More
    HomeDRUŠTVOBiHTUZLANSKI KANTON: Najugroženije porodice ostale bez primanja posljednja dva mjeseca

    TUZLANSKI KANTON: Najugroženije porodice ostale bez primanja posljednja dva mjeseca

    Mulavdić Elvira iz Gračanice kod Živinica je majka devetero djece, od čega dvije bebe boluju od Cerebralne paralize, a jedna djevojčica zbog niza dijagnoza pohađa školu Kosta Popov u Tuzli. Ona i suprug nisu zaposleni, jedini stalni prihod im je doplatak za djecu koji po jednom djetetu iznosi 25 KM u Tuzlanskom kantonu.

    Međutim, dolaskom nove Vlade Tuzlanskog kantona, odnosno koalicije SDP-PDA-NS i neformalno HDZ-a, došlo je i do kašnjenja uplata socijalnih davanja za najugroženije kategorije stanovništva.

    Dva mjeseca doplatak za djecu nije dobila ni samohrana majka četvero djece Erijeta Belkić iz Tuzle. Također, njoj nije uplaćena ni naknada za prehranu bebe koja je rođena u novembru prošle godine.

    Erijeta kaže da je doplatak za djecu i prije nekoliko mjeseci iznosio 25 KMte da do famoznog povećanja nije došlo u zadnja dva mjeseca kako kažu iz nadležnog ministarstva.

    Svoje naknade nisu dobile ni porodice u socijalnoj potrebi, dakle tih 130 KM je za veliki broj porodica jedini mjesečni prihod koji nije isplaćen od 25. decembra ove godine.

    Posljednjih dana iz Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak poručivali su majkama da se strpe, da će problem biti riješen za deset dana, međutim ni ta informacija nije tačna.

    U izjavi za naš portal ministar Esad Džidić je kazao kako je Vlada učinila sve potrebno, usvojila sve odluke koje su neophodne za isplatu socijalnih davanja te da je do kašnjenja došlo zbog smjene Vlade Tuzlanskog kantona, uvećanja doplatka za djecu na 25 KM.

    Kako je rekao ministar Džidić lično je kontaktirao sve direktore općinskih centara za socijalni rad i zamolio da ubrzaju proceduru dostavljanja spiskova korisnika kako bi u ovome mjesecu mogli izvršiti uplatu za zakašnjeli period. Tačan datum isplate nam nisu mogli kazati iz ovog ministarstva jer ovaj dio posla kažu da nije u njihovoj nadležnosti.

    Tako će porodice korisnice dodataka, socijalnih pomoći, naknada za prehranu beba… još uvijek ostati uskraćene za egzistencijalne naknade i priliku da djeci omoguće bolji obrok.

    Mulavdići iz Gračanice kod Živinica preživljavaju prikupljajući staro gvožđe, flaše i limenke, prehranjuju jedanaest članova obitelji od kojih je troje djece s teškim onesposobljavajućim dijagnozama.

    Smjena Vlade Tuzlanskog kantona bilo je ustavno pitanje, političko, kadroviranje, ali nikada nismo čuli od lidera političkih stranaka da njihova preslaganja trpe najugroženije kategorije kojima obrok i računi u velikom ovise o njihovom (ne)radu.

    Must Read

    spot_img