FITNESS TRENERICA AZRA DARDAGAN: Za treninge se ne traže izgovori

Goraždanka Azra Dardagan studentica je druge godine na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu, smjer Kompjuterske i informacijske tehnologije, a ova 21-godišnjakinja ujedno je i internacionalno priznata certificirana fitness trenerica.

Interesovanje za fitnessom počela je gajiti zbog svog zdravstvenog stanja jer joj je bila dijagnosticirana skolioza, uz riječi ljekara da će do svoje 30. godine života imati tako povijenu kičmu da neće moći normalno hodati.

“Godina 2017. je bila godina koja je meni promijenila život. Počela sam sa kućnim treninzima, sve dok nisam kročila u teretanu i susrela se i sa znanim i sa neznanim. Učila sam, kako na vlastitim, tako i na greškama drugih, kako ispravno trenirati. Sada moje iskustvo sa treningom broji četvrtu godinu. Krenulo je zbog zdravlja, ali je došlo do powerliftinga. Sport veoma malo poznat u Bosni i Hercegovini, a i kome je poznat, navodno ‘nije za jednu ženu’. Svakako, ništa me nije moglo odgovoriti od tog sporta, jer ljubav koju sam prema njemu razvila je neobjašnjiva ljudima koji nikada nisu stajali ispod nečeg duplo težeg od njih samih, uz misao da u tom trenutku sam moraš to da odigneš. Niko drugi to za tebe neće učiniti. To se može jednostavno i na život prenijeti”, priča Azra Dardagan.

Azra Dardagan (FOTO: Azra Dardagan, privatni arhiv)

Dodaje da je fitness jako relativan u zavisnosti od specifičnosti treninga, tako da on kao takav pravi različite fiziološke adaptacije usmjerene različitim tipovima treninga.

“Recimo, u svijetu fitnessa se nalaze crossfit, bodybuilding, powerlifting,… Tehnički, nešto što bi svako trebao da zna ko se bavi fitnessom jeste da ništa ne dolazi preko noći i da i znoj i bol na kraju daju nešto što se niti jednom novčanom valutom ne može kupiti”, ističe naša sagovornica.

Onima koji žele da skinu kilograme ili, pak, dobiju, savjetuje da ne vjeruju vagi.

“Vaga nije mjerilo i ne osvrćite se na nju kao na nešto što će vam reći na kakvoj tjelesnoj razini se nalazite. Mišić kao mišić je teži od masnoća u tijelu, i samim tim ljudi u procesu topljenja masnog tkiva, izgradnjom mišića mogu, čak štaviše, dobiti kilograme, a izgledati u potpunosti fit. Također, ishrana je veoma bitan dio u treningu, pa rekla bih da je omjer ishrane i treninga 70:30”, navodi ova mlada fitness trenerica.

Azra Dardagan (FOTO: Azra Dardagan, privatni arhiv)

Prema njenim riječima, pandemija korona virusa primorala je mnoge da ostanu u kući i bez neke fizičke aktivnosti što nije dobro za tijelo.

“Moram priznati da su sportovi dizanja tegova veoma nezahvalni ukoliko nisu njegovani vremenski. Ukoliko dođe do vremenske stagnacije, dolazi do unazađivanja. Zaista je pandemija ostavila veliki utjecaj i potrebno je mnogo želje i muke da se ponovno vrati ‘na traku’.  Za treninge se ne traže izgovori, ili hoćete ili nećete trenirati. Ukoliko vam je stalo do vas samih, hoćete, ukoliko ne, nećete. Smatram da je to jako jednostavno”, govori Azra Dardagan.

Azra Dardagan (FOTO: Azra Dardagan, privatni arhiv)

Naglašava da su njeni planovi za budućnost veoma širokog opsega.

“Razvila sam vlastiti brend ADARTRAINING, koji će daleko da dogura, nadam se. Svakako, sada kao certificirana personalna trenerica, ne planiram se samo na tome zadržati. Cilj mi je dosegnuti najviši nivo personalne trenerice sportske medicine na internacionalnom nivou”, kaže naša sagovornica.

Na kraju razgovora, imala je i poruku za sve mlade.

“Ono što bih poručila svim mladim ljudima jeste, kao što bi i stariji rekli, pitat će vas starost gdje vam je bila mladost. Zaista, ukoliko se date bilo kakvoj vrsti sporta, vaše tijelo i um će vam i u kasnim godinama biti zahvalni”, zaključuje Azra Dardagan.

Azra Dardagan (FOTO: Azra Dardagan, privatni arhiv)