OSVOJI GRANT DO 5.000 KM: Prijavi se za Vera Šnajder Nagradu

Fondacija budućnosti u Bosni i Hercegovini drugu godinu zaredom nagrađuje mlade naučnice.

Od 2015. godine, Fondacija budućnosti u Bosni i Hercegovini pomaže mladim ljudima da dosegnu svoj puni potencijal u STEM i IT sektoru kroz mentorstva i stipendije.

“Pružamo im prilike kroz mnoge projekte i programe koje realizujemo, a njihovi nevjerovatni rezultati su ono što nas motivira da nastavimo s našim radom. Dio našeg rada jeste organizovanje Vera Šnajder Nagrade za mlade naučnice u našoj zemlji. Vera Šnajder je bila prva bosanskohercegovačka matematičarka i prva dekanesa u bivšoj Jugoslaviji. Za mnoge, Vera je bosanskaohercegovačka Maria Curie. Svoje znanje u oblasti je usavršila na Institutu Henri Poincaré, koje je zatim uložila u obrazovni sistem svoje domovine. Na osnovu toga, Fondacija budućnosti u Bosni i Hercegovini nagrađuje i ove godine mladu naučnicu (dodiplomskog, magistarskog ili doktorskog studija) prirodnih i tehničkih fakulteta sa grantom u iznosu do 5.000 za odlazak na stručno putovanje u inostranstvo”, navode iz Fondacije budućnosti u Bosni i Hercegovini.

Dodaju da je cilj nagrade da inspiriše i pomogne mladim naučnicama naše zemlje da se, kao i Vera, vrate iz inostranstva sa novim znanjem i vještinama koje će uložiti u unapređenje naše zemlje.

“Ovim događajem želimo pokazati da je naša država sačinjena od mladih intelektualaca. Jedna od dvije prošlogodišnje pobjednice Vera Šnajder Nagrade jeste Zlata Jašarević. Put po njenom izboru je bio u Lisabon, Portugal, na konferenciju organizovanu od strane European Chemical Society. Osim što je iskusila šta se svojim trudom i radom u nauci može dobiti, naučila je dosta novih stvari i uvidjela da se putovanjima u inostranstvo na konferencije može dosta više naučiti i, posljedično, primjeniti u našoj zemlji. Kako je to izgledalo prošle godine se može pogledati na našoj stranici gdje smo pisali o prošlogodišnjim pobjednicama i podijelili njihova iskustva. Poziv je otvoren do 15. oktobra, a prijaviti se možete na ovaj link. Za više informacija, posjetite našu web stranicu o Vera Šnajder Nagradi“, saopćili su iz Fondacije budućnosti u Bosni i Hercegovini.