More
    HomeDRUŠTVOBiHBiEPAG: Deset godina ključne podrške procesu evropskih integracija, ali bez očekivanog „Zeitenvende“

    BiEPAG: Deset godina ključne podrške procesu evropskih integracija, ali bez očekivanog „Zeitenvende“

    Savjetodavna grupa za politiku Balkan u Evropi (BiEPAG) je jedinstvena inicijativa istraživača i analitičara iz Zapadnog Balkana i Evrope, posvećenih evropskim integracijama zemalja Zapadnog Balkana i konsolidacije demokratskih i otvorenih društva u regionu.

    Grupa je formirana i promovirana u javnosti za prvi put u Sarajevo, 2014-te kao zajednička inicijativa Evropskog fonda za Balkan(EFB) i Centra za studije Jugoistočne Evrope pri Univerzitetu u Gracu (CSEES Graz).

    Nakon dekade rada, ove godine BiEPAG se vratio nazad u Sarajevo gde je sve počelo i obeležio je svoju 10 godišnjicu aktivnog lobiranja i zalaganja za približavanje regiona EU i podršku građenja kapaciteta za članstvo istoj. Evropske integracije nisu samo cilj same po sebi, već i jedno od oruđa za postizanje demokratije, prosperiteta i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. BiEPAG stoga razumije da u svoj rad uključi ne samo integraciju regiona u EU kao projekat od centralnog značaja, već i niz procesa, inicijativa i aktera koji doprinose obezbeđivanju ovih ciljeva unutar zemalja regiona.

    “Tokom protekle decenije, proširenje EU na Zapadni Balkan označava ozbiljnu krizu. Višestruki izazovi u EU i stagnacija i pad demokratije u regionu potkopali su proces ulaska šest zemalja u EU i rešavanja otvorenih problema. U poslednjih godina su se desili neki mali pomaci, uobličenih ruskim ratom protiv Ukrajine. Ipak, u regionu i EU još nije bilo „Zeitenvende“. Uloga BiEPAG-a je bila ključna podrška procesu evropskih integracija. BiEPAG je bio kritičan u posmatranju porasta stabilitokratije, odnosno demokratskog pada i ohrabrenja koji je ovaj trend dobio od EU i njenih država članica. Upozorio je na uticaj autokratske globalne moći na Zapadnom Balkanu i dao sugestije o tome kako EU može poboljšati svoj proces proširenja i razviti inovativne strategije kako bi osigurao demokratski region u EU”, smatra koordinator savetodavne grupe Balkan u Evropi i profesor na univerzitetu u Gracu, Florijan Biber.

    U proteklih 10 godina, BiEPAG je nastojao da unaprijedi svoj glavni cilj kroz istraživanje, savjete o politici i zagovaranje. Kroz individualni i zajednički rad, BiEPAG članovi proizvode pravovremena, kritična i na dokazima zasnovana istraživanja i savjete o politici, da bi sve nalaze i preporuke kasnije predočili kreatorima politike i javnosti kroz razne formate sastanka u regionu, evropskim institucijama u Briselu i glavnih gradova zemalja članica EU.

    Članovi BiEPAG-a su od samog početka direktno ili indirektno uključeni u svim procesima vezanim za EU integraciju i demokratizaciju regiona. Naše članice i naši članovi su bili uključeni i doprinosili svojim predlozima u okviru Berlinskog procesa i Foruma civilnog društva (kao koordinatorke i koordinatori radnih grupa o bilateralnim sporovima, a na našu inicijativu i u skladu sa našim predlozima je usvojena Rezolucija o bilateralnih sporovima u Beču 2015. godine). Pripremili smo preko 50 predloga praktičnih politika i aktivno se zalagali za preporuke iz tih analiza, neke od njih, poput uključivanja Zapadnog Balkana u instrument za vladavinu prava, su i prihvaćene. Aktivni smo i u regionalnom i u nacionalnim kontekstima i uvijek reagujemo na sva kršenja prava i nedemokratske prakse.

    “U okviru jubilarnih aktivnosti BiEPAG-a, pitali smo sve članove šta za njih znači BiEPAG i svidelo mi se šta stoji iza izjave našeg člana Srđana Cvijića. On je rekao da je BiEPAG „osnažio stručnjake sa Zapadnog Balkana i uklonio neku vrstu neokolonijalne pristrasnosti iz ekspertize o regionu“. Ako smo doprineli emancipaciji ekspertize i znanja iz regiona i pomogli da se oni iznesu – možemo biti zadovoljni dosadašnjim rezultatima BiEPAG-a”, kaže direktorka Evropskog fonda za Balkan, Aleksandra Tomanić.

    BiEPAG promoviše različite perspektive i posvećen je debati, kako među svojim članovima tako i sa drugima, na osnovu osnovnog cilja osiguranja demokratske i prosperitetne budućnosti za region. BiEPAG podržava inkluzivnu i funkcionalnu demokratiju, zasnovanu na vladavini prava, živom i kritičnom civilnom društvu i medijima, te zaštiti i promociji ranjivih i marginaliziranih grupa i pojedinaca.

    BiEPAG je striktno nestranačka inicijativa, koja ne podržava pojedinačne političke stranke, već sarađuje sa društvenim i političkim akterima iz cijelog spektra sve dok suštinski dijele ciljeve rada BiEPAG-a.

    Must Read

    spot_img