PRIZNANJA NAJBOLJIMA: Dodjelom nagrada “Srce Sarajeva” završen 28. Sarajevo Film Festival

Dodjelom nagrada najboljim ostvarenjima i autorima na svečanosti u Narodnom pozorištu u Sarajevu završen je 28. Sarajevo Film Festival, koji je i ove godine donio filmsku čaroliju građanima i brojnim gostima grada.

Na ovogodišnjem festivalu prikazano je 230 filmova iz 62 zemlje, a za nagrade Srce Sarajeva u takmičarskim programima 28. Sarajevo Film Festivala takmičio se ukupno 51 film.

Srce Sarajeva za najbolji film pripalo je ostvarenju “Safe place” Juraja Lerotića.

Srce Sarajeva za najboljeg reditelja pripalo Maryina Er Gorbach za film “Klondike”.

Srce Sarajeva za najboljeg glumca otišlo je u ruke Juraja Lerotića za film “Safe Place”.

Srce Sarajeva za najbolju glumicu dobila je Vicky Krieps koja je ostvarila ulogu u filmu “Corsage”.

Srce Sarajeva za najbolji kratki film pripalo je filmu “Amok” Balazs Turai. Specijalnu nagradu Žirija osvojio, a nagrada Human rights otišla je u ruke…

Srce Sarajeva za najbolji dokumentarac otišlo je ostvarenju “Museum of the Revolution” Srđana Keče.

Srce Sarajeva za najbolji kratki dokumentarni film ide filmu “We,…Composition” Visar Jusufi.

Specijalna nagrada žirija Takmicarskog programa dokumentarni film pripala je ostvarenju “Fragile Memory” Igor Ivanko.

Nagrada za ljudska prava otišla je dokumentarnom filmu “Bigger than Trauma” Vedrane Pribabić.

Posljednju noć 28. izdanja Sarajevo Film Festivala obilježila je svjetska premijera filma “Praznik rada”, bosanskohercegovačkog reditelja Pjera Žalice čime je upotpunjena osmodnevna filmska čarolija.  

Radnja filma “Praznik rada” prati Armina, koji se nakon deset godina u Njemačkoj, u gluho doba noći vraća u Bosnu. Prvomajski su praznici, Armin se tek oženio i želi iznenaditi svoga oca Fudu, ali Fude nema kući. Komšija kaže: “Uhapsiše Fudu, ko zna zašto.” U mahali nemir. Fudo da je zločinac?! Armin želi doznati istinu, a komšiluk proslaviti Praznik rada.

Uloge u filmu ostvarili su: Muhamed Hadžović, Emir Hadžihafizbegović, Admir Glamočak, Boris Isaković, Aleksandar Seksan, Mirvad Kurić, Jasna Žalica, Tatjana Šojić, Dženita Imamović Omerović, Labina Mitevska, Vedran Đekić, Branka Katić, Ermin Bravo, Branimir Popović.