More
    HomeDRUŠTVOKOLUMNEKOLUMNA ANE MOTIKE: U Španiji sam živjela bajku

    KOLUMNA ANE MOTIKE: U Španiji sam živjela bajku

    Otkad sam upisala fakultet razmišljala sam o studentskim razmjenama. S obzirom na to da sam generacija “Los Serrano” i “Los hombres de Paco” prilično dobro sam poznavala španski jezik, a bila sam zaljubljena u njhovu kulturu i državu, pa sam posljedično i tragala za razmjenama u Španiji.

    U petom semestru odlučila sam aplicirati za razmjenu u malom studentskom gradu, Jaenu, koji je raskrsnica puteva Andaluzije. Na početku sam bila skeptična, jer ranije nisam čula za gradić Jaen. Istražila sam mnogo, i iskreno se uplašila, jer se radi o malom gradu na jugu Španije, sa prilično dugim i toplim ljetima, sudaru mediteranske i saharske klime, temperamentnih južnjaka, i uticaja Maroka.

    Poslije procesuiranja činjenice da ću biti odvojena od porodice i prijatelja pet mjeseci, počela sam popunjavati papirologiju, koja, moram priznati nije jednostavna. Najbolji savjet koji sam dobila ja, a koji dajem i vama je da idete korak po korak, te da se konsultujete sa studentima koji su već tamo bili. Kada sam poslije stresa oko pakovanja i težine kofera, pozdravljanja sa porodicom i prijateljima došla na špansko tlo, odlučila sam emocije staviti postrani, i gledati kako organizovati život na najbolji mogući način dok sam tamo.

    Naravno da je sve novo i nepoznato, ali sam imala sreće da sam bila okružena tim srčanim, temperametnim, glasnim narodom, velikog srca. Osjećala sam se da sam tu oduvijek, da sam domaća i da tu pripadam. Andaluzija je iskustvo, ljubav, odrastanje i iskreni prijatelj za cijeli život. Iz sadašnje perspektive, živjela sam bajku, sa sretnim početkom i krajem. To je bio semester prije pandemije korona virusa, a studenti su bili iz cijelog svijeta. Ne samo da sam upoznala različite kulture, jezike i običaje, probala tradicionalnu hranu Azije, Južne Amerike, Afrike, već sam stekla prijatelje sa kojima sam još uvijek u kontaktu.

    Na studentskim razmjenama akademsko učenje je važno, ali nije najvažnije. Fakultetske obaveze se mogu i moraju postići, a da socijalni život dok ste tamo ne trpi. Ne propuštajte druženja jer morate učiti. Vjerujte, ne pitajte se kako znam, govorim iz iskustva. U Andaluziji gotovo niko ne priča engleski, tako da ukoliko nemate osnovu španskog, preporučujem da instalirate “Duo lingo” prije nego što krenete. Castellano htjeli ne htjeli, morate naučiti, i razumjeti , jer druge opcije nema, na nama je da taj benefit iskoristimo i naučimo jezik ljubavi, prijateljstva, temperamenta, baš onakav, kakav je i narod koji ga priča.

    Nadam se da sam vam odgovorila na pitanje ukoliko se dvoumite, budite hrabri, bez straha od nepoznatog, jer je studentska razmjena iskustvo koje mijenja život. Ja vam preporučujem Španiju, jer pored historije, kulture, sigurno ćete uživati u suncu, maslinama, vinu, siru, i doživjeti iskustvo koje će vam dati potpuno novi otvoren vidik.

    Autor: Ana Motika

    Bilješka o autoru:  Ana Motika rođena je 22.10.1998. godine, a 2021. godine diplomirala je novinarstvo na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Piše i istražuje o marketingu, javnom nastupu i medijskoj pismenosti, iskustvima s putovanja, ravnopravnosti polova i rodno zasnovanom nasilju. Članica je Erasmus studentske mreže.

    Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove dobarportal.net. 

    Must Read

    spot_img