AMILA SULJIĆ: Ključ uspjeha za razvoj države su mladi

 AMILA SULJIĆ: Ključ uspjeha za razvoj države su mladi

Tuzlanka Amila Suljić studentica je Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu i trenutno radi kao call agentica u centru za engleski jezik.

U razgovoru za dobarportal.net komentirala je položaj mladih u Bosni i Hercegovini.

„Trenutno najveći problem koji muči svaku mladu osobu je obrazovni sistem od osnovnoškolskog ogledala pa do visokoškolskog obrazovanja. Koji se više od 150 godina nije mijenjao i prilagođavao učenicima i studentima, već izlazi na vidjelo kako taj sistem ne može da odgovori zahtjevima današnjeg tržišta 21. vijeka rada“, govori Amila Suljić.

Smatra da velika većina mladih bira da bude pasivna.

„Zbog samog problema dualizma mladi ili imaju sve i dolaze iz finih porodica i ništa im ne fali ili nemaju ništa. U oba slučaja imamo problem da su mladi nesposobni“, tvrdi naša sagovornica.

Amila Suljić (FOTO: Amila Suljić, privatni arhiv)

Zatim se osvrnula i na sve veći broj odlazaka mladih iz Bosne i Hercegovine.

„Koruptivna politika i dolazak na vlast u sve strukture nestručnih, nepoštenih, nemoralnih, nekompetentnih osoba na svim prostorima Bosne i Hercegovine. Šteta, zaista jer mladi i to pogotovo visokoobrazovani umjesto da izgrađuju zemlju primorani su da je napuste“, navodi ova mlada Tuzlanka.

Odgovorila je i na pitanje trebaju li mladi imati veću zastupljenost u politici.

„Na mladima svijet opstaje i jedino su oni ‘ključevi uspjeha za razvoj države’. Svaka perspektivna obrazovana mlada osoba izvor je novih ideja za izgradnju boljeg života“, dodaje Amila Suljić.

Amila Suljić (FOTO: Amila Suljić, privatni arhiv)

Prema njenim riječima, govor mržnje je itekako rasprostranjen među mladima u Bosni i Hercegovini.

„Okruženi smo različitim narativima, nakon ratova s nezavidnom političkom, socijalnom, i ekonomskom slikom društva mladi na prostorima Bosne i Hercegovine govor mržnje u nekom od svojih pojavnih oblika vide gotovo kao neminovnost“, kaže naša sagovornica.

Mišljenja je da su razum i razgovor jedini „lijek“ protiv predrasuda.

„Prije nego što osudite osobu, sjetite se da vi sigurno ne biste voljeli da vas neko osuđuje prije nego vas sasluša ili čak upozna“, jasna je ova mlada Tuzlanka.

Amila Suljić (FOTO: Amila Suljić, privatni arhiv)

Ne krije da je ponosna na navike koje je sprovela u djela, kroz konstantno izučavanje sebe i svojih mogućnosti te se nada uspjehu i u budućnosti.

„Želim prvenstveno da završim fakultet i da steknem dovoljno mogućnosti za život ispred mene. Da osiguram sebi i svojoj porodici, a i sutra svojoj djeci lagodan život“, izjavljuje Amila Suljić.

Na kraju razgovora imala je poruku za sve mlade.

„Pokrenite se, rad je stvorio čovjeka i učite i samo učite! Znanje je najveća moć“, zaključuje naša sagovornica.

Jasmin Alibegović

http://www.dobarportal.net

POVEZANE OBJAVE ...