More
  HomeKULTURASFFUSPJEŠNA SARADNJA: Partnerstvo između SFF-a i UN-a pokazuje snagu filmova da glasno...

  USPJEŠNA SARADNJA: Partnerstvo između SFF-a i UN-a pokazuje snagu filmova da glasno govore

  Sarajevo je službeno postalo UNESCO Grad filma 2019. godine, pridruživši se tako globalnoj mreži kreativnih gradova i obavezujući se da će film i kreativnost biti ključni pokretači kulturnog, ekonomskog i društvenog razvoja grada. Ovogodišnji Sarajevo Film Festival je još jednom pokazao snagu koju posjeduje u predstavljanju kreativnog duha Sarajeva i Bosne i Hercegovine, te odlučnost da se kroz kinematografiju i umjetnost progovori o kritičnim temama današnjice.

  Uvijek više od samog filmskog festivala, angažman SFF-a sa aktivistima, mrežama građanskog aktivizma iz BiH i regije, kao i akterima i institucijama za ljudska prava, nastavlja rasti svake godine i osnaživati učesnike  – mnogi od kojih su mladi ljudi. Festivalske sesije poput one s mladima fokusirane na borbu protiv govora mržnje, koja je organizirana zajedno s Institutom KULT, i CineLink razgovora o prikazima onih koji su prisiljeni da bježe iz svojih domovina u savremenoj kinematografiji, organiziranog u saradnji sa UNHCR-om, doprinose jačanju razumijevanja današnjeg svijeta i važnosti pripovijedanja za borbu protiv stereotipa i diskriminacije.

  “Od samog svog početka, Sarajevo Film Festival se zalaže za otpornost, slavljenje različitosti i važnosti pripovijedanja u suočavanju s neprilikama. Prekrasno je vidjeti da značaj i utjecaj Festivala raste svake godine. Sesije s mladima usmjerene na borbu protiv govora mržnje nikad nisu bile relevantnije, kao ni priče o ljudskim pravima prikazane u ovogodišnjoj selekciji filmova. Počašćena sam što su Ujedinjene nacije doprinijele ovogodišnjem Srcu Sarajeva za najbolju režiju, posvećeni jačanju našeg partnerstva s Festivalom i u budućnosti”, izjavila je dr. Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u BiH.

  Direktor Festivala Jovan Marjanović istaknuo je kako su “ponosni što Sarajevo Film Festival nastavlja biti pokretačka snaga sa svojim različitim aktivnostima, uključujući Sarajevo grad filma, te što smo ove godine proširili saradnju s Ujedinjenim nacijama u Bosni i Hercegovini. Kreativni razvoj Festivala i održivi razvoj grada su povezani i uvijek će biti. Sarajevo Film Festival dijeli iste vrijednosti Ujedinjenih nacija i radujemo se nadogradnji naših zajedničkih aktivnosti”.

  “Sarajevo i SFF već skoro tri decenije slave izvrsnost u kinematografiji i podižu je na svjetskoj razini. Ovaj zajednički poduhvat vrijednog rada i kreativnosti je prepoznao i UNESCO i čast nam je što se Sarajevo pridružilo UNESCO-ovoj Mreži kreativnih gradova – Grad filma, otvarajući nove puteve za međunarodna partnerstva. Kao partner grada i Festivala od njegovog prvog dana, UNESCO će nastaviti podržavati urbani razvoj Sarajeva vođen kreativnošću, i promociju kulturne raznolikosti kroz bogatu filmsku tradiciju i kulturno nasljeđe Bosne i Hercegovine”, zaključio je Siniša Šešum, šef UNESCO Antenna ureda u Bosni i Hercegovini.

  Must Read

  spot_img