PANDEMIJA COVID-19: Pretjerivanje u svim smjerovima zbog jednog virusa

0

https://dobarportal.net/wp-content/uploads/2024/06/728x90.png

Stvara se dojam da je neka posebna vrsta prokletstva poslijednje dvije godine nadvila svijet. Različite Odlomakteorije nas intrigiraju, ali i straše. Sve te teorije i priče prolaze kroz misli kako i velikih umova današnjice, tako i običnog naroda. Kada se svi usaglase, misao je jedna: “Svijet nije sigurnio mjesto za život više!”.

Rezonujući sa neutralne tačke gledišta i posmatrajući sva ta mišljenja, treba se napomenuti da se malo i više nego pretjeruje u svim smjerovima kada su misli o nedaćama stavljene pod lupu. Neko čita i tvrdi da je neozbiljno tako misliti, a neko već traži nastavak teksta da ima danas nekoga na koga se može ljutiti kako bi se olakšao od silne tuge.

Pretjerivanje u svim smjerovima… Zvuči kao riječ koja dobro opisuje generalno svjetovne misli. Gdje smo to pretjerali? Prvo pretjerivanje su misli da je sa pandemijom počelo stanje haosa. Nije, virus je samo jedan od indikatora tačnosti razmišljanja velikih umova poput Stivena Hawkinga. U jednom od svopjih poslijednjih intervijua, ovaj veliki čovjek je izjavio da pored zagađenja, ljudska pohlepa je nešto što bi najprije moglo uništiti svijet.  Gdje sad uklopiti Hawkingovo mišljenje sa pretjerivanjem u svim smjerovima? To je svakako bar jednostavno…

Kako bi došli do virusa, trebamo krenuti prvo od okolišja. Gledajući statistike, ustanovljeno je da proces deforestacije, ili sječe šuma je u porastu od 2010 godine, te da je skoro jedna trećina šume više posječeno na svjetskom nivou u 2020 godini u odnosu na 2010. Ne zaboravimo požare koji su generalno nastali kombinacijom ljudskog faktora (patologija, ljenost i pohlepa… Zovite to kako hoćete). Opet, neki od čitatelja odmah povezuju šumu sa plućima planete, a zapravo, da li neko od vas razišlja da su šume stanište? One su  mjesto koje okuplja različite životinje i odvaja ih od upravo ljudi. Nikada bez razloga! Životinje generalno imaju svoju mikrofloru, mikrosvijet koji pokriva njihove organe, kožu i krzno. Ta mikroflora je kao i naša, sa funkcijom da štiti organizam. Mjesto na kom je očuvana, upravo je prirodno stanište iz kog potiče. Te iste životinje ne služe kao naša bunda niti kao hrana, već kao zaštitni sistem, a neke vrste su najbitnije za oprašivanje. Upravo tako! Pluća planeta moraju cvjetati da bi disala.

Uništenjem staništa koje mi zovemo šumama nastaje prostor koji akumulira toplinu. Izmislili smo PVC i njim okitili svijet. Taj nakit stvara zamke za živi svijet, prernamnožava mikroorganizme i uvećava kiselost mora. Dakle, zbog svojih glupih ispada i pohlepe, ljudstvo je osakatilo svijet i stvorilo klimu koja je odgovarajuća za nastanjivanje raznih opasnih mikroorganizama, izneđu kojih je i novonastali virus.

Nema potrebe se fokusirati temi kako je nastao virus. Još uvijek naučnici tvrde da će nam trebati vremena da saznamo koji je način nastanka virusa. Potrebno je da se fokusiramo upravo na istrebljenje pohlepe i gluposti koja nas forsira da u svemu pretjerujemo.

Naravno, naše pretjerivanje u svim smjerovima bi trebalo da nas natjera da shvatimo da virus nije more kontradiktornih informacija koje moramo sve znati. Virus je sredstvo koje nas sad uči drugačijem obliku humanosti i daje nam nove forme prilagodljivosti. On je evolucija prema svom određenom obrascu koji trebamo poštovati. Poštivanje ove evolucije ide od poštivanja okolišja i staništa onih koji nisu tu nama na usluzi. Umjesto gomilanja znanja nerpoznatih i sumnjivih izvora, trebamo gomilati empatiju i biti tu jedni za druge, iskreno. Poražavajući podatak je da u periodu pandemije se nivo suosjećanja drastično smanjio, a da se nasilje između četiri zida ojačalo. Sve je više osoba sa invaliditetom, djece i žena koje trpe nasilje. Ovo nije samo priča Balkana već čitavog svijeta. Na Balkanu može samo još i gore biti, kao i što jeste.

Na samom kraju ove kolumne, svi su pozvani da se umjesto bombardovanja napola tačnim informacijama posvete osnaživanju suosjećanja i iskrene želje da se dobrota proširi. Umjesto duboke potrebe i strahova u kojima se pati od kompleksa hoćemo li imati dovoljno, možda da se osvijestimo činjenicom da ako ne budemo čuvali naše okruženje nećemo imati apsoluitno ništa, pa ni život.

Virus jeste neprijatelj, ali on je i alarm koji nas treba probuditi prije nego je kasno!

Autor: AnaDominik Rodić 

Bilješka o autoru: AnaDominik Rodić živi i radi u Sarajevu. Naučnica je i terapeutkinja prirodne medicine (fitoterapeutkinja, kristaloterapeutkinja i astrologinja). Možete je pronaći na Facebooku i Instragramu.

https://dobarportal.net/wp-content/uploads/2024/06/728x90.png