More
  HomeDRUŠTVOZASTUPNICA JASNA DURAKOVIĆ: Zabraniti upotrebu mobitela u školama! Kvalitet nastave je u...

  ZASTUPNICA JASNA DURAKOVIĆ: Zabraniti upotrebu mobitela u školama! Kvalitet nastave je u pitanju..

  Zastupnica Saveza za bolju budućnost u Skupštini Kantona Sarajevo, Jasna Duraković, danas je na sjednici uputila inicijativu da se provedu javne konsultacije u vezi sa eventualnim predlaganjem zakona o zabrani upotrebe bilo kakvog uređaja s mogućnošću mrežnog povezivanja, poput mobitela ili tableta, u osnovnim školama.
  Pojasnila je da mnogobrojna istraživanja pokazuju koliko je prekomjerno korištenje mobitela, tableta i drugih tehnoloških uređaja štetno za djecu uzrasta od 6 do 14 godina i koliko to smanjuje njihovu koncentraciju, produktivnost i motoričke sposobnosti da akceptiraju i primjene naučeno znanje koje se pruža u osnovnim školama.

   

  Dodatno, istraživanja pokazuju kako su učenici kojima se zabranila upotreba mobilnih uređaja na nastavi imali daleko bolje rezultate na testovima znanja – istakla je. Također je dodala da bi ta zabrana znatno smanjila statusne razlike među djecom, u pogledu jako skupih mobilnih uređaja koje neka djeca koriste od najranijeg uzrasta, dok druga djeca nažalost nemaju dovoljno novca ni za svakodnevnu užinu.

   

  “Smatram da bi bilo krajnje neophodno i kod nas implementirati istu zakonsku odredbu. Ovo je jedan od reformskih poduhvata koji bi itekako uticao na kvalitet nastave i nastavnog procesa u osnovnim školama” kazala je.

  Duraković je kazala da je u francuskom parlamentu usvojen nacrt zakona o zabrani korištenja mrežnih uređaja, mobitela i tableta u osnovnim školama te da u Švedskoj i Danskoj odavno postoji takav zakon.

   

  Prisjetimo se za kraj da je profesorica Duraković u toku svog zastupničkog mandata zatražila još niz izmjena kada je školstvo u pitanju. Jedna od takvih navedena je u tekstu objavljenom u Dnevnom Avazu.

   

  Duraković istakla brojne slabosti školstva

   

  IZVOR: Interview.ba/DOBARPORTAL

  Must Read

  spot_img