EDO ŠABANAGIĆ: Globalno umrežavanje kroz projekat “5 Million Friends of Bosnia and Herzegovina”

Edo Šabanagić dokazani je prijatelj Bosne i Hercegovine kao i svih njenih naroda. Poseban fokus svog djelovanja preusmjerio je na svakodnevno povezivanje naroda s prostora bivše Jugoslavije. Sebe smatra Slovencem po rođenju, poslovno Švicarcem, načinom života Francuzem, a srcem Bosanacom.

Zemlji svojih korijena poklonio je 10-godišnji rad i volontiranje u “Bosniaken Institut” u Cirihu gdje je bio angažovan na promociji bosanske kulture i na dobrobit bosanskog čovjeka. Bosni i Hercegovini nastavio je pomagati i kao član odbora Fondacije “La Terra Nostra”, i dijaspore, a od ljeta 2020. godine pokretanjem projekta “5 Million Friends of Bosnia and Herzegovina”.

U nastavku vam dobarportal.net donosi intervju sa Edom Šabanagićem.

Recite nam nešto više o Vašem projektu “5 Million Friends of Bosnia and Herzegovina”, o čemu je zapravo riječ?

Globalni projekat umrežavanja  “5 Million Friends of Bosnia and Herzegovina”je pokrenut u ljeto 2020. godine sa dobrotvornom organizacijom “La Terra Nostra”. Prve partnerske organizacije koje rade zajedno sa fondacijom “La Terra Nostra” i koje su postale dio ovog značajnog projekta su švicarska organizacija “i-dijaspora” i austrijska organizacija “Consilium Bosniacum”, sa planiranim priključivanjem dodatnih osam bosanskohercegovačkih organizacija iz zemalja sa mnogobrojnom dijasporom iz Bosne i Hercegovine: Sjedinjene Američke Države, Kanada, Njemačka, Austrija, Švedska, Norveška, Danska, Bliski Istok, Australija + jednu organizaciju iz Bosne i Hercegovine kao strateške partnere ovog velikog projekta. Svaka od bosanskohercegovačkih organizacija će nastojat okupiti organizacije i pojedince koji bi trebali djelovati u novo kreiranoj lokalnoj sekciji Global Networking, sa deset sub-sekcija, i to: I. Informatika i informacijske nauke; ​ II. Filozofija, psihologija; ​ III. Religija, teologija; ​ IV. Društvene nauke, ekologija, ekonomija, nacionalno pitanje, novinarstvo, politika, pravo, skolstvo, statistika, transport, turizam, vlada, vojska​; V. Matematika, prirodne nauke; VI. Medicina; ​ VII. Umjetnost, arhitektura, film, kultura, muzika, rekreacija, sport, zabava; VIII. Jezik, lingvistika, književnost; ​ IX. Geografija, historija, bibliografija: ​ X. Organizacije, udruženja, klubovi i mediji u bosanskohercegovačkom iseljeništvu;

Koji su ciljevi projekta “5 Million Friends of Bosnia and Herzegovina”?

Među najvažnije ciljeve projekta spadaju:

  • Uspješna uspostava baza bosanskohercegovačke dijaspore
  • Uspješno uspostavljena međusobna saradnja i održavanje jakih veza, sa najmanje 1000 osoba iz poslovnog, kulturnog, sportskog, naučnog i diplomatskog svijeta a značajnih za procese unapređenja slike bosanskoheregovačkog društva na svjetskom nivou i svakodnevno lobiranje u cilju poboljšanja imidža zemlje i društva
  • Koordinirana i transparentna nacionalna akcija prikupljanja sredstava preko dobrotvorne fondacije “La Terra Nostra” u Švicarskoj za finansiranje: 1/3 za zapošljavanje stručnih projekt menadžera u BiH koji će raditi na odabranim projektima na prenosu znanja bosanskohercegovačke dijaspore iz svijeta u BiH; 1/3 za investiranje u humanitarne aktivnosti i kulturu te 1/3 za investiranje u privredu (prije svega u start-up kompanije)
  • Zaštita svih kulturnih obilježja i historijskih spomenika značajnih za bosanskohercegovački narod.

“5 Million Friends of Bosnia and Herzegovina” zapravo predstavlja minimalan broj koji trebamo skupiti. Trebamo i možemo više. Veselimo se našim prijateljima iz Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije, i uopće svim ljudima dobre volje. Želimo Bosnu i Hercegovinu na jednom mjestu. Za razvoj ovog projekta, na njegovom začetku, pobrinuli su se volonteri, članovi Fondacije “La Terra Nostra” i “i-dijaspore”/ “i-platform” (nadam se uskoro i druge bosanskohercegovačke organizacije u iseljeništvu) ali i da su predstavnici bosanskohercegovačkih vlasti i međunarodnih organizacija itekako dobrodošli.

