More
  HomeDOBARDOBAR INTERVJUFUDBAL/SANDI ŠAHMAN IZ ŠANGAJA: Bosanci i Hercegovci mogu mnogo naučiti od Kineza!

  FUDBAL/SANDI ŠAHMAN IZ ŠANGAJA: Bosanci i Hercegovci mogu mnogo naučiti od Kineza!

  Koferi profesionalnih fudbalera uvijek su spakovani. Sastavni dio njihovog posla danas je stalna promjena klubova, tako da pojedini igrači u karijeri promjene i desetak timova. Za početak razgovora, Sandi navodi i to da “Kinezima ništa nije nemoguće”.

  Zanimljiv fudbalski put imao je i Sandi Šahman, bosanskohercegovački fudbaler koji je rođen u Hamburgu, mladi uspješni sportaš koji je već tri godine stanovnik Kine. Prije transfera u najmnogoljudniju zemlju na svijetu, Šahman je igrao u Iranu, Iraku, Saudijskoj Arabiji i Kataru. Trenutno je član Shanghai FA, koji igra u drugoj ligi.

  “Ni u najluđim snovima nisam mogao pomisliti da ću igrati nogomet u Kini. Ipak, nisam se ni trenutka pokajao. Nogomet u Kini iz godine u godinu napreduje i klubovi sve više ulažu u razvoj, posebno u omladinske škole. Zbog toga dovode provjerene nogometne stručnjake, a zvučnim nogometnim zvijezdama dodatno populariziraju nogomet. Ugovor sa Shanghai FA imam do 2021. godine. Nije isključeno da klubu produžim vjernost i nakon što okačim kopačke o klin da ostanem raditi kao trener”, kaže 32-godišnji Šahman koji ističe veliku podršku predsjednika Sheng Mao Wua i menadžera Yi Rena.

  Iako je tri godine stanovnik Šangaja, ovaj grad svaki dan iznova ga fascinira.

  “Zahvaljujući nogometu putovao sam širom svijeta, ali moram priznati da je Šangaj nešto posebno. Sa više od 26 miliona stanovnika on je najveći grad u Kini, te najnaseljeniji grad na svijetu. Impresionira me kako su ljudi ljubazni prema meni kao strancu na poslu i u privatnom životu i impresivno je kako grad stalno raste bez pauze. Mislim da bi Bosanci i Hercegovci mogli mnogo naučiti od Kineza. Za njih ništa nije nemoguće. Kod nas se kilometar puta gradi mjesecima i godinama, a kod njih za taj period naprosto izniknu novi kvartovi grada sa novim neboderima i stotinama hiljada stanovnika. To je stvarno fascinantno.”

  U početku su mu, kako i sam kaže, najveći problem bili jezik i ishrana, ali i to je sada prošlost i više mu ne treba profesionalni prevodilac. Kaže nam ovaj sportaš i to kako je mnogo ljepše sada kada se fino razumije sa saigračima i trenerima jer je savladao jezik te tvrdi da je mnogo zadovoljan. Za kraj razgovora, Šahman se pohvalio i s tim da sada razumije i šale na kineskom.

  Must Read

  spot_img