MUAMERA SKENDEROVIĆ: Umjetnost nas vodi u nove svjetove i u nas same

Sarajka Muamera Skenderović plesom se aktivno bavi skoro deset godina. Svoju plesnu karijeru započela je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, gdje danas podučava druge da plešu. Prvog susreta s plesom se rado sjeća. Nakon nekoliko godina bavljenja ovim plesom, koji je tada bio njen hobi, razvila se druga profesija.

U razgovoru za dobarportal.net ističe da je ples spontano, ali sudbinski, došao u njen život te se prisjetila jedne ljetne noći kada je sanjala sebe kako pleše orijentalni ples.

“Taj san me nije ostavio ravnodušnom, iako sam smatrala da ovaj ples nije za mene. Počela sam da istražujem o školama plesa u Sarajevu. Mjesec dana nakon toga sam otišla na prvi čas. Tog dana sam zakoračila u svijet Orijenta, svijet magičnog orijentalnog plesa. To je bila ljubav na prvi pogled. Ljubav koja se nikada nije ugasila, već je svakim danom postajala sve jača i veća. Početak se ne zaboravlja. Uvijek se rado sjetim dana kada sam zaplesala ovaj ples, a momente iz daleke prošlosti doživim svaki sljedeći put kad nova godišnjica plesa pokuca na vrata”, priča Muamera Skenderović.

Dodaje da orijentalni ples dolazi iz Egipta, a riječ je o prirodnom plesu i plesu osobnosti. Također, navodi da orijentalni ples ne poznaje akrobacije i da je riječ o jednom od najstarijih plesova na svijetu.

“Pokreti u orijentalnom plesu su prirodni za tijelo i djeluju u skladu s njim. U ovome plesu mogu uživati osobe različite starosne dobi i tjelesne građe. Orijentalni ples je jako zahtjevan. Njegova tehnika je teška i treba se intenzivno i kontinuirano vježbati”, tvrdi naša sagovornica.

Muamera Skenderović (FOTO: Muamera Skenderović, privatni arhiv)

Prema njenim riječima, ples je istovremeno i umjetnost i sport, a koristi koje poklanja orijentalni ples su mnogostruke.

“Orijentalni ples pozitivno utiče na naše tijelo, ispravlja kičmu i pospješuje pravilno držanje. Odličan je način vježbanja. Već na prvom času se kod učenica iznjedre osjećaji radosti i sreće. Orijentalni ples, vremenom, izgradi i ojača samopouzdanje. Ples i muzika imaju terapeutsko djelovanje”, govori Muamera Skenderović.

Naglašava da svoje znanje i ljubav prema ovoj umjetnosti nastoji prenositi i na druge te je nakon napuštanja bivše škole plesa, započela rad sa svojom školom orijentalnog plesa “Al Ahram”.

“Škola je produkt moje ljubavi prema ovome plesu i od samog osnivanja je doživljavam kao jakog pokretača koji me tjera naprijed. Učinila je da orijentalni ples shvatim ozbiljno i da prihvatim činjenicu da je proces učenja orijentalnog plesa mukotrpan, te da čovjek uči sve dok je živ. Voljela bih da se poveća zainteresovanost djece za orijentalni ples i nadam se da će se to u budućnosti promijeniti”, riječi su naše sagovornice.

Muamera Skenderović (FOTO: Muamera Skenderović, privatni arhiv)

Ova Sarajka voli reći da ples spaja ljude te stoga njena škola organizuje i plesne večeri za sve zainteresovane.

“Ljubav koju osjećamo i dijelimo prema plesu nas spaja. Naše plesne večeri budu uvijek podržane dolaskom velikog broja ljudi. Imamo za cilj da našim sugrađanima približimo ovu umjetnost, da ih upoznamo sa stilovima orijentalnog plesa, s arapskom muzikom. Zatim, da se lijepo provedemo, da stvaramo zajedničke trenutke i uspomene”, kaže Muamera Skenderović.

Napominje da je svaki ples težak na svoj način te da za ono što vrijedi, čovjek treba da se mnogo potrudi i puno vremena uloži.

“Umjetnost nas vodi u nove svjetove i u nas same. Pokazuje nam ko smo i šta sve možemo. Ono što nam orijentalni ples poklanja je neprocjenjivo i za cijeli život. Na samom početku, javlja se osjećaj sreće, zadovoljstva, radosti i ispunjenja. Vremenom, upoznajemo sebe, prihvatamo se i zavolimo baš onakve kakvi jesmo. Počinjemo da pomjeramo svoje granice.Ples nas uči da budemo strpljivi. Osjećaj samopouzdanja se vremenom izgradi “, podvlači naša sagovornica.

Muamera Skenderović (FOTO: Muamera Skenderović, privatni arhiv)

Obznanjuje da inspiraciju pronalazi svuda oko sebe te da ide životu u susret. Raduje se svim promjenama i uživa provoditi vrijeme sa svojim prijateljima, porodicom i samom sobom. Zaljubljenica je u prirodu, duge šetnje uz Miljacku ili mimo nje te voli knjige, pokret, ples, pjesmu.

“Inspiracija je određeni trenutak koji se desi, a može biti bilo šta, kao npr: određena osoba, neka emocija, priroda, knjiga, mašta…Također, inspiraciju pronalazim i u dobrim i lošim trenucima iz prošlosti, pronalazim je u sadašnjosti i budućnosti”, izjavljuje Muamera Skenderović.

Na kraju razgovora otkrila nam je i svoje planove i očekivanja u budućnosti te uputila poruku svim mladim ljudima.

“Jedan od mojih ciljeva u životu jeste da se nastavim baviti onim što volim i u čemu uživam, a uvijek ću nastojati da se maksimalno posvetim svojim profesijama i da održim ljubav prema oboma na istom nivou. Svim mladima bih poručila da zamišljaju svakodnevno, postavljaju ciljeve sedmično, da uvijek velikodušno daju sve od sebe. I da se nikada ne plaše biti hrabri i odvažni”, zaključuje naša sagovornica.