Putem ovog projekta jačat će se i umrežavati dijaspora, uz odsustvo bilo kakve političke, nacionalne ili vjerske konotacije. Osnaživat će se bosanski identitet kao prekretnica međusobne saradnje i razvoja Bosne i Hercegovine, njegovat će se primarne bosanske vrijednosti društva, nesebično će se zalagati za zajednicu, te osnaživati pojedinac. Zajedničkim djelovanjem, ostavljanjem po strani razlika i ega i prioritetnim zalaganjem za generalni interes bh. društva, za deset godina može se očekivati i skup od 10 miliona prijatelja Bosne i Hercegovine.

Edo Šabanagić (FOTO: Edo Šabanagić, privatni arhiv)

Upoznajte naše čitaoce s radom Fondacije “La Terra Nostra”?

Kao i većini poduzetnika, pandemija koronavirusa utjecala je negativno i na moje poslovanje, stoga sam baš taj trenutak odlučio iskoristiti za još aktivniji volonterski angažman, i to ovaj put u Fondaciji “La Terra Nostra”. Generalna dobrobit bosanskohercegovačkog društva, kao i povezivanje naroda iz njegovog okruženja, a koji govore istim ili vrlo sličnim jezicima, primarni su cilj mog djelovanja u spomenutoj Fondaciji. Poseban fokus usmjeren je na obrazovanje mlađih generacija čije školovanje pratimo do početka studijskih dana, ali se svakako paralelno angažiramo u urgentnim slučajevima poput prirodnih nepogoda. Također, redovno, ukoliko se ukaže potreba za tim, pružamo pomoć raznim zdravstvenim ustanovama.

Ono što je u “La Terra Nostri” drugačije nego kod nekih drugih organizacija je činjenica da svi ljudi rade pro bono, niko ne zahtijeva honorar. Običnog čovjeka veže ljubav za Bosnu, ali istovremeno se osjeća bespomoćnim da nešto promijeni. Mi smo osnivanjem “La Terre Nostre” dokazali da se promjene mogu desiti, da smo mi ti koji ih možemo potaći. Pred nama je veliki projekat !Bosanska dijaspora iz Švicarske i svijeta pomaže mlade bosanske talente po svijetu”. Početkom aprila 2021. godine,  Košarkaški savez Bosne i Hercegovine, tačnije ženska reprezentacija i “La Terra Nostra” potpisali su Memorandum o saradnji u kojem je istaknuto da će saradnja dviju organizacija biti u potrazi i prepoznavanju košarkaških talenata među djecom i mladima bh. dijaspore.

Koja je svrha “i-dijaspora”?

Kroz “i-dijaspora” podržavamo i podstičemo razvoj Bosne i Hercegovine prvenstveno kroz uvezivanje bh. dijaspore u Švicarskoj, prikupljanje i razmjenu informacija, povezivanje aktera iz obje zemlje, stvaranje sinergija, podsticaj i promoviranje inicijativa koje daju doprinos razvoju socijalnih, ekonomskih i kulturnih procesa u Bosni i Hercegovini.

Koju poruku biste Vi poslali mladima iz Bosne i Hercegovine?

Bosanski čovjek je kreativna duša, zato investirajmo u naše znanje kako bi znali prodati našu kreativnost. Bosna i Hercegovina je zemlja sviju nas, katolika, pravoslavaca, muslimana, jevreja, ateista, Srba, Hrvata, Bosanaca, Bošnjaka, Ostalih,… i kao takva može opstati i biti spona svih naroda naše geografije. Ne treba insistrirati traženjem prijatelja, ali treba raditi da nemamo neprijatelja. Koristim svaku pa i ovu priliku da pozovem prijatelje Bosne i Hercegovine da nam se pridruže i svako na svoj način doprinose ovom velikom projektu. Svaki Bosanac i Hecegovac i prijatelj naše zemlje može i treba odvojiti nekoliko minuta na dan i koristiti modernu tehnologiju komuniciranja povezujući našeg čovjeka na projekat “5 Million Friends of Bosnia and Herzegovina”.  Također, pozivamo bh. udruženja iz zemalja sa mnogobrojnom bh. dijasporom da se priključe i postanu dio ovog velikog projekta. Trebamo zasukati rukave i zajedno raditi. Svako ko spaja je dobrodošao u naš projekat. Ipak, napominjem, radit ćemo i za one druge, da i njih uvjerimo u smisao spajanja. I kao što reče Thomas Jefferson: “Veoma vjerujem u sreću i čini mi se da što više radim, imam više sreće”.

Autor: Rijad Ahmetović

Bilješka o autoru: Rijad Ahmetović rođen je 18.01.2002. u Sarajevu. Bavi se aktivizmom te je i omladinski autor. Također, koordinator je mnogih organizacija u NVO sektoru punih šest godina.