SELMA PURIĆ: Mlada Travničanka koja ruši sve predrasude

DOBRE PRIČE SLIDER

Selma Purić, 24-godišnja Travničanka koja je prava motivacija i inspiracija mladim ljudima, ali i svima onima koji traže ključ za uspjeh, ruši sve predrasude. Selma je rođena bez obje noge, ali to nije bio razlog da odustane od svojih snova i želja pa je danas mnogima upravo ona simbol hrabrosti i želje za uspjehom.

Kao osoba sa invaliditetom koristi se vještačkim pomagalima pa smo je pitali kakav je osjećaj bio prvi put stati na proteze.

“Prve proteze sam napravila u svojoj petoj godini života uz pomoć dobrih ljudi i moje porodice. Osjećaj kada sam prvi put zapravo osjetila kako je to biti kao svi ostali je nešto posebno što se riječima ne može opisati niti dočarati. Osjećaj kada znate da ćete prvi put stati na svoje noge, odnosno proteze i moći koračati kroz život je osjećaj koji mi je dao vjetar u leđa da se borim najjače i najhrabrije što mogu”, kaže Selma Purić.

Osobe sa invaliditetom se često susreću sa preprekama, kako tokom odrastanja, tako i poslije u životu, ali ova mlada Travničanka ističe da je sve te poteškoće dobro podnosila i izvlačila iz njih ono najbolje.

“Mnogo puta sam nailazila na mnoge prepreke tokom odrastanja kao osoba sa invaliditetom, ali uvijek sam pokušavala da ih prevladam na najbolji mogući način i da izvučem iz njih ono najpozitivnije što će mi u budućnosti olakšati koračanje kroz moj život. Kada govorim o preprekama mislim na one na koje svaki čovjek može naići u svom životu, bilo da je to pristup određenim ustanovama, što je kod nas veoma često, ili prepreke koje život stavlja ispred nas, ali uvijek sam pronalazila najbolji način da ih prevladam”, dodaje naša sagovornica.

Selma Purić (FOTO: Selma Purić, privatni arhiv)

Kako naglašavaju mnogi njeni prijatelji i poznanici, Selma je izvor pozitivne energije, a ona kaže da je po prirodi borbena i pozitivna osoba vedrog duha.

“Čitav svoj život borim se da ne odustajem, da svaki dan iskoristim najbolje što mogu i da se nikada ne predajem. Po prirodi sam pozitivna osoba, osoba koja iz svega lošeg uvijek izvuče ono najbolje i najpozitivnije, ali naravno najviše je crpim iz svoje porodice i prijatelja koji su uvijek tu za mene i daju mi podršku u svemu”, riječi su ove mlade Travničanke.

Navodi da je nedavno dobila poziv od ženske reprezentacije u sjedećoj odbojci i od plivačkog kluba Spid.

“Ja sam osoba koja je uvijek imala ogromnu želju da se bavim nekim sportom, iako nisam imala do sada nekih prilika. Na pozive od oba kluba sam sa zadovoljstvom pristala, jer sam željela da vidim koje su moje mogućnosti i koliko mogu napredovati u bilo kojem od ova dva sporta. Sad za sad mi ide odlično i nadam se da ću uspjeti u oba sporta. Treneri i čitava ekipa u oba kluba su divni i sa njima svaki dan sve više i više napredujem, te se iskreno nadam da ću tako i nastaviti”, govori Selma Purić.

U razgovoru za dobarportal.net otkrila je šta joj je svakodnevna motivacija te gdje je pronalazi.

“Moja glavna motivacija je moja porodica. Oni su uvijek bili uz mene i davali mi podršku u svemu što sam radila, te se zbog njih i borim. Naravno, želim da dokažem svim ljudima, bilo da imaju neki vid invaliditeta ili ne, da ništa nije nemoguće  i da se treba boriti i koračati kroz život samo hrabro, jer ako se predamo ili odustanemo niko se za nas neće boriti osim nas samih”, podvlači naša sagovronica.

