ZAŠTITA U DIGITALNOM SVIJETU: Provjerite da li je vaša e-mail adresa na sigurnom

Jedan od prvih koraka u svijetu interneta je kreiranje naloga na nekom e-mail servisu, odnosno osmišljavanje elektronske pošte, koji će nam otvoriti vrata ka komunikaciji, aplikacijama i društvenim mrežama.

Adresu elektronske pošte smo mnogo puta koristili na internetu, za različite namjene, da smo i zaboravili gdje smo sve upisali taj podatak. Ako vas zanima da li je vaša adresa nekada bila kompromitovana, postoji način da to provjerite.

(FOTO: haveibeenpwned.com/Screenshot)

Haveibeenpwned.com je jednostavan sajt, koji će vam omogućiti da provjerite svoju adresu. Dovoljno je da ukucate adresu elektronske pošte i pritisnete ”enter” ili ”pwned”, i nakon kratke obrade pojavit će vam se informacija koju tražite. 

Ako je vaš rezultat: “Good news — no pwnage found!?”, to su zaista dobre vijesti i vaša adresa nije u problemu.

(FOTO: haveibeenpwned.com/Screenshot)

Ako je vaš rezultat: ”Oh no — pwned!”, to ipak nije razlog za paniku, jer postoji mogućnost da ste prijavljeni na nekom servisu koji je u prošlosti pretrpio povredu podataka. Ispod rezultata možemo pročitati koji su naši nalozi bili ugroženi, i koje informacije su bile uključene. Ako se u povrijeđenim podacima nalazi npr. šifra, onda je potrebno da je promijenite za taj nalog.

(FOTO: haveibeenpwned.com/Screenshot)

Osim elektronske pošte, na ovom sajtu možete provjeriti i vaš broj telefona, postupak je isti.

Dobar način zaštite na internetu osim jake šifre je i dvostruka potvrda identiteta. Na društvenim mrežama možete podesiti ovu opciju i nakon toga prije prijave na vaš profil, sa nekog novog uređaja, bit će potrebna potvrda sa vašeg broja telefona, e-mail adrese ili unos određenog koda.

Bilo bi korisno da steknete naviku korištenja ovog sajta, i na taj način učinite vaše digitalno prisustvo sigurnijim. Ova aktivnost ne oduzima mnogo vremena, nema potrebe praktikovati je često, dovoljno je npr. na dvomjesečnom nivou.

*Riječ ”pwned” se koristi u slengu, najčešće među ljubiteljima igrica, a znači – biti poražen, biti gubitnik.

Autor: Maja Simć

Bilješka o autoru: Maja Simć rođena je 1998. godine u Milićima, a živi u Han Pijesku. Studentica je četvrte godine na Katedri za novinarstvo na Filozofskom fakultetu u Palama. Piše o prirodi, ekologiji, digitalnim trendovima i medijskoj pismenosti. U slobodno vrijeme bavi se planinarenjem.