Home KULTURA NOVO VIRTUELNO ISKUSTVO: Otvorena 3D izložba najljepših stećaka u BiH

NOVO VIRTUELNO ISKUSTVO: Otvorena 3D izložba najljepših stećaka u BiH

U Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine otvorena je izložba Stećak.3D bazirana na savremenoj tehnologiji VR iskustva. Nakon Sarajeva, gdje će biti postavljena do 2. juna, izložba putuje u Zvornik, potom Zenicu, Mostar, Banja Luku i Stolac.

Izložbu Stećak.3D organizira Fondacija Mak Dizdar, u okviru šireg projekta „StećAR: Enhanced Vision of Stećak“, koji se bavi mapiranjem nekropola stećaka i povezivanjem mladih iz Bosne i Hercegovine radom na aktualiziranju kulturne baštine.

3D izložba najljepših stećaka u BiH (FOTO: Jasmin Alibegović/DOBARPORTAL)

Na izložbi su predstavljeni neki od najljepših stećaka sa 10 lokaliteta u Bosni i Hercegovini, a posjetitelji izložbe imali su priliku da dožive posve novo iskustvo srednjovjekovnih nekropola pogledom kroz VR naočale.

“Mi smo stvorili 15 preciznih 3D modela stećaka sa različitih lokaliteta u Bosni i Hercegovini. To ima velik značaj najprije za proučavanje stećaka jer sada širom svijeta naučnici mogu pristupiti i pogledati precizan prikaz u tri dimenzije tih objekata koji su često, teško pristupačni. Nadamo se da ćemo kroz ovu VR tehnologiju približiti stećke, naše kulturno naslijeđe i širem stanovništvu, prije svega mladim ljudima koje bi trebalo animirati da vide naše bogatstvo”, kazao je Gorčin Dizdar iz Fondacije “Mak Dizdar”.

3D izložba najljepših stećaka u BiH (FOTO: Jasmin Alibegović/DOBARPORTAL)

Naglasio je da, iako su stećci prije pet godina dobili status UNESCO svjetskog naslijeđa, briga o njima nije se promijenila uopće.

“Većina tih lokaliteta gdje se nalaze stećci je neobilježena i nezaštićena. Velika ironija je da se mi svi, kao i u svemu, na nacionalnoj osnovi volimo svađati kome to pripada, a zapravo niko se ne brine o tome i to propada pred našim očima. Cilj ovog projekta je upravo da nas ujedini u toj zajedničkoj brizi o stećcima. Tužno da je ovakve projekte gotovo nikada ne podržavaju domaće institucije, a trebale bi zbog te brige za naše kulturno naslijeđe. Stećci su veliki kulturno turistički potencijal koji nam može donijeti opipljive ekonomske prednosti, ali nema sluha za to”, istakao je Gorčin Dizdar.

3D izložba najljepših stećaka u BiH (FOTO: Jasmin Alibegović/DOBARPORTAL)

Ovo virtuelno iskustvo osmislio je Zlatan Filipović, profesor multimedijalne umjetnosti i dizajna na Američkom univerzitetu Sharjah u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a Mašinski fakultet Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru zaslužan je za izradu 3D printova.

Na web stranici stecakmap.info koja je, također, kreirana u okviru ovog projekta, predstavljene su fotografije, GPS koordinate i osnovni podaci o preko dvije stotine nekropola širom Bosne i Hercegovine, koje su prikupili projektni volonteri.

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

i 3D izložba najljepših stećaka u BiH (FOTO: Jasmin Alibegović/DOBARPORTAL)

Komentari

komentar

Must Read

JU-JUTSU KLUB “SENSEI”: Naučite tehnike za samoodbranu koje će vam spasiti život

Željko Stjepanović, trener je u sarajevskom JU-JUTSU klubu "SENSEI" koji funkcioniše više od 15 godina i u kome se podučava samoodbrana za uzraste od...

Svjetlosna čarolija na Jahorini

Skijaški centar Jahorina, jedan od najmodernijih ski centara u regiji, izabran je za prvu ski destinaciju u sklopu koje su prezentirane svjetlosne dekoracije s...

FOTOGRAFIJE KOJE OSTAVLJAJU BEZ DAHA: Ljepote Srebrenice kroz objektiv Ibre Begića

Ibro Begić, rođen 27. aprila 1995. godine, mladi je, talentovani fotograf iz Srebrenice, koji svoju ljubav prema ovom poslu zajedno sa bratom upakuje u...

ALEKSANDRA BOŠKOVIĆ: Dušu treba puniti znanjem, ono je lijek za sve

Aleksandra Bošković diplomirana je inžinjerka hemije, a osim obrazovanja, ova 24-godišnja djevojka iz Istočnog Sarajeva od svoje osme godine bavi se karateom.  U razgovoru za...

FOTOGRAFKINJA AMINA HODŽIĆ: Planova nemam, ali mašte i ideja imam

    Amina Hodžić iz Visokog apsolventica je na Odsjeku za komparativnu književnost i bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta Univerziteta...

Komentari

komentar