MANEKENKA MELINA ČATAK: Svi trebaju izaći na izbore i glasati

Melina Čatak je mlada manekenka iz Sarajeva koja već dug niz godina uspješno gradi internacionalnu karijeru i sigurno može biti primjer drugim mladim da je uspjeh moguć.

U razgovoru za dobarportal.net komentirala je položaj mladih u Bosni i Hercegovini i pozvala sve da izađu na Opće izbore i glasaju u nedjelju, 2. oktobra. 

“Položaj mladih u Bosni i Hercegovini je veoma loš bez naznaka da će krenuti na bolje. Nema mladih u politici, teško se upisuju na fakultete i kada završe nema zaposlenja, te se odlučuju na odlazak iz države”, govori Melina Čatak.

Mišljenja je da su mladi poprilično pasivni u društvu. 

“Čast nekim izuzetcima. Većina ih se pomirila sa situacijom u državi, a neki se odlučuju na odlazak tražeći sreću nad boljim životom u inozemnoj državi”, kaže sagovornica.

 

Poručuje da većina stanovnika u Bosni i Hercegovini doslovno sklapa kraj s krajem.

“Od prosječne bh. plaće si ne mogu priuštiti ni neke od svakodnevnih stvari, ni godišnje odmore, te iste smatraju luksuzom.Te zbog tih razloga napuštaju Bosnu i Hercegovinu. Ako se nastavi trend odlazaka mladih, Bosna i Hercegovina će postati zemlja staraca i stranaca”, navodi ova mlada Sarajka.

Smatra da su mladi poprilično lijeni i nezainteresirani kada je riječ o politici.

“Dosta je zatvaranja u četiri zida, ne bojite se svojih osjećanja, onoga nepoznatog, novoga, drugačijeg, a osam milijardi nas je drugačijih. Svi se drže nečeg svoga, odnosno ‘svaka ovca svome toru’. Vrijeme je da se mladi probude i počnu borbu za svoje bolje sutra”, naglašava Melina Čatak. 

Poziva sve one koji imaju pravo glasa na Općim izborima u Bosni i Hercegovini da u nedjelju, 2. oktobra 2022. godine izađu na izbore i glasaju. 

“Veoma je važno da mladi glasaju u što većem broju na izborima. Treba imati hrabrosti za novo, za drugačije, promijenit i političku situaciju ne samo u Bosni i Hercegovini jer ništa bolje nije ni u susjednim zemljama. Situacija nam je ista. Letargija, svi smo letargični. Svi trebaju izaći na izbore i glasati, kako bi sebi dali mogućnost da sami odluče o svojoj sudbini”, zaključuje sagovornica.