UDRUŽENJE ŽRTAVA NASILJA “HAJR”: Gledamo da zaštitimo svakoga jer svaki čovjek ima pravo na život

Udruženje žrtava nasilja “Hajr” iz Beograda svoje djelovanje prošilo je i na Bosnu i Hercegovinu, a tim povodom u Sarajevu održana je i press-konferencija. 

Prisutnima se obratila Hajrija Ramadani, predsjednica Udruženja žrtava nasilja “Hajr”, koja je istakla da su Udruženje osnovale žene žrtve nasilja koje se svojim aktivnim angažmanom žele uključiti u borbu protiv svih oblika nasilja.

Iz Udruženja žrtava nasilja “Hajr” žele pomoći svima koji su doživjeli takvo iskustvo, zaštititi njihova ljudska prava i vratiti im ljudsko dostojanstvo. Njihov program rada pruža socijalnu, pravnu i psihološku podršku žrtvama nasilja u procesu rehabilitacije i reintegracije u društvo.

Udruženje žrtava nasilja “Hajr” (FOTO: Amer Mujezinović)

“Hvala što ste nam ukazali povjerenje i hvala ministarstvima sa kojima sarađujemo. U Bosnu i Hercegovinu dolazimo sa potrebom, jer kada nam stigne više od 100 molbi da im pomognemo, onda mi ne možemo svaki put dolaziti ovdje iz Beograda. Nasilje ne bira ni profesiju, da li ste ušuškani na dobrom radnom mjestu, i nikada ne znate šta vam se može desiti”, kazala je Hajrija Ramadani.

Udruženje žrtava nasilja “Hajr” (FOTO: Amer Mujezinović)

Navela je kako je i sama iskusila nasilje u porodici.

“Ja sam mogla sama sebi obezbijediti sve ne samo za sebe, nego za cijelu porodicu i uvijek sam radila na tri fronta. Volim da radim i pomagala sam opet svima. Međutim, ja sam vidjela da u sigurnoj kući žrtvama nasilja nije dobra pomoć jer su bukvalno puštene niz vodu jer sistem ne prepoznaje žrtvu nasilja. Kada biste vi mene negdje vidjeli, da li biste rekli da sam ja žrtva nasilja? Ne, žrtve nasilja su jako sposobne žene, muškarci, djeca jer oni vode tihi rat. Kada bi moja priča izašla, vi biste rekli pa što još uvijek sjediš u Srbiji, zašto si tamo. Tamo ima preko hiljadu ljudi koji su meni izašli u susret da mi pomognu”, ispričala je predsjednica Udruženja žrtava nasilja “Hajr”.

Udruženje žrtava nasilja “Hajr” (FOTO: Amer Mujezinović)

Poručila je kako žele ostvariti dobru saradnju sa svim nadležnim institucijama, da odslušaju kako spriječiti nasilje, da se smanji broj ubistava.

“U Srbiji je svake godine oko 30 ubijenih žena, pa 30 očeva nam je u zatvoru. Šta je sa 60 djece? Ta djeca treba da sutra ožene vašu djecu. Ovdje je potrebno da se svaki pojedinac i svaka institucija probude. Trebaju se svi uključiti, od vrtića, škola, poslodavaca kako bi pomogli žrtvama nasilja. Naše Udruženje u Srbiji postoji već četiri i po godine i mi ne čekamo ni projekat, ni novac, mi djelujemo na terenu. Gledamo da zaštitimo svakoga jer svaki čovjek ima pravo na život, a život nema reprizu”, zaključila je Hajrija Ramadani.

Udruženje žrtava nasilja “Hajr” (FOTO: Amer Mujezinović)