More
    HomeDOBARHARUN KESTENDŽIĆ, MLADI INOVATOR: Kroz igricu "Ramo" vraćamo se u DEVEDESETE! Retro...

    HARUN KESTENDŽIĆ, MLADI INOVATOR: Kroz igricu “Ramo” vraćamo se u DEVEDESETE! Retro je u modi!

    Harun Kestendžić, devetnaestogodišnji je entuzijasta za programiranje. Njegova ljubav prema programiranju se rodila prije četiri godine kada je pohađao prvi kurs programiranja i upisao gimnaziju sa IT smjerom.

    Počeci njegovog učenja programiranja obuhvatali su razne kurseve i časove u školi, ali prošle godine se pojavila nova strast – želja da napravi vlastitu video igru. Krenuo je istraživati, učio i postepeno razvijao svoju prvu igricu. Koliko će uživati zaljubljenici u stara vremena, kroz igricu će uživati i gurmani jer da bi obnovili snagu MORATE POJESTI BUREK!

    1) Harune, još uvijek nisi na studiju, a imao si ogromnu želju za razvijanjem svog vlastitog projekta, otkud baš ideja za kreiranjem ovakve igrice?


    Tokom godine dana rada na ovom projektu, suočavao sam se sa brojnim izazovima i nekoliko puta pomišljao da odustanem. Međutim, upornost se isplatila i napokon sam dovršio igricu, što smatram značajnim uspjehom u svom IT obrazovanju.

    FOTO: DOBARPORTAL

    2) Pošto život nije igrica, potrebno je nadograđivati znanje, kakvi su tvoji planovi kada je studiranje u pitanju?


    Sada, spreman za nove izazove, upisujem SSST fakultet, gdje ću nastaviti da produbljujem svoje znanje i vještine u oblasti informatičkih tehnologija.


    3) Razvio si igricu specifičnog grafičkog rješenja. Zašto je to tako, te otkud ideja za ovakvim imenom?


    “Ramo” je uzbudljiva 2D platformerska igra smještena u proljeće 1992. godine u Sarajevu, pružajući igračima nostalgično putovanje kroz turbulentno vrijeme. Glavni junak, Ramo, je uličar s Alipašinog polja, čiji je cilj da prođe kroz gradske mahale i savlada svoje brojne neprijatelje.

    Ramo ima dugove prema mnogim opasnim ljudima u gradu, uključujući druge uličare kojima je ostao dužan novac. Milicija ga pamti kao neslavnog kradljivca, dok ga revizori neumoljivo progone zbog švercanja po tramvajima. Propuh ga slabi, a svaki korak mu je opasnost, jer se mora suočiti sa snajperima i granatama koje padaju iznenada.


    4) Kakav je koncept igrice? U pripremi ovog razgovora naveo si da je u pitanju prijeratni period… Zašto baš to i ko je “kriv” za razvijanje svega ovoga?


    Svaki nivo donosi nove izazove, od složenih neprijatelja do nepredvidivih prepreka. No, Ramo ima svoje tajno oružje – burek, koji mu vraća zdravlje i snagu za nastavak borbe. Retro stil igre odražava duh vremena, dok su muzički coveri nekih ex-Yu pjesama u 8-bitnoj verziji savršeno ukomponovani u ambijent igre, pružajući igračima jedinstveno iskustvo.

    Najzanimljiviji aspekt igre je što glavni neprijatelj nije unaprijed definisan, već je ostavljen igraču da odluči. On je trenutno oblak s bradom, misteriozni entitet koji čeka na kraju putovanja da se suoči s Ramom.

    HARUN KESTENDŽIĆ, MLADI INOVATOR

    5) Svaka igrica da bi bila što zanimljivija potrebno je da bude malo kompleksnija. Objasni nam od koliko nivoa se sastoji ovaj projekat, navedi nam najznačajnije karakteristike istog?


    Ključne karakteristike moje igre su veoma zanimljive kako starijim generacijama vjerujem da će biti I omladini, one su:

    -Autentična atmosfera: Doživite Sarajevo 1992. kroz detaljno dizajnirane nivoe;

    -Dinamične borbe: Suočite se s raznolikim neprijateljima i izazovima;

    -Retro stil: Uživajte u 8-bitnim coverima ex-Yu hitova;

    -Jedinstvena priča: Proživite Ramino putovanje kroz grad i njegove osobne vendete;

    6) Ovakav tip projekta vjerovatno nosi mnoge tegobe tokom njegovog razvitka, da li postoje osobe kojima se treba odati posebna zahvalnost za ispomoć u projektu?

    Želim se posebno zahvaliti Lamiji Perviz na crtanju grafita u igrici sa posebnim detaljima, te mnogim prijateljima i kolegama koji su mi davali inspiraciju i savjete. Sve sugestije, pohvale i kritike možete u svako doba javiti na mail koji se nalazi na linku.

    7) Saznali smo ko je Harun, saznali smo koliko je vremena bilo potrebno za kreiranje, saznali smo kako se igrica zove… Za one koji žele iskusiti susret sa problematičnim likovima kao i uživati u bureku, gdje da pronađu igricu?!

    “Ramo” je više od igre – to je nostalgično putovanje kroz vrijeme koje testira vašu spretnost, strategiju i odlučnost. Pripremite se za nezaboravno iskustvo i pomozite Rami da se suoči s prošlošću i osigura svoju budućnost.

    Mjesto gdje možete preuzeti igricu nalazi se na OVOM LINKU.

    Must Read

    spot_img