kinder Joy of moving Cupa u našem gradu. Nadam se da ćemo i na polufinalu biti jednako uspješne, te da ćemo izboriti plasman na Veliko finale u Sarajevo“, kazala je članica ekipe ŽKK „Sana“, Amra Deari.

 

Sanski Most, Ključ, Banovići i Gradačac bili domaćini najljepše sportske priče (FOTO: Sportske igre mladih)

Malonogometaši iz ŠF „Ključ“ i NK „Ključ“ pobjednici su takmičenja Igara u Ključu i bit će predstavnici svog grada na polufinalnom turniru. Pobjednice Plazma Cupa, takmičenja u odbojci za djevojčice 2005. godište i mlađe, su odbojkašice iz ŽOK „Ključ“, koje su ove godine prvi put učestvovale na takmičenjima Igara.

 

Nakon Krajine, Igre su ovogodišnju turneju nastavile u dva grada Tuzlanskog kantona, a to su Banovići i Gradačac. Mališani iz Banovića su se ove godine takmičili u malom nogometu i košarci. Posebno je zanimljivo bilo na takmičenjima u malom nogometu za kategoriju 2009 godište i mlađi, a u finalnoj utakmici sastale su se dvije ekipe iz istog kluba.

 

„Prvi put učestvujemo na Igrama i mnogo smo sretni što smo osvojili Poli Cup u Banovićima. Jedva čekamo polufinalni turnir i nadamo se da ćemo na kraju izboriti odlazak na finale u Sarajevo“, rekao je Anis Sejdinović, kapiten pobjedničke ekipe FK „Budućnost 1“.

 

Sanski Most, Ključ, Banovići i Gradačac bili domaćini najljepše sportske priče (FOTO: Sportske igre mladih)

I dok su takmičenja Igara ove godine po drugi put održana u Banovićima, Gradačac je devetu godinu zaredom bio domaćin najvećeg amaterskog sportskog takmičenja u Evropi. Djevojčice i dječaci su se u ovom gradu takmičili u malom nogometu, košarci, odbojci i odbojci na pijesku. Osim dječaka, u Gradačcu su se i djevojčice takmičile u malom nogometu, pri čemu su najuspješnije bile malonogometašice iz ekipe „Perfect“.

Ovogodišnja takmičenja u malom nogometub za djevojčice održavaju se pod pokroviteljstvom UEFA Foundation for children. Kada je riječ o pobjednicima u kategoriji dječaka, ekipa „Rođeni“ je u finalnoj utakmici savladala ekipu „Red dragons“.

 

„Nakon što smo prošle godine izgubili u finalu, ove godine smo konačno osvojili Coca-Cola Cup u svom gradu. Svakako da ćemo dati sve od sebe da dobro odigramo i na polufinalnom turniru, kako bismo putovali u Sarajevo“, poručio je kapiten ekipe „Rođeni“, Jasmin Huskić.

 

Treći ovogodišnji BH Telecom Cup u odbojci na pijesku održan je u Gradačcu. Pobjednice u ženskoj kategoriji su djevojčice iz ekipe „Panter“, dok su u kategoriji dječaka najuspješniji bili dječaci iz ekipe „Glumci“. I jednu i drugu ekipu očekuje učešće na Velikom finalu Igara u Sarajevu.

 

Sportske igre mladih

Ovogodišnje aktivnosti Plazma Sportskih igara mladih realiziraju seuz prethodnu saglasnost nadležnih zdravstvenih institucija, te uz poštivanje svih propisanih preporuka. Prijave za takmičenja vrše se isključivo online putem, a sva takmičenja bit će održana bez prisustva publike. Sve informacije o načinu provođenja aktivnosti, preporukama i mjerama koje svi trebaju ispoštovati kako bi se takmičenja održala, zainteresirani mogu pronaći na stranici.