SUMEJA MEŠIĆ: Moramo se boriti sami sa svojim umom

0
105

Sumeja Mešić iz Sarajeva učenica je drugog razreda Gimnazije Dobrinja, društveno izborno područje, a nedavno je ova 16-godišnja djevojka izdala svoju prvu knjigu pod nazivom “Pisma mlade dame”. 

U razgovoru za dobarportal.net ističe da se ljubav prema pisanju kod nje rodila prije dvije godine, kada je svoje emocije prenosila na papir. 

“Utjehu sam pronašla upravo u pisanju. Vremenom se počela javljati i ljubav prema psihologiji, ljubav prema tome kako pomoći drugima i kako ih usrećiti, što bi svakako usrećilo i mene”, govori Sumeja Mešić. 

Potom nam je otkrila o čemu govori njen prvijenac “Pisma mlade dame”.  

“Riječ je o knjizi motivaciono-psihološkog karaktera koja govori o izgradnji ličnosti i o važnosti spoznaje samoga sebe. O važnosti da kada nas neko upita ‘ko si ti?’ da ne odgovorimo imenom i prezimenom, obrazovanjem i poslom kojim se bavimo, već da znamo ko smo zaista mi”, kaže ova mlada autorica.

Sumeja Mešić (FOTO: Sumeja Mešić, privatni arhiv)

Tvrdi da je najviše inspiriše svijet u kojem živimo, odnosno na koji način živimo, naročito mladi. 

“Zaista smatram da se mnogo toga mora mijenjati. Od načina razmišljanja, do općenito načina življenja. Moramo imati tu pozitivnost u sebi, moramo pozitivo gledati na svijet iako možda u tom trenutku osjećamo tminu oko nas. Moramo se boriti sami sa svojim umom”, naglašava naša sagovornica.

Ne krije da je reakcija čitalaca na njenu knjigu predivna. 

“Prezadovoljna sam svime. Kažu da su oduševljeni, da su pozitivno iznenađeni, da mlada osoba ima tako zreo način razmišljanja. Drago mi je da se primijeti moja pozitivnost i da to dosta utječe na sve osobe oko mene”, izjavljuje Sumeja Mešić.

Knjiga “Pisma mlade dame” (FOTO: Sumeja Mešić, privatni arhiv)

Napominje da je važno da prije svega spoznamo samog sebe, da sebe izgradimo, jer na kraju dana smo sami.

“Prijatelja oko nas nema, možda nema ni roditelja, nema nikoga. Mi smo sami, sami stvaramo svijet u kojem živimo i u kojem želimo živjeti. I uvijek čovjek na kraju ostane sam, koliko god prijatelja oko sebe imao. Zato je najbitnije da je nama sa našim bićem i našim umom lijepo”, navodi ova mlada autorica.

Prema njenim riječima, empatija i suosjećajnost su zaista mnogo važni 

“Prije svega moramo se truditi shvatiti svakoga, iako možda ne možemo zaista osjetiti kako se oni osjećaju, možemo se potruditi da ih razumijemo i da ih saslušamo. Možda je čak bitnije saslušati nego razumjeti, jer je čovjeku mnogo lakše kada s nekim može podijeliti kako one loše trenutke, tako i one lijepe”, napominje naša sagovornica.

Sumeja Mešić (FOTO: Sumeja Mešić, privatni arhiv)

Kazala nam je i ko joj pruža najveću podršku u životu i radu. 

“Najveća podrška mi je porodica, definitivno. Naravno tu su i prijatelji koji su uz mene od početka. I zahvalna sam im na tome previše. Uz podršku onih koje volimo, sve je mnogo lakše”, jasna je Sumeja Mešić.

Kada je riječ o njenoj budućnosti, želja joj je da nakon srednje škole upiše Filozofski fakultet, odsjek psihologije, a sada radi na novim djelima.

“Trenutno se radi na dvije nove knjige, jedna od njih je sa grupom autora širom Bosne i Hercegovine”, dodaje ova mlada autorica.

Mladima poručuje da iako se možda ne čini sve tako lijepo, treba da vjeruju da jeste.

“U svemu lošem, u svakom iskušenju, ima lijepoga i dobroga jer nas sve uči nečemu. Iz svega možemo izvući pouku i poruku, samo je ključ svega da radimo na sebi i da nam pozitivnost bude kapija koja će uvijek biti otvorena”, zaključuje naša sagovornica.

Sumeja Mešić (FOTO: Sumeja Mešić, privatni arhiv)