ZDRAVLJE: Prirodna ili moderna medicina, šta je bolje?

Kada postoje pitanja o tome koja medicina može biti adekvatnija za pomoć čovjeku, prirodna ili moderna, treba razmisliti o mnogo stvari prije svega.

Kako bi slikovitije objasnila ovo delikatno pitanje, moram reći nešto o najvećoj i najnaprednijoj laboratoriji na svijetu! Sigurno mislite na neke opasne svjetske laboratorije, ali ova stane od prilike u dvije ruke svojom veličinom i zove se jetra. Ovaj organ dnevno radi preko 200 hemijskih reakcija koje ni najsuvremenije laboratorije nisu u stanju da urade tom brzinom, a sve u svojstvu detoksa i pomoći skladištenja hranjljivih materija. To je svakako, jako grubo opisano šta taj mali organ radi. Nego, ako je to jedan najnapredniji kompleks laboratorija na svijetu, onda on mora biti sposoban da uposli više uposlenika i stručnjaka kako bi radio dobro.

Pa tako, vratimo se činjenici obimne funkcije ovog organa. Kada nismo previše brinuli o prehrani, emocijama poput bijesa, nastojali potopiti ružno raspoloženje porocima, a radi depresije se nismo dovoljno kretali, naša jetra će patiti i jedan dan ćemo morati posjetiti liječnika. Logičan slijed događaja je da smo se razboljeli. Kako bi se izborili sa poslijedicama naše nebrige o sebi, moramo slušati nekoliko stručnjaka koji će nas uvesti u tok oporavka ove velike laboratorije. Kada posmatramo struku moderne medicine, oni su sve naše kolege koje ne rješavaju ni jedan od problema kojima se mi bavimo, ali u obrnuto! Oni se naime bave poslijedicama (ako govorimo o jetri hepatitis, hepatomegalija, masnoće u krvi, upala žućne vrećice… To su ujedno i poslijedice neodgovornog odnosa prema sebi) koje se moraju otkloniti.

Zamislimo da nakon ste završili tretmane koje nudi struka, imate potrebu saznati više o sebi i uči u uzrok koji možete iskorijeniti kada je u pitanju Vaše zdravlje? Tada se javljate alternativnom i prirodnim medicinaru. On se bavi uzrokom koji je oštetio Vašu laboratoriju. Tako da će prirodni medicinar pomoći sa svim što uključuje jačanje organizma, detoks od lijekova, probleme sa emocijama koje blokiraju određeni organ, pa na poslijetku navike koje štete organizmu. Na taj način, dopuštate svom organu da se izliječi cjelokupno, bez mogućnosti povratka oboljenja.

A kada smo već pomenuli štetu na našoj labaratorijici. Svaki organizam ima sposobnost adaptacije. Kao takav, on se adaptira i nenagtivne stvari i kao kontraefekt se stvori ovisnost. Najlakše objašnjeno, organizam postaje ovisan o materijama koje unosi, jer zbog metaboličkih aktivnosti biva zbunjen da bez tih tvari ne može funkcionirati. Što dublje ulazimo u ovisnost,  organizam stvara veću štetu i ovisnost postaje jača. To naravno, oslikava se i na našu svijest. Taj dio problema rješavaju psiholozi, psihijatri i alternativna, prirodna i duhovna medicina. Naravno, svijet bi bio dosadno mjesto za život kada bi svi bili stručni za sve, a ovako… Svako nalazi svoje mjesto pod suncem!

Bilješka o autoru: AnaDominik Rodić živi i radi u Sarajevu. Naučnica je i terapeutkinja prirodne medicine. Možete je pronaći na Facebooku i Instragramu .