KOLUMNA AJLE ČAUŠEVIĆ: Napokon predizborna šutnja

0
82

Još jedni izbori, još jedna predizborna šutnja, napokon je došao i taj trenutak. Imali smo priliku mjesec dana slušati različita obećanja širom cijele Bosne i Hercegovine. Bilo je toliko nerealnih obećanja kao i svake izbore, ali šta je tu je, to je još uvijek najbolja reklama.

Nakon mjesec dana došlo je pravo vrijeme da se čuje glas ili bolje da napišem vapaj naroda. Običnih građana! Danas svi ti koji su se borili za naše glasove čekaju u neizvjesnosti rezultate sutrašnjeg dana. Danas oni šute, ali mi imamo priliku da progovorimo! Jeste li zadovoljni sa predizbornim kampanjama? Nadate li se povjerenju naroda? Je li vas strah sutrašnjih rezultata?

Niste trebali zbog nas da ljepite svoje fotografije po bilbordima i drugim mjestima. Niste trebali zbog nas da trošite novac na razni reklamni predizborni materijal. Niste stvarno trebali da trošite novac za organizovanje raznih skupova kako bi nas upoznali sa programom koji ćete nam ponuditi naredne četiri godine ukoliko pobjedite.

Političke stranke u BiH potrošile su do 29.09. na izbornu kampanju oko 9,6 miliona KM, pokazuju preliminarni podaci Transparency International u Bosni i Hercegovini. Strah me i pomisliti koliki je krajnji iznos, a od pomisli koliko je porodica moglo bezbrižno živjeti od tog novca uhvati me neka tuga.

Recept za pobjedu je bio veoma jednostavan. Trebali ste nam riješiti problem grijanja, čeka nas neizvjesna zima. Trebali ste ukinuti akcize na gorivo. Trebali ste ukinuti PDV na osnovne životne namirnice.

Niste vi ništa drugačiji od nas. Znate šta nas muči i kako ste mogli, ne kupiti, nego dobiti naš glas. Smanjite nama studentima cijenu mjesečne karte kao što su to uradili u Sarajevskom kantonu. Izjednačite nam status, nemojte da se moramo stiditi zbog toga što dolazimo iz drugog kantona.

Znam da nije ni vama lako, ali ne treba nama puno. Nama samo treba jedan solidan život. Dajte nam da se ne moramo sekirati za neke stvari koje se mogu riješiti. Stvari koje vi možete riješiti.

Želim vam svima sreću a ukoliko prođete na pozicije za koje ste se kandidovali i ako budete željeli ostati tu evo vam recept. Slušajte samo običan narod, onaj koji ne traži milione, nego samo da se osjeća kao čovjek, a ne kao rob koji cijelu godinu radi za grijanje, opremanje djece u školu i brige hoće li mu porodica imati šta jesti. Zaista nije teško. Samo osluškujte.

Političari vrlo brzo zaborave ko ih je stavio na vlast, a nažalost nikad niste bili ni svjesni činjenice ko vas može skinuti sa vlasti. Nemojte nas zaboraviti, jer mi smo ti koji za četiri godine opet izlaze na izbore. Nemojte dopustiti da vam odemo, da napustimo državu. Ustvari nemojte taj problem isticati na predizbornim skupovima, kao vi ćete se boriti za naš ostanak.

Ne možete vi nama omogućiti da ostanemo kad vam nije bilo dosta sve ove duge godine zapošljavati podobne. Odakle vam više toliko podobnih? Zar niste i unučad obezbijedili? Otvorite vrata javnih institucija i nama koji nismo podobni. Možda mi imamo rješenje za bolje sutra, jer vi ga očito nemate. Kao politololog usmjerenja upravljanja državom moje kolegice, kolege i ja imamo osjećaj da ćemo upravljati nekom kasom u marketu, jer kod nas je sve naopako. U našoj državi bilo ko može biti direktor… Moje kolege i ja, kao neko ko je studirao taj smjer, mi ćemo se snaći. Vama očito ne treba naše znanje jer nije bitno ko upravlja državom. Nije bitno sve dok je vama dobro i dok vam je topla fotelja.

