More
    HomeZDRAVLJESAZNAJTE: Kako na prirodan način stvoriti olakšanje i potporu uslijed oboljenja od...

    SAZNAJTE: Kako na prirodan način stvoriti olakšanje i potporu uslijed oboljenja od COVID-19

    Priroda je ipak naša majka pa kao takva ostavila nam je dostupne alate i oružija kojima se još uvijek učimo koristiti u momentima kada nemamo dovoljno odgovora na pitanja nastala novim izazovima života.

     

    Stanje epidemije trenutnog virusa o kome smo svi dobro informisani nas tjera u strah i paniku, koja obično nastaje radi toga što nam nije poznat neprijatelj kom se moramo suprotstaviti.

    Prije nego kažemo nešto o sredstvima odbrane i olakšanja koja možemo naći u prirodi i prehrani, bitno je malo objasniti odnos između ovog virusa i organizma domaćina. Naš imunitet je kompleksna mašinerija koja proizvodi na različitim djelovima našeg tijela odbranu protiv opasnih organizama i materija. U slučaju infekcije ovim virusom, najviše odgovara adaptogeni imunitet. Ovaj tip imuniteta ima sposobnost pamćenja uzročnika.

    Ovo je jedan dug proces koji možete sami istražiti ukoliko Vas zanima, ali nama je za sada samo bitno da adaptogeni imunitet ima proces pri kom pamti uzročnika kao i strategije kojima se uspjeva odbraniti od istog. Preko ovog imuniteta djeluje i cjepivo te se tako olakša prepoznavanje virusa od strane našeg organizma, što ostavlja dosta manje štete na isti, nego kada je u pitanju bolovanje.

     

    Odgovor našeg organizma je potpuno drugačiji na viruse, nego na druge uzročnike. Jednostavnost građe virusa je upravo to što ga čini težim za savladat. Ukoliko nema mogućnosti cjepljenja, jedina nada je upravo naš adaptivni imunitet te memorisanje uzročnika kroz proces bolesti. Tako je najbolji način liječenja ovog oboljenja djelovanje na olakšavanje simptomatske slike. Stručna medicinska lica će nam dati terapiju koja će znatno olakšati našu kliničku sliku, ali veoma često to neće biti dovoljno kod svih bolesti kojima je uzročnik virus. Budući da je svaki organizam drugačiji, svi simptomi su individualni, kao i štete koje nastaju po organizam.

     

    Od davnina, ljudi su uzimali različite ekstrakte biljaka i kroz prehranu su jačali organizam kako bi bili zdravi, ali i kako bi pomogli sebi da prebole neko oboljenje. Ovom prilikom, predstavićemo neke prirodne ekstrakte, i malo spomenuti šta od dodataka prehrani može biti korisno slijedeći kliničku sliku oboljenja.

     

    Aromatično bilje i začini kao saveznici protiv slabosti i groznice

     

    Jako je bitno da znamo da postoji mnogo različitih virusa koji uzrokuju upravo ovaj simptom. Kroz stoljeća, naši preci su se borili sa ovim simptomima na različite načine. Ova simptomatska slika nastaje jer dizanjem tjelesne temperature, organizam negativno utječe na većinu mikroorganizama. Slabost nastaje kombinovano od stanja groznice i replikacije virusa, što oduzima hranjlive i gradivne komponente organizma domaćina.

     

    Pored prepisanih sredstava protiv groznice, u prirodi se mogu naći raznolika antiinflamatorna sredstva. Ona neće odmah zaustaviti groznicu, ali će sigurno pomoći da se organizam izbori sa ovakvim oboljenjem. Priroda daje spojeve koji se nazivaju flavonoidi i terpeni. Ovi spojevi vidno jačaju funkciju imunološkog sistema i obaraju upalne reakcije. Jedan od najaktivnijih flavonoida je apigenin. Ova tvar smanjuje upalne procese pa samim time pomaže u regulaciji tjelesne temperature. Pored toga, djeluje umirujuće na nervni sistem. Nalazi se u velikoj količini u kamilici, celeru i peršunu, samo budite oprezni!

     

    Apigenin je u stanju pojačati djelovanje diazepama, aktivne komponente lijeka apaurina, s toga nije preporučivo koristiti obje aktivne komponente istovremeno. Monoterpen koji djeluje kao odličan izbor je Karvakrol. Ovo je polifenol, tvar prisutna u mnogo aromatičnih biljaka. On djeluje antimikrobno, ali je i snažan antioksidans budući da spada u grupu polifenolnih supstanci. Kombinuje se sa dosta toga pa tako nema posebnih upozorenja. Ova tvar se nalazi u najvećoj količini u biljci origana i timijana.

    Najbolji način za unošenje ovih biljaka je kao začin ili u vidu jače koncentrovanog čaja od navedenih biljaka. Predlaže se i udisanje isparavanja ukoliko postoje upale gornjeg dijela dišnog trakta.

