OMER FILAN: Svaki moj dizajn je priča na koju sam ponosan i koja me čini sretnim

Omer Filan rođen je 1996. godine i dolazi iz jednog malog sela, Svilića, pokraj Gornjeg Vakufa, a u Sarajevo se doselio prije četiri godine. 

Ovaj mladić, različitim poslovima, pokušao je izgraditi sebe, odnosno naći nešto u čemu se pronalazi i nešto gdje će sve ideje koje je imao u glavi moći pretvoriti u nešto stvarno, a to je pronašao u grafičkom dizajnu.

“Inače sam po prirodi umjetnik, volim muziku, ples, crtanje, kreativnost, i to se na meni vidjelo još dok sam dijete bilo, stalno sam crtao, radio nešto, jednostavno uvijek tražio nešto gdje ću kreativnost i ideje koje imam u glavi ispoljiti na neki umjetnički način. Grafički dizajn je upravo to, sklop mojih ideja i stvari kojima sam okružen”, priča Omer Filan.

Omer Filan (FOTO: Facebook)

Priznaje da mu je na početku bilo teško jer je sve sam učio, ali da je ipak zahvaljujući trudu i radu, idejama i kreativnosti, pokrenuo nešto što će mu omogućiti da ostvari svoje snove.

“Upravo zahvaljujući okruženju u kojem sam se našao dolaskom u Sarajevo i prijateljima koji su to poznavali, interesovanje je postalo veliko. Inače sam osoba koja sebi voli zadati velik cilj, i zadao sam sebi isti, odnosno radit ću i učit ću o tome a rezultati će doći. Naravno, uz mnogo strpljenja, truda i uloženog vremena sam tu gdje jesam, ali sad vidim koliko se isplatilo nespavanje, radeći druge poslove pa dođem umoran i opet se asociram na to, iskreno, u svemu tome možda najgore što nisam imao veliku podršku, nisam imao nekog ko bi me bodrio i davao vjetar u leđa, ali sada kad sve sagledam drago mi je što sam od prvog trenutka sam krenuo i što sam za svoj uspjeh zaslužan samo ja”, kaže naš sagovornik.

Smatra da je glavna razlika između njega i drugih grafičkih dizajnera u samom viđenju i osjećaju prema ovom poslu.

“Postoje ljudi koji ovaj posao gledaju kao posao s kojim mogu dobro profitirati i rade samo kako bi ostvarili taj profit, dok ja na ovo ne gledam kao posao, ne forsira me niko i ništa, radim koliko želim i kad želim. Svaki od mojih dizajna je spoj ideja i svakodnevnice, svakom se dizajnu posvećujem i svaki je poseban i urađen s puno ljubavi i truda. Trudim se da ja prvo budem zadovoljan, pa tek onda to dijelim s klijentima koji vide rad, koji obično budu prezadovoljni, bez da ih moram uvjeravati da je to dobro, iako im se isto ne sviđa, i samim tim stičem i povjerenja drugih ljudi. Često se desi da određeni dizajn bude početak jednog novog prijateljstva, što je naravno nešto zbog čega čovjek bude još sretniji i ponosniji”, govori ovaj kreativni mladić.

Rad Omera Filana (Foto: Facebook)

Dodaje kako proces kreiranja dizajna zavisi od vrste dizajna, odnosno toga šta klijent traži, da li ima neke ideje koje želi da primijeni ili da mu daje potpunu slobodu.

“Trudim se da ja nemam konkurenciju, odnosno da moji radovi budu unikatni i da donesu neku korist i mojim klijentima, pa istražim također malo više i o ponudi koju dobijem, to isto zna potrajati, jer perfekcionista sam i volim da pružim samo najbolje u svakom smislu i da moji klijenti i ja uvijek budemo korak ispred”, ističe Omer Filan.

Prema njegovim riječima, sam proces kreiranja kreće upravo od tih informacija, a potom ih on u svojoj glavi spaja i kreira ideje koje prenosi na papir.

“Prenesem sve što bi bilo od neke koristi, želje klijenta, moje ideje, i bilo šta što bi moglo doprinijeti izradi tog dizajna, spojim sve i prenosim na računar, odnosno programe gdje to digitalno kreiram. Poslije se obično konsultujem s klijentom gdje prikažem, a zatim ostaju sitnice koje završim i to je donekle taj proces koji je naizgled jednostavan, a zna potrajati čak i više od mjesec dana”, navodi naš sagovornik.

Rad Omera Filana (Foto: Facebook)

Naglašava da klijentima nudi unikatan dizajn koji obično bude očaravajući, a zadovoljstvo klijenata mu daje još veći vjetar u leđa i da svaki novi dizajn bude još bolji.

“Ponosim se jer sam uspio, jer nisam odustao i kad sam mislio ma nema od ovog ništa nastavio sam i radio, i došao na ovaj nivo, i donekle ispunio svoj cilj. Sarađivao sam s velikim svjetskim brendovim, poznatim ličnostima, osnovao nova poznanstva, prijateljstva, stekao iskustvo. U suštini, svaki moj dizajn je priča na koju sam ponosan i koja me čini sretnim”, jasan je ovaj inovativni mladić.

Poručuje kako ne želi planirati daleko u budućnost, ali ne krije da mu je želja da postane još poznatiji i uspješniji.

“Sada sam posvećen trenutnoj karijeri koju konstantno gradim i nadam se da ću jednog dana ispuniti svoje snove zahvaljujući grafičkom dizajnu, i iskreno se nadam da ću i nakon svega ostati prizeman i svoj uspjeh dijeliti s ljudima kojima je to potrebno”, zaključuje Omer Filan.