More
  HomeDOBARDOBRE PRIČEPROGLAŠENI POBJEDNICI: Vrijedne nagrade za značajne inovacije mladih u BiH

  PROGLAŠENI POBJEDNICI: Vrijedne nagrade za značajne inovacije mladih u BiH

  Na inicijativu ambasadora Kraljevine Nizozemske u Bosni i Hercegovini Nj. E. Jana Waltmansa, Ambasada Kraljevine Nizozemske i Institut za razvoj mladih KULT organizirali su dodjelu nagrada najboljim društvenim inovacijama predloženim od strane mladih.

  Tri grupe koje su izabrane kao dobitnici vrijednih novčanih nagrada za najinovativnije ideje će, uz mentorstvo, sada imati priliku i da realiziraju te ideje. Mladi se svakodnevno suočavaju sa izazovima i problemima u svojim zajednicama, a ti problemi i izazovi nisu uvijek isti. Inovativne ideje najbolji su dokaz da mladi ljudi mogu i žele biti aktivni pokretači promjena, te svojim radom mogu podići standarde kvalitete života mladih, ali i drugih osoba u svojoj lokalnoj zajednici.

  Youth Innovation Award 2022 ceremonija dodjele nagrada (FOTO: Institut za razvoj mladih KULT)

  Sedam finalista predložilo je sedam različitih ideja koje mogu doprinijeti promjenama u društvu u oblasti ljudskih prava, vladavine zakona i zaštite okoliša. Tri navedene oblasti Ambasada Kraljevine Nizozemske prepoznala je kao prioritetne, a takmičenje se pokazalo kao savršena prilika za mlade koji razmišljaju o društveno korisnim promjenama i načinima kako inovativnom idejom doprinijeti rješavanju problema u društvu. 

  Nakon nedavnog održanog intenzivnog i korisnog Boost Innovation treninga finalista kod mentorice Erne Šošević, finalisti su vrijedno radili i pripremali se za predstavljanje ideja pred stručnim žirijem, predstavljanje koje je oduševilo prisutne. Stručnu komisiju činili su Leila Fetahagić, Berina Bukva – Alibašić, Dunja Škaljo, Samira Nuhanović i Kenan Suljić. Mladima se obratio i ambasador Kraljevine Nizozemske, NJ.E. Jan Waltmans. U okviru svog govora istaknuo je, između ostalog, kako je zadovoljstvo raditi sa mladima u Bosni i Hercegovini. 

  Ambasador Jan Waltmans (FOTO: Institut za razvoj mladih KULT)

  “Svaki susret sa mladima za mene je inspirativna prilika da čujem njihovo poimanje bosanskohercegovačke stvarnosti, a posebno da shvatim načine kojima bi se oni služili kako bi doveli do pozitivnih promjena u društvu. Youth Innovation Award 2022 bila je prilika ne samo za mlade da dobiju temelje za realizaciju svojih inovacija, već i za Ambasadu Kraljevine Nizozemske da aktivno učestvuje u procesima od značaja za Bosnu i Hercegovinu”, naglasio je Waltmans.

  Izvršna direktorica Instituta za razvoj mladih KULT Šeherzada Halimić također se obratila publici. 

  “Mi iz Instituta smo jako zahvalni mladima što su se prijavili i poslali jako dobre i inovativne ideje. Iako ćemo večeras moći podržati samo tri, želim da mladi čije su preostale četiri ideje budu hrabri i nastave raditi na realizaciji, jer sam sigurna da će i te ideje dobiti priliku. Ovakvi mladi motiviraju Institut za razvoj mladih KULT da nastavi sa svim aktivnostima koje podržavaju mlade i njihove ideje”, zaključila je Halimić.

  Šeherzada Halimić (FOTO: Institut za razvoj mladih KULT)

  Svi mladi čije su ideje sinoć prezentirane primjer su dobrih praksi i pokazuju mogućnost za promjenu onih društvenih okolnosti koje prepoznaju kao problem ili izazov. Do iduće godine, organizacioni tim Youth Innovation Award-a poziva mlade da nastave razmišljati – koja bi to revolucionarna inovacija mogla biti od koristi za bh. društvo?

  Must Read

  spot_img