HAFIZ NIJAZ AGANHODŽIĆ: Kada je strah postao dominantna emocija, Kur’an je ostao najbolji lijek

U iščekivanju mubarek mjeseca ramazana hafiz Nijaz Aganhodžić, koji radi kao profesor u Medresi “Osman ef. Redžović” u Visokom, govorio je za dobarportal.net. Istaknuo je da je ramazan poseban mjesec i to iz više razloga.

 

“U tom mjesecu je počela objava Kur’ana, što nas muslimane dodatno veže za mjesec ramazan zbog naše ljubavi prema Kur’anu. Nije zanemarivo ni to da ljubav, ushićenje, divljenje prema Kur’anu iskazuju i mnogi nemuslimani. O tome nam svjedoče mnogobrojni primjeri diljem svijeta, a naročito u ovom periodu pandemije. U vaktu kada je strah postao dominantna emocija, emocija koju mnogi žive iz objektivnih razloga, nažalost, mnogi i zloupotrebljavaju u lične svrhe, Kur’an je, pored bezbrojnih ponuđenih rješenja, ipak ostao najbolji lijek i rješenje za sve nagomilane probleme”, kaže hafiz Nijaz Aganhodžić.

Ističe da se u ajetima u kojima se govori o ramazanu, postu i propisima vezanim za to spominje i sljedeća poruka: “Allah hoće da vam olakša, a ne da oteža”.

“To bismo mogli razumjeti kao priliku da se odmorimo od svakodnevnih, zamarajućih, iscrpljujućih aktivnosti. Dodajmo ovom i činjenicu da nas te svakodnevne aktivnosti ubrzavaju, što dodatno stvara stres, onda nam postaje jasnija ova Kur’anska poruka”, govori naš sagovornik.

Dodaje da su post, teravije, zikr, druženje sa Kur’anom, svojevrsna kočnica od brzog i opasnog života koja nas usporava, zapravo vraća nama samima.

“A mi smo se danas otuđili, prije svega od nas samih, pa onda od svega drugog. Ramazan je mjesec nagrade, milosti i oprosta od grijeha. To je prilika u kojoj nas Allah nagrađuje i do 700 puta više, što predstavlja dodatnu posebnost ovog mjeseca”, riječi su uvaženog hafiza Nijaza Aganhodžića.

Ramazan je mjesec odmora od svakodnevnice koja nas umara ostalih 11 mjeseci.

“Najbolje bi bilo da se odmorimo. A to ćemo učiniti na način da iskoristimo ramazansku ponudu. Naravno, ovdje ne mislim samo na ramazanske ukusne iftare, nego na ostale ibadete kojima je ukrašen ovaj mjesec. I imajmo na umu činjenicu da su šejtani tokom ovog mjeseca u okovima, tako da za naše propuste ne možemo njih optužiti. U mjesecu ramazanu smo u prilici vidjeti koliko smo mi sami sebi neprijatelji, a koliko prijatelji”, ističe naš sagovornik.

Naglašava da su iskušenja sastavni dio ljudskog života.

“Upravo su zbog toga Poslanici prolazili najveća iskušenja, a islam nas uči da su nam oni najbolji uzori. Obzirom da je naš Gospodar onaj koji nas je stvorio, duboko smo uvjereni da nas i voli i da nam neće dati kušnje veće nego što možemo podnijeti. Zbog toga nas je uputio i na najbolji recept za savladavanje iskušenja a to je :”Pomozite se strpljivošću i namazom, molitvom.””, kaže cijenjeni hafiz i profesor.

Odgovorio je i na pitanje da li je ovo iskušenje zapravo resetovanje ljudske civilizacije.

“Volio bih da jeste. No, to ćemo imati priliku da vidimo nakon nekog vremena. Istina, ima primjera koji bude tu nadu, nažalost, ima primjera koji nam ruše tu nadu. Poslanik, a. s., je u jednom hadisu konstatovao da su oni koji su bili dobri, čestiti, ljudske gromade u džahilijetu, periodu prije islama, bivali  takvi i još bolji poslije prihvatanja islama.To je taj ljudski kapacitet, vrijednost zbog koje je čovjek, ili čovjek, pa može i da postigne deredže meleka, ili je zvijer, pa može da padne na deredže šejtana. I ovu situaciju bi mogli posmatrati kroz ovu paradigmu. Ko je bio insan prije ove krize, ostao je takav, a ko je bio nečovjek prije ove krize, ostao je takav i u ovoj krizi”, riječi su našeg sagovornika, koji je duboko uvjeren da u ljudskom rodu ima mnogo više ovih prvih, ljudi, insana, čije djelovanje i razmišljanje budi nadu u bolje sutra, pa i nakon ove krize.

Imao je i jasnu poruku za sve nas.

“Gradimo i jačajmo porodičnu strukturu i odnose u porodici. Na samom početku krize se pokazalo da su mnogi zapostavili ovaj, po meni najvažniji životni projekat, a vidimo to iz činjenice da su se mnogi uspaničili jer moraju provoditi vrijeme u porodici. Gdje god da uspijemo, porodični neuspjeh će sve to obezvrijediti. I gdje god da ne uspijemo, porodični uspjeh će to nadomjestiti”, zaključuje hafiz Nijaz Aganhodžić.