BERNARD JURIŠIĆ, UGLEDNI SPORTSKI NOVINAR: Bogate i dalje neće biti briga kako žive siromašni

SLIDER SPORT

Bernard Jurišić jedan je od pionira internetskog novinarstva u Hrvatskoj. Bio je osnivač i deset godina glavni urednik portala Sportnet.hr. Nagrađen je s dva godišnja priznanja Hrvatskog zbora sportskih novinara za internetsko novinarstvo i kolumnu “Juriš”, koja izlazi već 15 godina.

 

Izvještavao je sa Svjetskih i Evropskih prvenstava u nogometu, Lige prvaka, Eurolige, NBA lige, a sada piše za portal Telesport.hr. U razgovoru za dobarportal.net Jurišić se osvrnuo na utjecaj pandemije koronavirusa na sport, koji se već sada nalazi u neizvjesnoj situaciji.

“Potpuno je jasno da će u narednom periodu brojni sportski klubovi izgubiti marketinška ili javna sredstva od kojih žive i da će se mnogi klubovi boriti za preživljavanje i opstanak. Nažalost, uvijek se takve stvari slome preko leđa najsiromašnijih, pa će i ovog puta najgore stradati mali klubovi, posebno oni koji žive od gradskog ili državnog novca. Nogomet će ovako ili onako preživjeti, ali šta će biti s tekvondoom, plivanjem, gimnastikom, veslanjem i ostalim sportovima u kojima se ne vrti toliki novac, a troškovi svejedno postoje”, kaže Jurišić.

Smatra da će se na neko vrijeme zaustaviti podivljalo nogometno tržište i nerealne cijene transfera te bi ovo mogla biti jedna od onih pozitivnih posljedica pandemije i ekonomske krize koja slijedi.

“Nogomet je otišao u neke uistinu nerealne i neodržive gabarite, novac koji se vrtio posljednjih godina napravio je veliku polarizaciju između malog broja superbogatih i ostatka svijeta koji je kupio mrvice  s njihovog stola. Siguran sam da će čak i najbogatiji klubovi neki naredni period biti ponešto oprezniji u trošenju novca, ali je teško predvidjeti dokad će to trajati i hoće li se vratiti na iznose od prije krize. Bilo kako bilo, ne treba se lagati. Bogati će i dalje biti bogati i neće ih biti briga kako žive siromašni”, govori poznati sportski novinar.

Dodaje da najveći problem u svim državama regije leži u činjenici da ogromna većina sportskih klubova nije naučila tržišno funkcionirati.

“Izuzmemo li nekoliko nogometnih klubova koji se mogu izbrojati na prste jedne ruke, praktično svi drugi sportski klubovi su ovisni o svojim lokalnim samoupravama i njihovim budžetima. Rješenje je jednako onome koje će morati usvojiti i njihove države ako žele imati bilo kakvu budućnost: mijenjati način razmišljanja i funkcioniranja. Mnogi su politički instalirani poslušnici sport koristili kao bankomat za izvlačenje državnog novca.Srezati birokratiju i politiku i posvetiti se proizvodnji umjesto trgovini. Država ima načina kako investitore motivirati da ulažu u sport”, riječi su našeg sagovornika.

Mišljenja je da je sada nužnost da se klubovi više okrenu vlastitom omladinskog pogonu, nego dovođenju skupih stranih igrača.

“Trgovačka komponenta nogometa bujala je zbog toga što su mnogi uključeni u taj lanac od trgovine profitirali puno bolje i brže nego od proizvodnje. Sistem “klub će platiti, mi podijeliti” posebno je naštetio tradicionalno proizvođačkim klubovima i državama, a to su sve države ove regije. Želja za nekakvim brzim rezultatom i brzim profitom većinu je klubova u regiji gurnula u blato. Sad je šansa da iznova izgrade svoje temelje. Iako sam skeptičan da hoće”, smatra Jurišić.

Ističe da se nogomet razvija već stotinjak godina, mijenja i usavršava te da će tako biti i ubuduće.

“Možda će činjenica da će se ponešto smanjiti količina novca koja će kružiti nogometnim tržištem, biti dobra za njegov razvoj jer će omogućiti širenje konkurentnosti. Stvaranje nekoliko “superekipa” dugoročno ne pomaže nogometu”, govori jedan od najpopularnijih sportskih kolumnista.

Naglašava da je nogomet nezamisliv bez navijača, ali da u ovom trenutku treba razmišljati barem o kakvoj-takvoj kontroli štete, a tek kasnije o sljedećim koracima.

“Mislim da bi bilo dobro naći modele da se završe sva sportska takmičenja iz ove sezone koja je moguće završiti, naravno bez gledalaca. Televizije ionako imaju dovoljno resursa da donesu sva ta takmičenja u naše domove i da se osigura koliko-toliko regularan završetak liga i takmičenja. A šta će biti nakon toga, šta će biti na jesen – danas ntko ne može znati. Nogomet i sport bez gledalaca ne samo da je nezamisliv, nego i neodrživ jer gledaoci pune budžete klubova. Sport će se vratiti, ali moramo biti svjesni da barem neko vrijeme neće biti isti”, zaključuje Jurišić.