KULTURA ŽIVI: “Teatrolog” okuplja mlade glumačke nade željne uspjeha

“Kultura nam je pala na niske grane”, “prazna pozorišta”, “pusti bioskopi”, “na predstavama se spava”… Koliko puta smo bili u prilici da čujemo, ove već sad mogu slobodno reći, klišej fraze, koje su i vrapci počeli ponavljati.

Da su mladi i omladina željni kulture i da je zaostatak iste i doveo omladinu u pasivan položaj iz kog se teško izvući, je apsolutno tačno.

Da sve nade nisu propale, i da nas postoji još aktivnih, vrijednih, s zdravim načinom razmišljanja dokazuje Studio “Teatrolog”. Projekt je kreiran s misijom i ciljem podizanja svijesti prvenstveno omladine, ali i starijih o važnosti pozorišta i glume kao umjetnosti.

Predstave “Zla žena” i “Istočno od kraja” napunile su salu dva puta, i na premijeri, ali i na reprizi, što je jasan pokazatelj da članovi uspijevaju zainteresovati publiku i da publika pored glume, cijeni i trud i rad mladih glumaca.

Teaser za predstavu “Istočno od kraja” pogledajte ispod.

Naredna predstava koja je u pripremi zove se “Smrt i Bojana”, koja je originalni komad osnivača studija Zorana Todorovića.

Da “Teatralog” okuplja izuzetno kvalitetne mlade ljude koji su željni uspjeha i napredovanja, ali i misije o širenju zdravog načina razmišljanja i širenja kulture, dokazuje članica udruženja, odnedavno diplomirana pravnica Nadežda Drašković. Ona je pored fakulteta uspjela naći vrijeme za glumu, za koju kaže da joj predstavlja ne samo hobi, već viši ideal u kom iskazuje sebe publici.

“Teatralog” (FOTO: Facebook/”Teatralog”)

“Ja sam pored fakulteta, izabrala glumu. Ona mi omogućava da iskažem sebe i da i upoznam sebe predstavljajući se publici u drugačijem svjetlu. Još iz djetinjstva postoji ljubav prema ovom vidu umjetnosti, pa sam uspijevala kombinovati vrijeme za dramsku sekciju i tokom školovanja. Nažalost kada je došlo vrijeme da upišem fakultet, znala sam da ću birati između ljubavi prema pravu i glumi, i mislim da sam uspjela iskoordinisati da se objema strastima posvetim maksimalno, i ne samo u svoju već i u društvenu korist, nadam se”, kaže Nadežda Drašković.

Ona sa svojim kolegama objašnjava da su svi postali jedna velika porodica, koja obitava ne samo na sceni, već i van nje. Nada se, kako kaže, da će zajedno sa kolegama uz veliki trud i naporan rad privući publiku i da će pozorište u Istočnom Sarajevu biti ispunjeno do posljednjeg mjesta, a da će se kod mladih javiti ljubav ne samo prema gledanju i uživanju u predstavama, već i prema glumi kao načinu života i budućoj profesiji.

Tekst preuzet sa: lonac.pro

Autor: Ana Motika

Bilješka o autoru:  Ana Motika rođena je 22.10.1998. godine, a 2021. godine diplomirala je novinarstvo na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Piše i istražuje o marketingu, javnom nastupu i medijskoj pismenosti, iskustvima s putovanja, ravnopravnosti polova i rodno zasnovanom nasilju. Članica je Erasmus studentske mreže.