Selma Purić (FOTO: Selma Purić, privatni arhiv)

Ova hrabra i ambiciozna djevojka studentica je arhitekture, a zanimalo nas je da li je teško uskladiti trening, fakultet i putovanja na relaciji Travnik-Sarajevo, budući da na treninge dolazi upravo u Sarajevo.

“Ništa nije teško kada se istinski želi. Unaprijed isplaniram svoje obaveze tako da sama sebi olakšam. U Sarajevo skoro pa nikada ne idem na jedan dan, to bude na sedam ili više dana, zavisi od ostalih obaveza. Svoje slobodno vrijeme pokušavam da provodim sa svojom porodicom i prijateljima, tako da se uvijek nađe načina za odmor, ali i da završim sve obaveze koje imam isplanirane tokom sedmice”, jasna je Selma Purić.

Na pitanje da li smatra da je arhitektura njen životni poziv i da li se vidi kao budući arhitekta, odgovara da se nikada ne zna šta će nam sudbina spremiti.

“Uvijek sam voljela da crtam, da istražujem i da učim nešto novo, a arhitektura je sve to. Nakon završetka srednje škole shvatila sam da je arhitektura najbolji fakultet za mene pa sam i upisala, a da li je to moj životni poziv, to ćemo još da vidimo, jer nikada se ne zna šta nam život i sudbina spremaju, na nama je jedino da se borimo”, riječi su ove hrabre djevojke.

Naglašava da je porodica njena snaga i motivacija i da bez njih ne bi bila ovdje gdje jeste.

“Moja najveća podrška je naravno porodica bez kojih ja ne bih bila danas ovakva kakva jesam. Naravno tu su i prijatelji koji su mi uvijek bili podrška i uvijek su bili spremni, kao i porodica da mi daju iskrene savjete i da mi ne dozvole da se predam ili odustanem”, potcrtava naša sagovronica.

Kada dođe vrijeme za odmor i opuštanje, voli planinariti i kaže da je to najviše opušta.

“Volim prirodu, i najviše što me opušta jesu šetnje negdje na planinama. Volim planinarenje i druženje sa porodicom i prijateljima. To je ono što mene najviše ispunjava i smiruje”, kaže ova mlada Travničanka.

Prema njenim riječima, najbitnije joj je da ne odustaje od svog zacrtanog životnog cilja.

“Kada govorimo o životnim ciljevima njih je trenutno mnogo. Najbitnije mi je da što god da zacrtam u životu da to i ostvarim. Glavni cilj mi je da završim fakultet i da se ne prestanem baviti sportom, koji mi je trenutno najpotrebaniji da bih mogla nastaviti koristiti proteze koje su poprilično teške. I ono najvažnije jeste da svakodnevno motivišem druge ljude da ne odustaju od svojih snova, jer ništa nije nemoguće samo ako to iskreno želimo”, ističe naša sagovornica.

Svim mladim ljudima koji možda imaju isti ili sličan nedostatak poručuje da sreća dolazi iznutra i da nas uvijek ispunjava zapravo ono što dolazi iz nas samih.

“Ja sam motivaciju pronašla prvo u sebi pa onda u svojim najbližim. Sve što radite u životu, radite to zbog sebe i svoje sreće. Nije važno ko će šta reći, kada i na koji način, najbitnije je da ste vi sretni i da vas ispunjava to što radite. Pokrenite se i učinite to zbog sebe”, zaključuje Selma Purić.

Autor: Melika Mehmedović

Bilješka o autoru: Melika Mehmedović rođena je 26.11.2000. godine u Sarajevu. Studentica je sanitarnog inžinjeringa na Fakultetu zdravstvenih studija u Sarajevu. Članica je skupštine Asocijacije studenata Fakulteta zdravstvenih studija te zaljubljenica u sport, muziku, književnost i prirodu.