Mladi iz cijele BiH ukazuju na problem zagađenosti zraka u Sarajevu

0
201

Zagađenost u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, ali i drugim sredinama, već danima je na najvišem nivou i bh. gradovi su među najzagađenijim u svijetu.

U posljednih sedam dana kvalitet zraka u Sarajevu je tokom šest dana bio opasan po zdravlje, a jedanput vrlo nezdrav, podaci su koje pokazuju mjerne stanice, dostupni na online platformi Eko akcije.

Indeks kvalitete zraka morao bi imati vrijednost između 0 i 50 kako bi bio dobar za zdravlje stanovništva. Samo 11. januara indeks je iznosio 486, a u posljednjih mjesec dana samo jedanput kvalitet zraka je bio u rasponu dobrom po zdravlje stanovništva. Zbog svih ovih podataka, ali i očito zagađenog zraka, mladi iz svih dijelova Bosne i Hercegovine ukazali su na problem zagađenja u Sarajevu. Tokom modula Građanski aktivizam i volontiranje, obuke za omladinske lidere i liderice „Uči, misli i djeluj“, a koju provodi Institut za razvoj mladih KULT uz podšku Ambasade Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini, mladi iz cijele Bosne i Hercegovine izašli su na ulice i dijelili maske građanima koji ih nisu imali. Zanimljivo je da respiratornih maski nije bilo dovoljno u apotekama.

„Čim sam stigao u Sarajevo odmah sam osjetio problem o kojem bruji cijela Bosna i Hercegovina. Apelujem na nadležne u Sarajevu da se svim silama bore protiv ovog problema, na prvom mjestu zbog zdravlja stanovništva, a onda i zbog reputacije grada. Neka od rješenja koja predlažem su popularizacija električnih vozila, građenje zelenih površina i sadnja drveća, kao i postavljanje strožijih uslova za tehničke preglede vozila“, izjavio je Nermin Topovičić iz Banja Luke, a njegov kolega Robert Ružnić iz Bihaća je dodao da mu je bila potrebna jedna šetnja kako bi osjetio koliko je zrak u Sarajevu drugačiji od bihaćkog i koliko mu je teže bilo disati.

Trenutno je u Kantonu Sarajevo na snazi epizoda „Uzbuna“ koja između ostalog ograničava kretanje vozila s niskom EURO normom, zabranu korištenja čvrstih goriva i teških ulja, ali je neophodno da se svi građani uključe u rješavanje ovog problema, a mladi iz cijele Bosne i Hercegovine učinili su prvi mali korak.

IZVOR: INSTITUT KULT