Green sport: Hiking kao idealan način upoznavanja Sarajeva i okolnih planina

0
101
Ilustracija
  • Bonton odnosno Kultura hikinga (šetnja hodanje po planinama), održLa se i ove godine kao posjet, odnosno kulturno – historijskih staza Bjelašnice i Igmana.

Udruženje “Klub za sport i rekreaciju Green sport” organizator je i ovogodišnjeg projekta koji se održao u 2021 godini.

 

Uvidjevši da djeca i omladina  veoma slabo poznaju prirodne resurse a pogotovo ove koji su od opšte historijske vrijednosti na našim planinama te nemaju često priliku upoznati prirodne resurse u Kantonu Sarajevo, te zbog nebrige lokalnih vlasti i odgovornih osoba iz te oblasti,  tu nastupa Udruženje uz svoje ideje i realizaciju:

– Cilj našeg ovogodišnjeg projekta je upoznavanje i obilazak dragih nam kulturno historijskih vrijednosti. Onih najsjajnijih na našim planinama i šumama, u okolici Sarajeva. Planinama poput Bjelašnice i Igmana. S vremenom koje slijedi širi se priča i na području Federacije BIH. – naveli su iz Udruženja.

 

Ovdje je jako važno napomenuti, nažalost kao i godinama unstrag, da u društvu postoji veliki broj omladine koja se nije pronašla niti u jednoj van-nastavnoj aktivnosti u kojoj bi se zadržali.

 

Iz tog razloga je Udruženje odlučilo napraviti ovakav projekat u 2021. da upravo takvoj djeci i omladini pruže priliku da kroz rekreativni vid  imaju dodatnu fizičku aktivnost, a ujedno da upoznaju I prirodne resurse u Kantonu Sarajevo, kao i sve njegove kulturno-historijske vrijednosti.

 

Svi vrlo dobro znamo kakve su se sve aktivnosti dešavale kroz historiju na našim planinama Bjelašnici I Igmanu. Iz Udruženja “Klub za sport i rekreaciju Green sport” smatraju da je veoma ključan faktor upravo edukacija omladine kroz hiking koji, opet posmatrano, pruža i ozbiljnu fizičku aktivnost koja je jako važna posebno u vrijeme pandemije i nakon nje od velikog je značaja.