Održan petodnevni kamp na temu “Zeleni ruralni interetnički razvoj u Bosni i Hercegovini”

 Održan petodnevni kamp na temu “Zeleni ruralni interetnički razvoj u Bosni i Hercegovini”

U periodu od 22.02. do 26.02.2021. godine, Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti – Energis, organizovao je GRID kamp na temu Zeleni ruralni interetnički razvoj finansiran od strane Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Cilj GRID kampa je stjecanje novih vještina i znanja za pokretanja vlastitog biznisa ili za povećanje razumjevanja poslovnih praksi što će im dati prednost u odnosu na druge prilikom zapošljavanja. Teme koje su generalno obrađene tokom kampa su, između ostalog, održivi ruralni razvoj Bosne i Hercegovine, poduzetnički DNK i održivo poduzetništvo, start-up preduzeća i biznis ideje, održivo i ekološki prihvatljivo poduzetništvo te metode rješavanja konflikta i praktična primjena.

“Učesnici kampa su imali priliku slušati sjajna predavanja od iskusnih biznis stručnjaka, stručnjaka za start-up do stručnjaka za održivi ruralni razvoj. Jako smo zadovoljni odzivom vrijednih studenata, i bili smo inspirisani njihovim idejama i željom za napretkom. U narednom periodu je planirano mentorstvo koje će im pomoći da osnaže svoje ideje i realizuju iste“, navodi Sendžana Muslić predstavnica Energis-a.

Praktičan i interaktivan pristup je ono što često nedostaje formalnom obrazovanju, čime je ovakvo interdiciplinarno druženje pomoglo studentima da što uspješnije rješavaju buduće izazove i probleme održivog poslovanja. „Ovakva vrsta kampa će studentima poslužiti kao odskočna daska u njihovoj daljoj karijeri. Nadam se da će organizatori ubrzo ponoviti slične aktivnosti, jer mladima u BiH je potreban ovakav tip neformalnog obrazovanja“, smatra učesnik GRID kampa, Adis Kriko.

Kamp nosi i snažnu poruku „Samo zajedno možemo naprijed“ – smanjimo nejednakost, budimo tolerantni prema drugim etničkim skupinama, oživimo ruralne sredine, osigurajmo nova radna mjesta, pokrenimo ekonomski razvoj i rast, zaštitimo okoliš i izgradimo održivu Bosnu i Hercegovinu.

Zahvaljujemo se našim prijateljima koji su podžrali kamp, i to Lejla voda, Kremipan, Sarajevski Kiseljak, Red Bull, Lokmas, Plantago čejevi. Medijski partneri kampa: Faktor.ba, Superinfo.ba, Visit B&H, Radiosarajevo.ba, Dobarportal.net

AMER MUJEZINOVIĆ

https://dobarportal.net

POVEZANE OBJAVE ...