Nemojte na protukandidate gledati kao na suparnike, nego kao na kolege sa kojim ćete sutra raditi. Ujedinite se, budite odlučni da napravite bolje stanje u državi, samo zajedno to možete. Samo svi zajedno možemo promjeniti našu budućnost i budućnost generacija koje dolaze. Dragi moji sugrađani molim da izađemo na izbore u što većem broju. Nemojte glasati za one za koje znate da su podobni i korumpirani, ako glasate za takve nikako i nikada ne možete biti žrtve, nego saučesnici. Ne morate nužno biti simpatizer neke stranke da bi izašli i glasali… Izađite i glasajte za najmanje zlo! Možda vas ne zanima politika, ali vas sigurno zanima koliko ćete plaćati račune ili kada će zakrpiti rupe po kojima vozite svoje automobile za koje je većina nas digla kredite, zato glasajte! 

Sa našom pasivnošću smo dopustili da na važnim državnim funkcijama sjede ljudi iz različitih branši. U politici imamo one bez fakulteta, one sa kupljenim fakultetom i one koji su stvarno “zagrijali” stolicu i učili. U političkim partijama možemo sresti profesore, sportiste, informatičare, kuhare… Ljude koji su došli tu ili iz ličnog interesa ili sa vizijom da nešto poprave. Neki su veoma uspješni u tome, ali na kraju dana kada objektivno pogledamo mnogo njih nije kompetentno.

Birajte pametno! Prođoše predizborne kampanje, za tri mjeseca uradiše više nego za četiri godine, baš iz tog razloga su mi dragi izbori. Svi se bore za vlast, nastaje trka ko će brže, ko će bolje. Nažalost, ovakav tempo treba biti sve vrijeme, a ne samo tik pred izbore. Izgradiše nam svašta nešta, dobiše donacija, pomagaše ova tri mjeseca svima, na sve strane su radili dobre stvari za našu domovinu. To je za pohvalu, ali vrlo često zaboravljamo da su političari tu zbog nas, da su oni u službi naroda, da nas oni zastupaju. Ne čine oni nama nikakvu uslugu ako urade nešto dobro za našu zajednicu, to je njihova dužnost, zato su tu.

Slažem se da političarima treba podrška i nije problem pljeskati ćemo im iako se kaže da je pljeskati političaru što je nešto uradio kao pljeskati bankomatu jer nam je dao naš novac, nema veze, pljeskati ćemo na svakom novom projektu, na svakoj novoj inicijativi, na svakom trudu da se uradi nešto dobro. Pljeskat ćemo i bodriti, nije bitno koje je boje vaš dres, ako dobro i pošteno radite mi ćemo pljeskati, ali hajde da plješćemo kroz cijeli mandate, a ne da radite kampanjski i da imamo priliku da čujemo za vas tek par mjeseci prije izbora.

Molim vas da svaku vašu ideju podijelite sa nama, želimo znati šta su vaši planovi, želimo pratiti vaš rad četiri godine, želimo kontinuitet, a ne tri mjeseca aktivnosti. Došlo je pravo vrijeme da pokažete da niste u politici zbog udobne fotelje. Došlo je vrijeme da pokažete da niste tu prvenstveno zbog novca, nego zbog svojih sugrađana. Vi ste naši predstavnici, trebate se tako i ponašati. Postanite svjesni da ste vi tu zbog nas. Glasači nemojte svoj glas dati nekome jer vam je dao čokoladu ili zato što vam je poznanik, vaš glas vrijedi puno više od toga!

Mi sutra odlučujemo i biramo naše predstavnike za naredne četiri godine, birajte pametno i dajte svoj glas onome za koga smatrate da ga stvarno zaslušuje. Sretno svima sutra, a vas dragi moji sugrađani molim da izađemo na izbore u što većem broju. Neka vam ne bude mrsko. To je malo vašeg slobodnog vremena i ono zaista nije ništa u odnosu na naredne četiri godine.

Autor: Ajla Čaušević/Visoko.co.ba 

Bilješka o autoru: Ajla Čaušević studentica je Odsjeku politologija, usmjerenje Upravljanje državom na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Autorica je dvije knjige, novinarka, a obnašala je i funkciju savjetnice za mlade ambasadora Velike Britanije. Završila je akademiju za menadžere društvenih mreža. Volonterka i veliki humanista.

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove dobarportal.net.