SAMRA ALEBIĆ: lznenade se kada čuju da djevojka od 165 cm i 60 kg radi čučanj sa 170 kg

Samra Alebić iz Konjica ima 24 godine, a posljednjih pet godina živi u Mostaru gdje radi i studira na master studiju novinarstva, a pored toga bavi se i powerliftingom te je odnedavno i fitness trenerica.

U razgovoru za dobarportal.net ističe da se interes za powerliftingom kod nje desio spontano na jednom “običnom” treningu u teretani.

“Uz pomoć i sugestiju svoga dečka (fitnes trenera) sam probala neke od PL disciplina, a ubrzo sam se zaljubila u navedeni sport. Powerlifting je sport dizanja utega koji se sastoji od tri discipline: bench press, čučanj i mrtvo dizanje”, govori Samra Alebić.

Potom nam otkriva i koliko puta sedmično trenira.

“Treniram do pet puta sedmično i fokus je na navedenim disciplinama (na treningu snage) i pratećih vježbi za tri kompleksne vježbe ( za benč, čučanj i mrtvo dizanje)”, govori ova mlada Konjičanka.

Samra Alebić (FOTO: Privatni arhiv)

Iz njene perspektive nema mnogo predrasuda prema ženama u ovome sportu već samo čuđenje.

“U mom slučaju ljudi se mnogo iznenade kada čuju da djevojka od 165 centimetara i 60 kilograma radi čučanj sa 170 kilograma. Ako i postoje oni koji sude, nisam se još uvijek susrela sa takvima”, navodi naša sagovornica.

Dodaje da je ishrana za svakoga pa tako i za profesionalne sportiste.

“Ishrana je mnogo bitna stavka , kako za trening rekreativca, tako (i još više) i za sportistu/sportiskinju koji se profesionalno takmiče i treniraju. Kako ne bi manjkalo dobrih rezultata i dobrog izgleda, o ishrani se mora ozbiljno povesti računa”, izjavljuje Samra Alebić.

Samra Alebić (FOTO: Privatni arhiv)

Naglašava da je do sada najviše ponosna na 5.mjesto na powerlifting Wuap prvenstvu u Beču.

“Iako sam nedavno u Doboju imala najveći total u svojoj kategoriji, odnijela sam i prvo mjesto za čučanj, Beč ipak ima posebno mjesto u mom srcu jer je to moje prvo takmičenje u powerliftingu. Osim takmičenja, ponosna sam i na svaku svoju klijenticu koja vrijedno trenira i mijenja svoje životne navike na bolje”, kazuje ova hrabra djevojka.

Upitali smo je i koje vježbe bi svima preporučila.

“Za vježbe bih sugerirala sljedeće: keep it simple. Ne mogu sugerirati konkretne vježbe jer nije svaka vježba za snagu, kondiciju ili hipertrofriju, ali ne izmišljajte toplu vodu. Instagram videe sa trakicama i samo dobrim kadrovima bez ikakvih benefita ostavite tamo i radite ono što je teško, katkad dosadno, ali što radi posao”, jasna je naša sagovornica.

Samra Alebić (FOTO: Privatni arhiv)

Zatim je iznijela i svoje planove i očekivanja u budućnosti.

“Voljela bih porasti u ovome poslu koju radim i stvoriti ime koje će biti prepoznatljivo svima u fitness industriji, a i onima van nje. Želim da me pamte kao dobru trenericu, powerliftericu koja kida i kao dobru iskrenu osobu prije svega. Planovi za budućnost uključuju još mnogo takmičenja i dobrih rezultata”, priča Samra Alebić.

Na kraju razgovora svima poručuje da počnu sa treningom, jer nikada nije prerano ili prekasno.

“Sport ne poznaje godine. Trenirajte da se bolje osjećate, da izgledate bolje, da se lišite stresa, da “ubijete” sat vremena danas novim hobijem, koji god razlog vas pokreće, iskoristite ga i furajte zdraviju verziju sebe”, zaključuje ova sjajna Konjičanka.

Samra Alebić (FOTO: Privatni arhiv)