     

    Napomena: Jako je bitno unositi veće količine C vitamina, minerala Cinka i aminokiseline histidin u organizam u ovakvoj situaciji. Kroz borbu koju naš imunitet vodi sa uzročnikom, naš organizam gubi gradivne tvari sa kojima se brani. C vitamin i Zn održavaju funkciju kompletnog imuniteta, ali istovremeno i sačinjavaju djelove strukture naših limfnih tkiva uz aminokiselinu histidin. Histidin možete nadomjestiti ishranom. Govedina, piletina, tunjevina su jako bogate ovom aminokiselinom, a C vitamin, Zn je u periodu bolovanja najbolje uzimati iz dodataka prehrani koji su ekstraktovani iz prirodnih izvora.

     

    Ukoliko ste vegetarijanac ili vegan, nadomještavanje histidina možete uzeti putem sjemenki od tikve i sojinog tofua.

     

     

    Eukaliptus, plućnjak, islandski lišaj i origano… Prijatelji naših pluća! Ukoliko je simptomtska slika kašlja i respiratornih tegoba blaža, sigurno će pomoći ove aktivne komponente. Ulje mente i eukaliptusa sadrži tvar koja nam je većinski poznata, a naziv joj je mentol.

    Ova supstanca pomaže kod umanjenja respiratornih tegoba, ali daleko više je korisna za probleme gastrointestinalnih tegoba, koje takođe mogu da se pojave u nizu simptoma kliničke slike ovog oboljenja. Eukaliptus sadrži tvar 1.8 cineol. Ovaj estar se pokazao jako stimulativnim kada su u pitanju upalne tegobe respiratornog sistema. Zavisno o kliničkoj slici, možete koristiti njegov čaj, ekstrakt ili esencijalno ulje. Preporučuje se za ublažavanje kašlja isparavanja ove biljke. Kod razvoja upalnih procesa pluća, bronha i tracheae, predlažu se biljke plučnjaka, origana i islandskog lišaja, jer one sadreže tvari koje su efektivne u smanjenju edema u ovim organima.

     

    Mentol, primjera radi, stvara samo iluziju da nam se smanjio otok u nazalnom djelu kod prehlade, radi efekta rashlađivanja, s toga mentol samo ima efekat na to da imamo manju bolnost ovih otoka. Ukoliko vas muči nedostatak mirisa i okusa, budite strpljivi! Kako budete pomogli gubitku otoka dišnog sistema, tako ćete polagano vraćati nazad čula koja ste izgubili.

     

    Mineralima i ružmarinom protiv bolova Uz opštu slabost, pojaviće se i problematika bolnosti mišića. Većina pacjenata tvrdi da su ove promjene teže podnošljivije nego kao slične izazvane virusom gripe. Obično bolovi mišića i kosti su povezani sa gubitnom minerala magnezija iz organizma. Pri groznici, sistemi mišića su pod priličnim stresom. Kao takvi, gube gradivne komponente. Prva tvar koja se gubi je upravo magnezijum, a nakon toga kalijum. Magnezijum je najbolje vratiti u organizam kroz dodatke prehrani koji su ekstraktovani iz prirodnih tvari.

     

    Zatim, tu je i gubitak vode i elektrolita koje vraćamo nazad unošenjem velike količine tečnosti. Predlaže se voda obogaćena mineralima i čajevi. Kada je u pitanju prehrana, banana, sjemenke od tikve su bogate ovim mineralima, s toga bi bilo dobro uzimati iste. Od biljaka, ružmarinovo eterično ulje sadrži generalno spojeve koji relaksiraju mišiće. S toga, ružmarinov čaj, mlak i kao takav zaslađen medom je idealan za oporavak od ovog simptoma.

     

     

    Podrška probavi Probavne tegobe kod ovo oboljenja su čest simptom. Ovdje je problem loša probavljivost hranjlivih materija, pa je s toga bitno uzimati laganu hranu, pripremljenu kuhanjem kao i svježe povrće. Od voća se savjetuje najviše različite vrste južnog voća, pogotovo naranča. Mango je jako interesantan, jer je u in vitro uvjetima pokazao da ima antivirusna svojstva, slično je utvrđeno i za čurokot koji je u ovakvim uvjetima najbolje unositi mljevenog, s medom.

     

    Dodaci prehrani sa B vitaminom će pomoći kod oslabljenog apetita, a chia sjemenke sadrže sve potrebne minerale i dosta proteina, a lahko su probavljive.

     

    Ono što je na samom kraju najbitnije da zapamtite jeste činjenica da je upravo stres jedan od glavnih okidača koji obara imunološki sistem. S toga, najbolje je nastojati izbjeći isti. Ovaj virus je poznat po tome što napada i organe kojima je oslabljena funkcija.

     

    Samim time, postoje komponente u prirodi koje jačaju i određene organe. Ukoliko Vam je potreban savjet, javite nam se na akristaloterapija@gmail.com

     

     

    Must Read

    spot_img